Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suprug kraljice Elizabete

Princ Philip preminuo je u 100. godini

Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
1/10
09.04.2021.
u 13:07

Princ Philip rođen je 10. lipnja 1921. godine na Krfu kao Filip Grčki i Danski. Bio je peto dijete grčkog princa Andrije iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alise od Battenberga.

U stotoj godini preminuo je princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete. Na svojim stranicama palača je objavila kako je princ preminuo u dvorcu Windsor. 

"S dubokom tugom Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje kako je preminuo njezin voljeni suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo mirno je preminulo jutros u dvorcu Windsor", piše u objavi koja je objavljena i na Twitter računu kraljevske obitelji.

UŽIVO ispred Buckinghamske palače

Vojvoda od Edinburgha neko vrijeme bio je u bolnici u Londonu, gdje je sredinom veljače bio hospitaliziran iz mjere predostrožnosti jer se nije osjećao dobro. Pretrage su pokazale kako je princ Philip imao infekciju i problema sa srcem, ali Buckinghamska palača nije tada otkrivala o čemu je riječ. Liječnici su tada rekli kako u slučaju 99-godišnjeg vojvode nije riječ o zarazi koronavirusom. Prije nekoliko tjedana pušten je na kućnu njegu.

Princ Philip rođen je 10. lipnja 1921. godine na Krfu kao Filip Grčki i Danski. Bio je peto dijete grčkog princa Andrewa iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alice od Battenberga. Veliki dio svog odrastanja Philip je proveo u Velikoj Britaniji gdje se školovao najprije u Škotskoj, a potom je pohađao Kraljevski pomorski koledž u Devonu. Od siječnja 1940. godine do kraja Drugog svjetskog rata služio je u Kraljevskoj mornarici i sudjelovao u borbama na Mediteranu i Tihom oceanu.

 

 

Kada se 20. studenoga 1947. godine vjenčao britanskom prijestolonasljednicom, tada princezom Elizabetom, odrekao se svog prava na grčko i dansko prijestolje i uzeo je prezime svoje majke – Mountbatten. Kraljica Elizabeta i princ Philip daljnji su rođaci, a brak su sklopili u Westminsterskoj opatiji i uoči vjenčanja princ Philip proglašen je njegovim visočanstvom i dobio je titulu vojvode od Edinburgha. Godinu dana nakon vjenčanja mladi kraljevski par dobio je prvog sina kojem su dali ime Charles, koji je kasnije postao stariji brat sestri Anni i i braći Andrewu i Edwardu. Princ Philip bio je aktivan u Kraljevskoj mornarici sve do veljače 1952. godine kada je njegova supruga postala kraljica i tada se posvetio svojim obvezama unutar kraljevske obitelji i angažmanima koji su bili dio njegovih obaveza kao supruga kraljice. Kada je njegova supruga tek stupila na dužnost kraljice, princ Philip znao je u javnosti otvoreno iznositi svoje političke stavove, što je Elizabetu posebno ljutilo jer je poznato kako kraljevska obitelj nema pravo javno se opredijeliti za neku političku stranku ili opciju.

Trebalo je neko vrijeme Philipu da se privikne na sva pravila i svoje dužnosti kao supruga kraljice, ali s vremenom je postao jedan od najaktivnijih članova kraljevske obitelji. S javnim angažmanima prestao je u kolovozu 2017. godine i prepustio je dio svojih dužnosti mlađim članovima obitelji. Britanskoj kraljevskoj obitelji kod Philipa je najviše smetalo što se njegova obitelj povezivala s nacizmom i Philipu je taj period nakon vjenčanja za kraljicu bio jako stresan i tužan jer njegova nova obitelj nije prihvaćala njegove sestre koje su bile u braku s nacistima, a zbog Elizabete odrekao se i pravoslavlja.

Britanska javnost mu je pak tijekom godina zamjerala njegove ishitrene izjave koje su često bile uvredljive i dosta je takvih neugodnih komentara koje je izjavio vojvoda od Edinburgha. Jedna od izjava o kojoj se dosta pisalo jest njegova primjedba o britanskim studentima koji su išli na studij u Kinu. Philip im je rekao da pokušaju ne postati kosooki. Drugom je pak prigodom na jednom sajmu jednom dječaku rekao da je predebeo da bude astronaut.

VIDEO>> Princ Philip preminuo je u 100. godini života

 

Komentara 70

CA
car100
13:44 09.04.2021.

Joža M. mu je bio krsni kum ...

Avatar vratar1
vratar1
13:13 09.04.2021.

bili mi oni ili ovi, na kraju nas sve čeka ilovača!

DU
dubrix
14:41 09.04.2021.

Možda Joža Manolić oženi kraljicu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije