Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ambiciozna novinarka

Prva doktorica znanosti među voditeljima: 'Razmišljam o novom izazovu'

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
07.10.2019.
u 07:00

Simpatičnu voditeljicu krasi još jedna titula koju su joj dodijelili čitatelji jednog portala proglasivši je najljepšom novinarkom.

Novinarka Dajana Šošić prva je doktorica znanosti među voditeljima Dnevnika, a s obzirom na njezine afinitete, na tome se neće zaustaviti. Naime, osim što je doktorirala Komunikacijske znanosti na interdisciplinarnom studiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, predaje na Hrvatskim studijima te često izlaže i sudjeluje na brojnim konferencijama. Novinarka Hrvatske radiotelevizije priznaje da je titula neće usporiti u napredovanju.

– Nova titula nije mi donijela previše promjena u novinarskoj svakodnevici, ali to je i velik korak naprijed. Mislila sam, nakon tri godine rada, kasnonoćnog učenja i nespavanja, da sam nakon doktorata zatvorila stranicu dodatnog obrazovanja, barem na neko vrijeme, ali s obzirom na to da stvarno imam nemiran duh, sad kad sam se malo odmorila, već počinjem razmišljati o nekom novom izazovu – priznaje Dajana.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Simpatičnu voditeljicu krasi još jedna titula koju su joj dodijelili čitatelji jednog portala proglasivši je najljepšom novinarkom. S osmijehom priznaje da je ona imala drugu favoritkinju, a nama je otkrila koliko pozornosti posvećuje svojem izgledu
– Onoliko koliko stignem s obzirom na tempo. Ali načelno se trudim zdravo jesti i volim sport – treniram tenis, jogu, plivanje, što god stignem, barem tri-četiri puta tjedno – kaže Šošić koja to smatra svojim ''ispušnim ventilom''. Kako u takav raspored ugurati i ljubav? – Pa od 19.30 sati navečer sam uglavnom slobodna – zagonetno odgovara.

Tema koju je odabrala za svoj rad jest "Utjecaj društvenih mreža na informativne programe javne i komercijalne televizije", što joj se učinilo prigodnim s obzirom na to koliki utjecaj danas društvene mreže imaju na novinarstvo. Za nju je to, priznaje, neizostavan dio života. – Najčešće na društvenim mrežama pratim teme vezane uz posao; objave političkih poruka, najnovije informacije koje objavljuju kolege... Naravno, i privatno znam objaviti neki zanimljiv trenutak ili nešto što me zaintrigira u svakodnevnom životu, no društvene mreže znače i veliku izloženost, osobito u privatnom smislu što sa sobom povlači ponekad i neke negativne segmente – kaže voditeljica.

Pokazalo se da je jedan od glavnih razloga zašto političari koriste društvene mreže izbjegavanje novinara, zaključak je njezina rada. Ipak, kako se u potrazi za pravim odgovorima nositi s onima koji pokušavaju izbjeći pitanja? – Time se mijenja uloga novinara kao onih koji postavljaju pitanja jer su često u svojem radu prisiljeni preuzimati samo ono što političari plasiraju putem društvenih mreža. Društvene mreže pokazale su se i kao izvrsno sredstvo u kampanjama, ali to bi po meni trebao biti dopunski sadržaj komunikacije, a ne primarno sredstvo – objašnjava. Da novinarski posao nije lak, itekako je svjesna, ali sve se isplati, smatra.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

– Odricanje od slobodnog vremena, radni vikendi, blagdani, stajanje satima zbog jedne izjave po snijegu i vrućini, mislim da većina onih koji se ne bave ovim poslom ustvari nema pojma koliko se vremena i truda krije iza priloga od nekoliko minuta. Sve se to brzo zaboravi ako na kraju dana izađeš iz redakcije zadovoljan – govori Dajana koju malo što može izbaciti iz takta, ali odgovara da ipak postoji nešto. – Kad se riža prekuha – šali se voditeljica i priznaje da je to ipak nepravda u bilo kojem obliku, a posebno demonstriranje moći nad slabijima.

Nedavno se glumica Michelle Williams na dodjeli nagrada Emmy osvrnula na nejednake plaće muškaraca i žena, no ona se s time, ističe, nije susrela. Novinarima se sve manje vjeruje, a novinarstvo je već neko vrijeme na ''klimavim nogama''. Sve je to iz želje da se bude prvi, smatra Šošić. – Gledatelji danas imaju stvarno velik izbor u vezi s time kome posvetiti  svoje vrijeme i koga gledati – zaključuje.

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar ShuPac
ShuPac
09:40 07.10.2019.

Nikada, ali nikada mi neće biti jasno kako može osoba s govornom manom dobiti voditeljski posao??

WC
wolf_cro
07:54 07.10.2019.

Lijepa žena, bez dvojbe. Samo malo dojam kvari sličnost s Milankom Opačić.

Avatar southman
southman
09:38 07.10.2019.

Čestitke na doktoratu ali to što je jedina dovoljno govori o novinarstvu u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije