Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac je u reprizama

Prijateljima 20 milijuna dolara po sezoni, a iznenadit će vas cifra koju dobiva Seinfeld

Foto: Profimedia, Pixsell
1/14
20.09.2021.
u 06:45

Kada se serije objave na DVD-u, postanu dostupne na nekoj od streaming platformi ili se repriziraju, glumci dobivaju svojevrsnu financijsku kompenzaciju, odnosno tantijeme

Za najveće televizijske zvijezde uloge u uspješnim serijama znače veliku zaradu koja ne prestaje nakon završetka snimanja. Kada se serije objave na DVD-u, postanu dostupne na nekoj od streaming platformi ili se repriziraju, glumci dobivaju svojevrsnu financijsku kompenzaciju, odnosno tantijeme.
Prema tvrdnjama američke filmske federacije (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) neki glumci naknade primaju, a neki ne.

Za glavne uloge naknade dugoročno donose veću zaradu od originalne, dok sporedni glumci te iste naknade ipak neće dobiti.
Kultna serija “Prijatelji” prikazivala se u razdoblju od 1994. do 2004. godine, a glumci Matthew Perry, Matt LeBlanc, Courteney Cox, David Schwimmer, Lisa Kudrow i Jennifer Aniston ubrzo su postali jedni od najbolje plaćenih glumaca svih vremena, a zbog golemog uspjeha koji su postigli tantijeme dobivaju i danas. Prema pisanju USA Todaya, Warner Bros svake godine od serije “Prijatelji” zaradi oko milijardu dolara, a 2%, odnosno oko 20 milijuna dolara svake godine sjeda na račun glumaca.
Obožavana serija “Seinfeld” emitirala se devet sezona, sve do 1998. godine, a za razliku od glumačke postave serije “Prijatelji” naknade dobivaju samo Jerry Seinfeld i Larry David budući da Julia Louis-Dreyfus, Michael Richards i Jason Alexander ne polažu prava na seriju. Na kraju svakog ciklusa emitiranja David i Seinfeld dobivaju oko 400 milijuna dolara.
Iako je jedan od najpoznatijih sitcoma u povijesti, “Gilligan’s Island” emitirao se samo tri sezone, a zanimljivo je da je prva sezona snimana u crno-bijeloj tehnici. Iako se serija i dalje reprizira, glumci tvrde da im naknade nikada nisu isplaćene.

Foto: IMDb


– Ljudi imaju krive pretpostavke, svi misle da smo bogati i da uživamo od naknada koje dobivamo, ali zapravo nismo dobili ni centa, dok producent dobiva više od 90 milijuna dolara svake godine – rekla je za Forbes Dawn Wells koja je u seriji utjelovila legendarnu Mary Ann.
Glumac Ray Romano, koji je jedan pod najbogatijih dobitnika nagrade Emmy svih vremena, 2013. godine bio je među sto najbogatijih celebrityja, a iako iza sebe ima mnoge filmske i televizijske uspjehe, većinu svojih prihoda ostvaruje od tantijema za popularni sitcom “Svi vole Raymonda” koji se emitirao devet sezona, do 2005. godine, a reprizira se i danas pa tako Ray uprihodi do 18 milijuna dolara godišnje samo od te serije.
Pokojni John Mahoney, koji je utjelovio lik Martina Cranea u popularnoj seriji “Fraiser”, rekao je 2004. godine da su njegovi prihodi od tantijema dovoljni da više nikada ne radi, a serija se i dalje prikazuje na više televizijskih kanala i streaming platformi.
Nakon konflikta s CBS-om zbog privatnih problema, Charlie Sheen je 2011. godine izbačen iz serije “Dva i pol muškarca”, a dvije godine prije izbacivanja serija je ušla u takozvani sindikalni krug, što bi Sheenu donijelo više od 100 milijuna dolara, no on je svoja prava prodao za 27 milijuna te tako ostao bez naknade.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:24 20.09.2021.

Sistem je bolestan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije