Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brak na prvu

Parove koji se upoznaju na svadbi spojili su stručnjaci: Mirisi su imali presudnu ulogu

Foto: RTL
1/10
16.03.2020.
u 08:00

Ingrid Divković, Ita Štefanek i Boris Blažinić svojim stručnim analizama spojili su parove koji će se danas upoznati kod matičara te će ih usmjeravati i savjetovati o bračnom životu.

Na programu RTL-a od danas je i show “Brak na prvu” u kojem će se šest parova vjenčati, a te mladenke i mladoženje upoznat će se prvi put kad stanu pred matičara. U zemljama u kojima se već prikazuje bilo je negodovanja zbog ovog showa, pa i Crkva mu se protivila jer smatra da se tako trivijalizira brak.

Ingrid Divković, Ita Štefanek i Boris Blažinić svojim stručnim analizama spojili su parove koji će se danas upoznati kod matičara te će ih usmjeravati i savjetovati o bračnom životu.

– Moja uloga u showu bila je procijeniti svakog kandidata, njihovu osobnost, povezati one koji su najkompatibilniji i u savjetovati parove tijekom trajanja showa koliko je bilo moguće – kaže nam Boris Blažinić, profesor psihologije i sudski vještak za psihologiju. Ita Štefanek stručnjakinja je za ljubavne odnose i vlasnica agencije za spajanje parova, a kaže da je njezina uloga u showu spajati osobe koje žele stupiti u brak i trajnu životnu zajednicu, i to na neviđeno.

– Profesionalna usluga počinje upoznavanjem prijavljenih osoba uz pomoć raznih testiranja i razgovora koji rezultiraju spajanjem s osobom koja se također prijavila za moguće partnerstvo i sklapanje braka u našoj emisiji “Brak na prvu”. Usto sam pružala podršku, utjehu i savjetovanja u kriznim emotivnim situacijama kroz koje su prolazili kandidati u svome suživotu – objašnjava nam Ita svoju ulogu. Ingrid Divković, diplomirana profesorica hrvatskog jezika i književnosti i filozofije te spisateljica, o svojoj ulozi u showu nam kaže:

1/11

– Moj životni poziv ne djeluje kroz direktan rad s ljudima, već kroz književni rad, moja osobna procjena u pogledu ostvarivanja uspješnih ljubavnih veza u ovome će showu počivati na osobnoj intuiciji, energiji koju osjetim pri upoznavanju ljudi, suptilnim i nerijetko nevidljivim nitima koje se protežu između dviju duša, dakle pridavat ću pažnju svemu onome što je eterično, iracionalno i pomalo nerazumsko. Volim zato reći da je moja uloga u ovom projektu biti glas srca.

Ovo troje stručnjaka otkrilo nam je i po kojim su to kriterijima spojili ovih 12 parova i što je bilo presudno u tom spajanju. – Kandidati su prije svega spajani po dobi i fizičkim preferencijama, a kako mirisi igraju veliku ulogu u seksualnom i ljubavnom životu, i prema mirisnim preferencijama. To nije bilo jednostavno s obzirom na broj prijavljenih. Moj zadatak bila je izrada psihoprofila, odnosno utvrđivanje karakterne kompatibilnosti, što je zapravo ključno za održivost veze. Psihoprofil jasno i detaljno otkriva kako različiti ljudi doživljavaju svijet, misle, osjećaju i reagiraju, koje su im životne i radne vrijednosti, koji su im najdublji strahovi i potrebe, kako donose odluke, koji im je komunikacijski stil itd. te daje mogućnost da poštujemo i uživamo u osobnim razlikama, gradimo i održavamo kvalitetne odnose s drugim ljudima – otkriva nam Blažinić svoj popis kriterija. Ingrid kaže da su njezini kriteriji odabira bili određena fizička i emotivna kompatibilnost između parova, slične životne vrijednosti te osobne preferencije kandidata koje su istaknuli kad su se prijavili u show.

– Meni osobno bili su ključni elementi poput energije osobe, prirode individue, njihov način i stil života, sveobuhvatni životni podaci nakon testiranja poput obrazovanja, kompatibilnosti prema međusobno traženim kriterijima kandidata utvrđenih u raznim situacijama na pripremama. Cjelokupnim pristupom procijenili smo i donijeli odluke o parovima u danim okolnostima i uvjetima – kriteriji su na koje je naglasak stavila Ita Štefanek.

Pogledajte koji poznati parovi su ostali u prijateljskim odnosima nakon razvoda


 

Kao što smo spomenuli na početku teksta, Crkva se protivila ovom showu pa pitamo stručnjake ima li uopće razloga za osudu ovog showa? – Iskreno, smatram da Crkva negoduje zbog mnogo stvari koje se događaju u našemu društvu, no s obzirom na to da je ovo sociološki eksperiment koji je popularan u svijetu, mislim da je nepotrebno donositi bilo kakve osude ili javna negodovanja jer realne usporedbe s crkvenim vjenčanjem ili s brakom kakav zagovara Crkva nema ni u jednom kontekstu. S druge strane, mislim da je ljubav moguće pronaći na najrazličitijim mjestima, pa čak i u jednom ovako naizgled kontroverznom TV formatu – odgovara nam Ingrid. Ita napominje da je ovo ipak socijalni eksperiment i svi prijavljeni kandidati toga su svjesni te imaju potpunu slobodu da upoznaju sebe kroz partnerski odnos te potraže ljubav i u javnoj emisiji. – Ne vidim razlog osvrta Crkve ili religije na ovaj način upoznavanja osoba. Smatram da vjera ili Crkva kao institucija, kao i njezini predstavnici trebaju biti bez osude, uz svakoga čovjeka i vjernika te ih prihvaćati kao što Bog prihvaća sve nas u našim nesavršenostima – kaže. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije