Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.01.2020. u 19:00

Karijera KUD Idijota naprasno je prekinuta preranim odlaskom Tuste, frontmena koji je živio za punk, danju radeći u pulskom Uljaniku, a noću na pozornici pred publikom.

Proglas je možda sažet i kratak, ali nadasve istinit; “Hrabrost, sloboda i bunt epiteti su kojima danas opisujemo ostavštinu benda KUD Idijoti. Da ne ostane sve samo na lijepim riječima, pobrinut će se direkcija nezavisne novinarske nagrade Rock&Off koja će legendarnim pankerima 30. siječnja u zagrebačkoj Tvornici, uručiti nagradu za životno djelo.

Na prvoj dodjeli Rock&Off nagrada prije godinu dana, priznanje za životno djelo dodijeljeno je još jednom prvaku domaće rock-scene, legendarnom nezavisnom izdavaču Zdenku Franjiću, za čiju su etiketu Slušaj najglasnije od osamdesetih do danas prve snimke snimili mnogi važni rock-glazbenici koji su potom ostavljali značajan trag u domaćem mainstreamu, na alternativnoj rock-sceni i u suvremenoj domaćoj rock-umjetnosti. Dodjeljujući ove godine nagradu za (do)životno djelo KUD Idijotima, jasna je namjera Rock&Offa da se u vremenima konzumerizma i brzog zaborava, kad se polako ili ubrzano počinju gubiti vrijednosni kriteriji, ne odričemo onih koji su pionirskim pothvatima održavali uzbudljivost i značaj domaće rock-scene.

Onih koji su protiv prevladavajućeg stanja duha “brijali” po svome i tvrdoglavo se borili za nepopularne ideje i ideale. I da se ovom prilikom složimo s amblematskom pjesmom KUD Idijota “Ja sjećam se” i podsjetimo onih čije su zasluge i “umjetnički dojam” s vremenskim odmakom, ili baš zbog njega, danas još jasniji i stvarniji. KUD Idijoti doslovno su izgarali za “svoju stvar” i ostali moralno nepotkupljiva jedinica glasnoće za bunt, otpor, humor i borbu protiv gluposti i idiota. No, sve to zajedno bilo bi samo proglas ili pamflet, da KUD Idijoti iza sebe nisu ostavili sjajnu glazbu, albume, pjesme i koncerte, podložene jasnim stavom kakvog je oduvijek premalo u domaćoj rock-glazbi.

Značaj i mjesto KUD Idijota na domaćoj rock i punk-sceni neupitno je, kao i utjecaj koji su iza sebe ostavili kroz sasvim konkretne i provjerljive sate izvrsnih nastupa, snimaka i doživljaja s glazbenog putovanja koje, kako se dodaje u obrazloženju nagrade, “nije bilo nimalo lagano ni bezopasno”. Baš zato su KUD Idijoti postali i ostali mjerna jedinica za nepokolebljivost kakve je nedostajalo na domaćoj rock-sceni. Priča KUD Idijota naprasno je prekinuta preranim odlaskom Tuste, frontmena koji je živio za punk, danju radeći u pulskom Uljaniku, a noću na pozornici pred publikom. Rock&Off Nagrada za životno djelo KUD Idijotima zapravo je i zahvala domaće rock i punk-scene, bendova poput Hladnog piva, TBF-a ili Mašinka na koje su Idijoti utjecali svojom glazbom i stavom.

Za slobodu i mir borili su se humorom, strašću i gitarama. Nedavno prikazani film “Tusta” autora Andreja Korovljeva i objavljena knjiga Nenada Marjanovića, tj. dr. Frica, “Život s Idi(j)otima” samo su potvrda da nagrada ide u ruke ljudima koji su postali ikone punk-rocka i jedan od naših najvažnijih bendova posljednjih pola stoljeća, ma što vam govorili, ma što uradili.

Ključne riječi

Komentara 2

JO
Jose Oklahoma
19:48 27.01.2020.

Band na tri akorda. Ulični svirači u poderanim prnjama barataju s više glazbenog znanja.

LE
let3
21:38 26.01.2020.

Glupost je neuništiva. Legende.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije