Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika

Radio postaje zbog oporezivanja od strane ZAMP-a neće promovirati domaću glazbu?

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
13.04.2018.
u 15:51

Nakon medijskih upita na ovu temu oglasile su se i glazbene udruge koje su priopćenjem pokušali smiriti strasti i objasniti o čemu je točno riječ

Zbog medijskih upita i napisa kako su hrvatski glazbenici u panici, jer su članice Hrvatske udruge radijskih nakladnika zbog oporezivanja od strane ZAMPA koji iznosi osam posto godišnjih prihoda odlučili ne puštati niti promovirati domaću glazbu i glazbenika na svojim radio postajama, priopćenjem  su se oglasile glazbene udruge. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom najnovijih medijskih upita o navodnom bojkotu i nezadovoljstvu domaćih komercijalnih radijskih postaja, članica Hrvatske udruge radijskih nakladnika HURIN, kao dionici hrvatske glazbene industrije dužni smo reagirati te javnosti i našim članovima predstaviti pojašnjenje objavljenih tvrdnji. Glazbena djela čine okosnicu programa radijskih postaja – glazbu možemo opisati i kao osnovni repromaterijal radijskih postaja koje njenim  emitiranjem, između ostalog, privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za legalno korištenje glazbe, potrebno je dopuštenje onih koji  tu glazbu stvaraju, odnosno odobrenje strukovnih udruga koje zastupaju glazbene kreativce.

Hrvatske udruge glazbenih autora, izvođača i diskografa (HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF) s HURIN-om su 2009. potpisale ugovor kojim reguliraju odobrenje za sva glazbena prava, odnosno prava autora, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma. Za sva tri prava naknada je ugovorena  sukladno Zakonu o autorskom pravu i u konačnici bi trebala iznositi 8% od prihoda radijskih postaja. Također, ugovoreno je da se navedeni  iznos od 8% postepeno dostiže kroz razdoblje od 10 godina, počevši od 2,6% u 2010. s godišnjim uvećanjem od 0,5%. Tijekom gospodarske krize glazbene udruge izašle su u susret radijskim postajama omogućivši im zastoj ugovorenog godišnjeg  porasta. Štoviše, umjesto ugovorenih osam posto prihoda, iznos zbirne naknade za emitiranje posljednjih godina dosegnuo je jedva 4,5 posto od prihoda - stoji na početku priopćenja.

Budući da ukupni prihod radijske industrije raste u odnosu na recesijsko vrijeme, a evidentan je i oporavak tržišta, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a o daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se ta naknada povećala za 0,5% i za ovu godinu iznosila 5% ukupnih prihoda, a ne 8% kako se navodi.  Važno je naglasiti da ne postoji nikakav novi cjenik te da će cijena zbirne licence za korištenje glazbe, čak i kad dosegne ugovorenih 8%, i dalje biti među najnižima u Europi i regiji te gotovo upola manja od prosječne naknade u Europi, što je potvrdila i studija Ekonomskog instituta Zagreb iz 2015. „Cijena prava za komercijalne radijske postaje je za 44% manja od prosječne europske, a pritom uključuje licence svih dionika snimljenog glazbenog djela“, navodi se u studiji. Pritom, napominjemo, predmet ugovora nisu isključivo hrvatski autori, izvođači i diskografi već cjelokupan svjetski katalog glazbe koji je na raspolaganju radio postajama za neograničeno korištenje.

Predstavnici autora, izvođača i diskografa sljedećeg će tjedna nastaviti pregovore s predstavnicima komercijalnih radijskih postaja imajući u vidu interese svojih članova koji zaslužuju pravednu naknadu za korištenje njihove glazbe. Smatramo da cijena glazbe treba pratiti tržište, kao što i prihodi naših članova trebaju pratiti rast životnih troškova. Pritom će radijske postaje i dalje uživati jednu od najpovoljnijih licenci za glazbu u Europi te ćemo zajedno raditi na snažnoj hrvatskoj glazbenoj industriji u interesu onih koji tu glazbu slušaju, ali i onih koji je stvaraju."

U potpisu priopćenja su  Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, Zvonimir Stanislav, predsjednik HUZIP-a i Maja Vidmar, direktorica ZAPRAF-a.

Komentara 16

DU
Deleted user
19:19 13.04.2018.

Neka bojkotiraju domaću glazbu, ionako ta glazba ništa ne valja.

RI
Ringo
19:47 13.04.2018.

ZAMP i HRT izvlače lovu iz mog džepa, a nit ih gledam niti slušam. U životinjskom svijetu takvi se zovu paraziti, nametnici, krvopije...

ST
stefj
19:46 13.04.2018.

Nije problem u ZAMPu kao nekome tko štiti prava autora, već u naplati koja je višestruka za istu stvar i zakonski nametnuta. Plate radiopostaje koje emitiraju, kafići u kojima se ista glazba sluša, poduzeća, svatko tko kupi CD, fotoaparat, pa i vešmašinu ili frižider s memorijom. Plaćaju dućani, najbolje da obračunavaju ZAMP i na radio u automobilu ako je u vlasništvu firme... Reket bez premca u režiji druga Josipovića. To je njegovo nasljeđe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije