Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. izdanje

Polaznici Fotosofije okušali su se i kao modni fotografi

Foto: Krume Ivanovski
1/15
18.06.2018.
u 15:07

Petneast seminarista učilo je kako voditi modela kroz snimanje, gdje pozicionirati svjetlo te pronaći najbolju lokaciju za fotografiranje, a u tome im je pomagao Hoykin tim asistenata na čelu s Franjom Matkovićem, jednim od najboljih modnih fotografa u Hrvatskoj.

Kako izgleda jedan dan u životu profesionalnog modnog fotografa iskusili su polaznici trinaeste Fotosofije, seminara za naprednu fotografiju koji se od 10. do 17. lipnja održao u Termama Tuhelj pod umjetničkim vodstvom zagrebačkog fotografa Damira Hoyke.

Petneast seminarista učilo je kako voditi modela kroz snimanje, gdje pozicionirati svjetlo te pronaći najbolju lokaciju za fotografiranje, a u tome im je pomagao Hoykin tim asistenata na čelu s Franjom Matkovićem, jednim od najboljih modnih fotografa u Hrvatskoj. Ove su godine seminaristi snimali kolekciju jesen/zima 2018./2019. koju su kreirali studenti diplomskog studija modnog dizajna s Tekstilno tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom mentorice izv. prof. mr. art. Jasminke Končić.

Foto: Krume Ivanovski

- Naše su kolekcije uvijek nadahnute globalnim promjenama i društvenim fenomenima, pa su migracije i dalje aktualne. No, za razliku od lani kada su se inspirirali izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku, ove ih je godine nadahnulo iseljavanje Hrvata u inozemstvo. Kroz svoje su radove željeli skrenuti pozornost i na neke druge probleme poput gomilanja odjeće i prekomjerne potrošnje, pa je tako prema ideji Dijane Zagorac nastao reciklirani sako načinjen od novih, ali i starih, već nošenih materijala - rekla je prof. Jasminka Končić pod čijem je mentorstvom nastala i kolekcija "Cut & Paste" Jelene Geštakovski (22) s žičanim korzetima kojom se želi upozoriti na problem kroničnog nezadvoljstva fizičkim izgledom što vodi ka depresiji i pretjerivanju u estetskim operacijama.

Jedan od najatraktivnijih modela na modnom snimanju bio je bež kaput od scuba materijala dizajnerice Katarine Zmeškal koja je inspiraciju pronašla u 60-im, a taj je model, kojeg krase mnogobrojni džepovi, bio izložen i na izložbi 1960-e_prostor modne reinterpretacije koja je realizirana u suradnji sa Muzejom za umjetnost i obrt u sklopu velike izložbe Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost.

Foto: Krume Ivanovski

Hoyka nije štedio na pohvalama kreativnosti studentima diplomskog studija, a o suradnji s fakultetom nam je rekao:

- Odlično surađujemo s TTF-om jer nas vodi ista ideja - otvoriti put u svijet mode novim talentima. Uživam promatrati kako se svi na setu tijekom snimanja počinju spontano povezivati, razmjenjivati kontakte i veseliti fotografijama koje će svima obogatiti bookove.

Ovogodišnji Fotosofia Fashion Team sačinjavali su modeli Ivana Crnoja, Ana Ušić i Sara Spinčić koje su nosile modele Dijane Zagorac, Josipe Ščapec, Marka Petrića, Katarine Zmeškal, Mie Kovač, Ene Staničić, Jelene Geštakovski i Mihaele Brajković. Za make up su bile zaslužne Iva Grgurić, Mihaela Farkaš i Sofija Varga, o frizurama su brinule Nina Dundur i Ela Gračiš, a o stylingu Monika Hršak kojoj su asistirale Mia Kovač, Katarina Zmeškal, Mihaela Brajković i Jelena Geštakovski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije