Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV kritika

Pohvalno je da je cijeli prijenos Sinjske alke orijentiran isključivo na sportsku dimenziju događaja

Frano Ivković slavodobnik je 307. Sinjske alke
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
10.08.2022.
u 13:41

Zanimanje za Sinjsku alku prvog vikenda u kolovozu zaslužilo je, naravno, izravni prijenos na drugom programu HRT-a. Ono što treba pohvaliti, i što je čak i pomalo neobično, jest da je HRT taj prijenos gotovo u potpunosti orijentirao na sportski aspekt Alke.

Opstanak, HRT1

Kad se ljeti već reprizira, onda je dobro što se barem može uhvatiti i poneka emisija koja nije stara više desetljeća i koja se na malim ekranima nije odvrtjela već mali milijun puta, a dodatni je plus ako je riječ o kvalitetnoj domaćoj produkciji. Jedan takav primjer je druga sezona hvaljene domaće dokumentarne serije “Opstanak” iz 2021. čija se prva epizoda mogla pogledati u utorak na prvom programu HRT-a. Riječ je o autorskom projektu Dubravka Merlića, koji je u prvoj sezoni obrađivao temu demografskog sloma Hrvatske, a u drugoj sezoni se više orijentirao na probleme gospodarstva. Prva prikazana epizoda problematizira zašto je Hrvatska krajem 80-ih godina bila među tri najrazvijenije socijalističke države, a danas je na dnu europskog popisa. Pritom je pozitivno što se nije previše zašlo u patetiku i nostalgiju, nego su razni stručnjaci konkretno objasnili procese prelaska iz socijalizma u demokraciju, kako ekonomske tako i društveno-političke. Također, zanimljivo je bilo poslušati svjedočanstva ljudi, primarno radnika nekadašnjih industrijskih giganta. Vrlo kvalitetno ostvarenje!

Tražimo dom s Mirjanom Mikulec, RTL

Za početak, treba naglasiti da je ovih dana na RTL-u teško pronaći nešto osim emisija o kupnji nekretnina, uređenju interijera i arhitekturi. Program gotovo svakog dana ujutro kreće s “Lovcima na nekretnine”, odnosno blizancima Jonathanom i Drewom Scottom, a nakon toga slijedi emisija “Grand design” o neobičnim domovima u Velikoj Britaniji. Nakon toga su oko podneva još DVIJE epizode “lovaca” pa opet “Grand designs”. U redu, ljetna je shema, ali što je previše nekretnina - previše je… Šećer na kraju stiže u subotu kada se pak emitira “Tražimo dom s Mirjanom Mikulec”, no treba reći da ovaj “šećer na kraju” nije ironična konstatacija jer je od svega ponuđenog to možda i najbolji odabir. U redu, domaća verzija produkcijski daleko zaostaje, ali barem je aktualnija i prilagođenija hrvatskom tržištu. Prikazuju se “friške” epizode iz 2022., a s obzirom na to da je riječ o odabiru i uređenju stanova i kuća u Hrvatskoj, izbjegnute su scene poput “Oh, ovaj zid nam smeta, sreća da je praktički od papira pa ćemo ga srušiti omanjim čekićem”. Agenti za nekretnine i arhitekti komentiraju realnu ponudu na tržištu pa, ako gledatelji mogu pretrpjeti potpuno neprirodno ponašanje aktera pred kamerama, možda čak dobiju i poneku korisnu informaciju.

TV Izlog, NOVA TV

Nisam sigurna zavrjeđuje li TV Izlog kritiku, ali s obzirom na to da je uvršten na raspored Nove TV par puta dnevno, recimo da može biti i predmet ocjenjivanja. Radi se o formatu koji nisam pogledala već više od 15 godina i ispalo je da je - i bolje tako. Uopće ne ulazeći u to koji se proizvodi prodaju, ono što me zgrozilo jest sam format koji se u zadnjih desetljeće i pol, a vjerojatno i dulje, nije promijenio. “Čudesni” proizvodi koji mijenjaju život i bez kojih je život siv (doslovno, scene u kojima ljudi žive bez tog proizvoda su sive), treba naručiti već danas! To govori pretjerano dotjerana hostesa čiji izvorni jezik nije hrvatski pa je katastrofalno sinkronizirana. Tu su i neuvjerljive slike prije i poslije te intervjui sa zadovoljnim korisnicima koji bi proizvod preporučili baš svima. I to traje - punih 15 minuta (što je 15 minuta previše). Da se razumijemo, očito TV prodaja funkcionira kada se toliko dugo zadržava na ekranima, ali može li se u 2022. ipak na malo kvalitetniji način prezentirati gledateljima?!

307. Sinjska alka, HRT2

Zanimanje za Sinjsku alku prvog vikenda u kolovozu zaslužilo je, naravno, izravni prijenos na drugom programu HRT-a. Ono što treba pohvaliti, i što je čak i pomalo neobično, jest da je HRT taj prijenos gotovo u potpunosti orijentirao na sportski aspekt Alke. Ova viteška igra koja korijene vuče još iz 18. stoljeća tradicionalni je sportski, ali i kulturni, modni, društveni pa i politički događaj. No poznati sportski komentator Stjepan Balog, uz kojeg je događaj pratio i iskusni alkar Dušan Ivandić, ostali su usmjereni isključivo na natjecatelje i njihove podvige, baš kao i voditeljica Mirta Šurjak koja se povremeno javljala u eter. Svega su se par puta osvrnuli na eminentne goste u publici i trivijalne teme što je bilo baš ugodno iznenađenje i osvježenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije