Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEN ISLAMOVIĆ

Poznati glazbenik postao je farmer: 'Od ovoga će živjeti i moji unuci'

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/4
18.03.2019.
u 21:03

- Moj otac se bavio poljoprivredom, pa je zahvaljujući njemu ljubav prema zemlji i u meni. Kupio sam 12.000 metara kvadratnih zemlje, a i supruga je u nasljedstvo dobila još toliko, tako da smo sve objedinili i pretvorili u plantažu - kazao je Alen

Alen Islamović dobro je poznati pjevač Bijelog dugmeta i Divljih jagoda, no malo ljudi zna kako se osim pjevanjem bavi i poljoprivredom. Islamović je rođen i odrastao u Bihaću, a uz obalu rijeke Une već četiri godine uzgaja lješnjake. 

- Europsko tržište je iz godine u godinu deficitarno s lješnjakom. Razgovarao sam s pravim agronomima, koji su mi pojasnili kako je sorta kontinentalnog lješnjaka tražena, jer je otporna na mraz, snjegove i druge nepogode. Moj otac se bavio poljoprivredom, pa je zahvaljujući njemu ljubav prema zemlji i u meni. Kupio sam 12.000 metara kvadratnih zemlje, a i supruga je u nasljedstvo dobila još toliko, tako da smo sve objedinili i pretvorili u plantažu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alen Islamovic (@islamovicii) on

Blizina rijeke Une nam je od velike koristi zbog navodnjavanja stabljika. Na mojoj farmi svira najljepša muzika, zvuk vjetrića, ptica, tišina…, čak i kiša lijepo pjeva. Rođen sam pod sretnom zvijezdom i šta god osmislim i pokrenem, u tome i uspijem. Ovo će biti ostavština mojim unucima, jer lješnjak rađa od 80 do 100 godina - kazao je Islamović za Azru i dodao da i kad nema posla voli sjediti na svojoj plantaži. Sezona mu počinje u ožujku, kada kreće s oprašivanjem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moji lješnjaci sa Une.

A post shared by Alen Islamovic (@islamovicii) on

 

- Mjesečno šest do deset dana ima posla po pet do šest sati. Nije neki težak posao čupkati korov i zalijevati biljke. Potrebno je imati i nešto mehanizacije, traktor, kosačice, kontejnere za dovoženje vode, pumpe, prikolice, trimere za travu. Već smo tri godine u ovome i ove sezone krećemo i s našim prvim jednogodišnjim stabljikama lješnjaka. Imamo četiri sorte, istarsku, rimsku i dvije engleske.

Sve su prihvatile našu zemlju, koja je bogata humusom i sedrom. Također, imamo dovoljno vode, pa se ne bojim suše, a plantaža je u takvom ambijentu i položaju da se svaki dan kroz nju šunja lagani povjetarac koji je potreban za oprašivanje - kazao je glazbenik za Azru. 

Pogledajte video: Ljubo Bebić otvoreno o prošlosti

 

Ključne riječi

Komentara 4

DI
Diesel
21:35 18.03.2019.

Bravo, samo tako. Zelimo vam mnogo uspjeha.

Avatar maxist
maxist
06:21 19.03.2019.

šta bi rekle "kolegice"-pevaljke na ideju za takav rad ??-

OB
ObrenM
07:21 19.03.2019.

Malo je onih,koji ce odabrati kruh sa motikom.Nadam se da ce mu i Bog pomoci.Sretno- blagoslovljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije