Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
igor barberić:

'Propjevat ću samo ako Rozga bude dostupna za duet'

Foto: Nova TV
1/5
02.06.2019.
u 09:30

Podršku obitelji je imao u odabiru svog poziva, ali postojala je doza opreza i straha kako u tim zanimanja nema sigurnih prihoda, što Igora nije obeshrabrilo.

Show “Ples sa zvijezdama” Nove TV bliži se svom velikom finalu ove nedjelje, a kako bi plesne točke bile što atraktivnije, brine se i umjetnički direktor showa Igor Barberić.

Igor je veliki kreativac – koreograf je, redatelj, plesač, glumac, pjevač... Kreativni niz dopunio je još jednim svojim zanimanjem:

– I kuhar amaterski koji je još skromniji postao nakon MasterChefa. Od malena je pokazivao interes prema izvedbenim umjetnostima i sve ga vuklo prema pozornici na kojoj danas i glumi i pleše, ali ples nije bio prvi odabir.

– Ne bih rekao da je ples bio moja prva strast, jedino što znam da sam uvijek naginjao izvedbenim umjetnostima. Ples je bio samo jedan od izričaja koji me zanimao. Dramske grupe bile su prve, pa režiranje predstava u školi, a onda i plesni satovi – objašnjava nam Igor.

Podršku obitelji je imao u odabiru svog poziva, ali postojala je doza opreza i straha kako u tim zanimanja nema sigurnih prihoda, što Igora nije obeshrabrilo.

– Roditelji su sve to podržavali, ali naravno da je uvijek postojao određen oprez jer društvo i okolina uvijek govore da to nije baš održivo, da u tome nema kruha… Roditelji su, otac je kirurg, a majka ekonomistica, kao mladi plesali u folkloru, možda je odatle ljubav prema tome – kazao je Igor.

Karijeru je kao glumac u mjuziklima počeo u ranim dvadesetima i ostvario dvije velike uloge, a onda je sreću odlučio potražiti i preko bare, točnije u New Yorku koji je centar svijeta kada je riječ o žanru mjuzikla.

– Upijao sam najviše što sam mogao, uzimao satove, gledao predstave, išao na satove pjevanje i sanjao američki san koji se eto ipak ostvario negdje drugdje, a ne u New Yorku – govori o svom američkom iskustvu i dotiče se i rada u Njemačkoj, gdje je okusio rad na pozornici, ali i iza pozornice.

– U Njemačkoj sam radio kao glumac u mjuziklu, a tek sam poslije počeo koreografirati i režirati. U Njemačkoj sam se našao i na drugoj strani zavjese. Zapravo, cijelo sam vrijeme učio. Od projekta do projekta, tako da je teško reći što sam točno naučio radeći u Njemačkoj. Gledam na to kao na stalnu edukaciju – kaže Igor.

Poslije je i u Hrvatskoj radio brojne mjuzikle koje je publika obožavala i još obožava, a struka ih je redovito nagrađivala. Na pitanje koji bi izdvojio i koji mu je najdraži, bilo mu je teško odgovoriti.

– Teško je izdvojiti jedan jer prihvaćam projekte za koje osjećam da me nešto povezuje s njima. Ili ako imam viziju kako bih to napravio. Izdvojio bih mjuzikl “Mamma Mia” u Komediji u smislu suradnje. A opet, drag mi je i moj zadnji mjuzikl “Žuta minuta” jer je drugačiji, intimniji i komorniji. Pisao sam ga i stvarao sa svojim koautorima, Igorom Weidlichom i članovima obitelji Huljić – kazao je Igor i otkrio o čemu je riječ u “Žutoj minuti”, u kojoj glumi s Hanom Hegedušić.

– Neću otkriti previše, riječ je o audiciji za mjuzikl. Ja igram redatelja tog mjuzikla i likove koji se pojavljuju na audiciji, a Hana igra producenticu. Priča govori o tome koliko je daleko čovjek spreman otići za ono što voli. Naravno sve to uz glazbu i pošalice – kaže.

S obitelji Huljić surađivao je i na mjuziklu “Pacijenti”, u kojem je bio redatelj, a na kraju i zaigrao u mjuziklu kao pacijent Toni koji obožava opere. Za tu kreativnu glazbenu obitelj ima samo riječi hvale.

– S njima je sjajno surađivati. Osim što se kreativno slažemo, svaki put me iznova zadivi njihov kreativni duh i zarazna inspiracija.

Showovima “Tvoje lice zvuči poznato” i “Ples sa zvijezdama” otvorio je vrata u jedan novi svijet, koji uspoređujući s kazalištem te ovako opisuje:

– Televizija je drugačiji način prezentacije nekog djela pa drugačije radim kada stvaram brojeve za TV. Jer tu je kadriranje, sitnice koje mogu naglasiti, što je u kazalištu teže istaknuti. Ali u kazalištu manje pazim na stvari kao što su velike plesne formacije koje su u teatru puno vidljivije nego na televiziji. Također, na televiziji se puno brže radi, pa moraš biti efikasan i stvoriti isti rezultat umanje vremena.

Uz ples, režiranje i rad na televizijskim showovima Igor piše i pjesme, a razmišlja li i o zaokretu u karijeri i pjevačkom debiju, kaže nam:

– Samo ako Jelena Rozga bude dostupna za duet. Šalim se... Zapravo, razmišljam sve više o izvođenju svojih pjesama, ali to će doći na red kad mi se malo smanji raspored. Očekujte album za oko 10 godina.

Sudjelovanjem u “Celebrity Masterchefu” na Novoj TV Igor je pokazao i zavidne kulinarske vještine, a svoje goste doma uvijek iznenadi slasticama koje posebno voli. A kada ima goste, gušt mu je prirediti pravu malu gozbu.

U “Celebrity Masterchefu” nakon dugo vremena pripremao je i meso. Kako nam je otkrio u intervju koji nam je dao dok je show trajao, prvo jelo koje je napravio bila je kajgana. Dok je bio mali, mama mu je dala prve kulinarske savjete, a poslije se okrenuo istraživanju interneta i stručne literature.

– Zapravo, kuhanje je dugogodišnja ljubav, a kako sam vegan, morao sam puno više istraživati. Malo više naginjem slastičarstvu. Na “ Celebrity MasterChefu” su nam rekli da je kuhanje kao jazz-glazba, a slastičarstvo kao klasika, u smislu pravila. Više volim pravila, što se kuži i u mojim drugim poslovima, gdje također volim red i rad – govori i dodaje kako se na veganstvo odlučio isključivo radi zdravlja, a poslije je osvijestio i empatiju prema životinjama.

Spominjući red i rad koji voli u kuhanju, pitamo ga kakav je kao redatelj i koreograf, je li strog i je li mu disciplina važna kada radi?

– Disciplina je jako važna, ali mislim da nisam prestrog. Mislim da je važnije stvoriti dobar odnos s ljudima s kojima radiš, uzajamno poštovanje tako da svima bude stalo da naprave najbolje što mogu i da ne zakinu kolektiv – ističe Igor Barberić.

Kaže da je emotivac, ali emocije ne iskazuje plakanjem, češće vikanjem.

– Rekao bih da jesam emotivac, ali reagiram vikanjem, a ne plakanjem, i to obično prema drugoj osobi koja sluša moje žaljenje – kaže.

Ples je njegova profesija, ali plesu se veseli i izvan kazališnih dasaka i koreografskih zadataka te je iznenađen što mlađe generacije u klubovima sve manje plešu.

– Zapravo, jako volim plesati vani, a koliko vidim, danas mladi ljudi i nemaju baš tu potrebu, što me jako čudi jer mene još uvijek tjera da izađem i plešem. Ples u klubu drugačiji je od ovog koji radim profesionalno. Slobodniji je i to je nešto što bi svi trebali raditi, tu nema pravila – kaže nam Igor.

Slobodnog vremena nema jer je zaokupljen brojnim poslovima i angažmanom u showu “Ples sa zvijezdama”, ali kad uhvati te dragocjene slobodne trenutke, potroši ih na nešto korisno.

– Nemam slobodnog vremena, ali kada ga nađem, onda prvo spremam stan i kuham. Tek onda razmišljam o putovanjima. Volim osjetiti dom prije nego što ga napustim.

Njegov talent prepoznat je i u inozemstvu, odakle mu dolaze i brojne poslovne ponude, ali zasad i u Hrvatskoj ima dovoljno poslova koji ga ispunjava.

– U posljednje sam vrijeme odbio mnogo ponuda izvana jer su se zaredali dobri projekti u Hrvatskoj. Uvijek sam otvoren za promjenu i dobar projekt bilo gdje – kaže Igor.

Točnih i detaljnih planova za ljetni godišnji odmor još nema, ali zna što će prvo napraviti:

– Najprije doma pospremati, a onda – samo nebo je granica. Vidjet ću.

Komentara 1

ZB
Zoki-Bijela
10:41 02.06.2019.

Nemoj svega ti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije