Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPROVOD PRINCA PHILIPA

Princ Harry stigao u Veliku Britaniju prvi put nakon odlaska u SAD

FILE PHOTO: Britain's Prince Harry and Meghan, Duchess of Sussex, attend Endeavour Fund Awards in London
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.04.2021.
u 23:38

Meghan i Harry već dulje nisu u milosti britanske javnosti, a pogotovo je to aktualno u zadnjih mjesec dana

Princ Harry sletio je u Veliku Britaniju, gdje je stigao kako bi prisustvovao sprovodu djeda, princa Philipa, koji je umro u petak. Harry se prvi put vratio kući nakon što je sa suprugom Meghan otišao u Kaliforniju te nakon što su odstupili od svojih kraljevskih dužnosti. Meghan je željela nazočiti pogrebu Harryjeva voljenog djeda, ali liječnik joj je izričito zabranio putovanje u Veliku Britaniju jer je u visokom stupnju trudnoće i bliži joj se termin poroda drugog djeteta.

Meghan i Harry već dulje nisu u milosti britanske javnosti, a pogotovo je to aktualno u zadnjih mjesec dana. Naime, dok je princ Philip bio u bolnici, prikazan je intervju koji su Harry i Meghan dali Oprah Winfrey i u kojem su govorili o određenim rasističkim izjavama i pitanjima koje su uputili stariji članovi kraljevske obitelji.

Javnost je smatrala da je neprimjereno što su o obiteljskim odnosima progovorili baš dok je Harryjev djed nakon operacije srca ležao u bolnici. Kada je vojvoda od Edinburga preminuo, Harry se prvi put nakon godinu dana telefonski čuo s ocem, a s bratom Williamom će se prvi put vidjeti u subotu. Mnogi vjeruju kako je ovo prilika da obitelj izgladi odnose.

Andrew, vojvoda od Yorka, opisao princa Philipa kao "djeda nacije"

Andrew, vojvoda od Yorka, kazao je da je smrću njegova "izvanrednog" oca, izgubljen i "djed nacije". 

Andrew je vojvodu od Edinburgha opisao kao osobu koja je bila "tako smirena" i brinula je o problemima svoje djece. 

Vojvoda od Yorka, koji je 2019. odstupio s kraljevskih dužnosti zbog prijateljstva s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom, govorio je nakon mise u Windsoru gdje je kraljevska obitelj molila za Philipa.

"Bio je izvanredan čovjek. Volio sam ga kao oca. Bio je tako smiren. Brinuo bi o našim problemima. To je sjajna osobina o kojoj uvijek razmišljam; uvijek bi bio tu kako bi nas poslušao, tako da je ovo veliki gubitak", rekao je. 

"Izgubili smo djeda nacije. Jako mi je žao i pružam podršku majci koja vjerojatno osjeća najveću tugu."

Andrew se pojavio pred kamerama prvi put otkako je bio prisiljen odreći se javnih dužnosti nakon katastrofalnog intervjua u emisiji Newsnight 2019. godine.

Krivilo ga se za nedovoljno iskazivanje suosjećanja s Epsteinovim žrtvama i za slabo kajanje zbog prijateljstva s osuđenim seksualnim predatorom.

Više puta razgovarao je s američkim tužiteljima i FBI-em koji su ispitivanja intenzivirali nakon što je njegova prijateljica Ghislaine Maxwell optužena za novačenje djevojaka koje je Epstein seksualno zlostavljao. 

Virginia Giuffre, koja je optužila Epsteina da ju je iskoristio kao tinejdžericu, u BBC-jevoj emisiji Panorama izjavila je da je bila "užasnuta i posramljena" nakon navodnog seksualnog susreta s Andrewom u Londonu 2001. godine.

On je porekao sve optužbe u vezi sa seksualnim kontaktom ili vezom s gospođom Giuffre, a njegovi odvjetnici istaknuli su da je ponudio pomoć u istrazi. 

Komentirajući dalje suočavanje sa smrću oca, Andrew je svoju majku kraljicu opisao kao "nevjerojatno stoičnu osobu".

"Opisala je to kao da je u njezinu životu ostala velika praznina, a mi, bliski članovi obitelji, okupljamo se da bismo je podržali", izjavio je Andrew.

Prisjetio se razgovora s ocem prije nekoliko mjeseci. "Otac mi je u telefonskom razgovoru prije nekoliko mjeseci rekao: 'Svi smo na istom brodu i to uvijek moramo zapamtiti, ali povremeno se od nas, obitelji, očekuje da ustanemo i pokažemo suosjećanje i vodstvo'."

"I nažalost, očevom smrću, osvijestio sam još više, ne samo naš gubitak, već gubitke svih ostalih ljudi koji su... ostali bez najbližih tijekom pandemije."

"Tako da smo svi na istom brodu; iako on nije umro od posljedica koronavirusa, svi osjećamo veliki gubitak."

Komentara 5

ZB
Zoki-Bijela
07:58 12.04.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

PO
Potepuh
08:37 12.04.2021.

Napokon pušten s lanca

Avatar Fury610
Fury610
00:05 12.04.2021.

Jel morao prilozit test i odradit karantenu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije