Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINEAD O'CONNOR

Pjevačica uoči zagrebačkog koncerta: ‘Želim da se osjećate kao u crkvi’

15.01.2020.
u 13:00

– Bila sam u Hrvatskoj prije 11 godina. Imala sam koncert, ali ga se ne sjećam: Ne sjećam se gdje je bio, a ni baš puno od koncerta. No, znam da je Hrvatska divno mjesto i jako se radujem dolasku u Zagreb – kazala je Sinead O’Connor

Sinead O’Connor, kultna kontroverzna pjevačica, večeras će u Tvornici kulture održati svoj premijerni zagrebački koncert. U našoj je zemlji već jednom nastupila, i to u Puli. 

Već sam bila u Hrvatskoj

– Bila sam u Hrvatskoj prije 11 godina. Imala sam koncert, ali ga se ne sjećam: Ne sjećam se gdje je bio, a ni baš puno od koncerta. No, znam da je Hrvatska divno mjesto i jako se radujem dolasku u Zagreb – kazala je Sinead O’Connor u izjavi za Večernji list. Pjevačica je istaknula kako ima puno glazbenih utjecaja.

– Chrissie Hynde, David Bowie, Bob Dylan, Joni Mitchell, Aretha Franklin, Van Morrison... Mogu reći da sam i dalje pod njihovim utjecajem – dodala je O’Connor i uputila posebnu poruku hrvatskim obožavateljima koji dolaze na koncert.

– Želim da se osjećaju kao da su išli u crkvu.

Irkinja je od početka 90-ih punila naslovnice svjetskih medija, kako zbog svojih hitova, tako i zbog stavova. Glazbenu karijeru počela je 1987. albumom “The Lion And The Cobra”, na kojem se našao i hit-singl “Mandinka”. Taj joj je album donio i nominaciju za Grammy u kategoriji najbolji ženski rock-izvođač. No, pravu slavu doživjela je tri godine poslije, emotivnom izvedbom Princeove pjesme “Nothing Compares 2 U”. Pjesma je postala broj 1 u Velikoj Britaniji, SAD-u i mnogim drugim svjetskim zemljama, a Sinead prepoznatljivo lice, zahvaljujući obrijanoj glavi i tužnom i ljutom izrazu lica. Ovaj jednostavni video na kraju joj je donio i nagradu MTV-a za video godine, ali i brojna druga priznanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Love the life you have and be grateful for what you are!!!

A post shared by Sinead O'Connor (@oconnor.sinead) on

Iste godine počele su i njezine kontroverzne izjave. Primjerice, kazala je kako neće nastupati ako se prije njezina koncerta u Americi bude svirala američka himna. Pokojnog Franka Sinatru to je toliko naljutilo da je kazao kako će je “istući po gu*ici”.

Ipak, ono po čemu je i danas pamte jest incident koji se dogodio 3. listopada 1992. pri gostovanju u emisiji “Saturday Night Live”. Sinead je pjevala a capella verziju pjesme “War” Boba Marleya, a izvedba se pretvorila u protest protiv seksualnog nasilja nad djecom u Katoličkoj crkvi. Kad je došla do riječi zlo, izvadila je sliku pape Ivana Pavla II. te izgovorila: “Borite se protiv pravog neprijatelja.”

Premda je izazvala bijes gledatelja, Sinead nije kažnjena, baš kao ni kuća NBC, koja je emitirala emisiju. Kada je poslije govorila o tom događaju, Sinead je kazala kako uopće ne žali zbog toga.

Mučenica ili svjedokinja

Prije tri godine Sinead je najprije promijenila ime u Magda Davitt objašnjavajući kako želi biti “slobodna od patrijarhalnih robovskih imena i obiteljskih prokletstava”. Iduće je godine objavila kako prelazi na islam te da se sad zove Shuhada. Njezino novo ime na arapskom znači “mučenica” ili “svjedokinja”, a o razlozima koji su doveli do ovog čina na Twitteru je napisala: “Ovo je prirodni zaključak svakog intelektualnog teološkog putovanja. Svako proučavanje religijskih spisa vodi do islama. Što ostala sveta pisma čini sporednim.”

Usprkos svemu posljednjih godina Sinead doživljava pravi procvat karijere, pa s novim bendom iza sebe redovito rasprodaje koncertne dvorane na Otoku, kontinentalnoj Europi, a nakon zagrebačkoj koncerta kreće i na svoju veliku američku turneju, prvu nakon niza godina. Njezini stari klasici ponovno su aktualni na radiopostajama, a koncertni izvještaji govore o njezinim najboljim nastupima unazad 15-ak godina. 

Ključne riječi

Komentara 1

LL
lijepa_li si
13:46 15.01.2020.

nema veselja u njenim očima nesretnica, ako doživi starost samo će joj bog ostati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije