Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKRENO DIVLJENJE

Ovo je prva Hrvatica kojoj je nemoguće pošlo za rukom, a za to joj je trebalo godinu dana

Miranda Vukasović
Foto: Promo
1/8
12.08.2020.
u 07:00

Miranda Vukasović nije nimalo obična Hrvatica, a u razgovoru s njom doznali smo zašto je tomu tako.

Miranda Vukasović 37-godišnja je Hrvatica koja na najbolji način opravdava čuvenu izreku kako se upornost isplati. Kada bi krenuli nabrajati čime se sve bavila i što je sve zanima, trebala bi nam cijela knjiga, a ne jedan novinski tekst. Evo samo tri stvari - Miranda je arhitektica koja je radila s nekim od najpoznatijih arhitekata današnjice, dizajnirala je naočale koje nose neke od poznatih pjevačica, a lani je u kineskom hramu snimila album koji su joj producirala dvojica dobitnika Grammyja. Taj album ušao je u prednominacije za ovogodišnje Grammyje, što nije mala stvar.

Magistrirala u Milanu

- U Milanu sam 2007. magistrirala unutarnji dizajn za muzejske prostore, a nakon toga i urbanizam u Ciudad de Méxicu. Nakon toga počela sam raditi s Renzom Pianom - kaže nam Miranda, kao da je to nešto sasvim normalno raditi s jednim od najznačajnijih arhitekata današnjice, dobitnikom Pritzkerove nagrade. - Radila sam u Parizu, Ciudad de Méxicu, Londonu i zadnjih osam godina u Pekingu. S Renzom sam radila dvije godine na Trijenalu u Milanu, a zatim i na izložbi "70 godina Renza Piana". Ta je izložba putovala po cijelom svijetu. Radila sam i na interijerima stanova, kuća, vila, restorana s Giannijem Ranaulom u Parizu i Gomezom de Tuddom u Meksiku - kaže Miranda koja je posljednjih šest godina radila u Kini za jednu multinacionalnu tvrtku, a zatim se osamostalila.

Foto: Arena Hospitality Group

U Kini se i počela baviti glazbom. - S 30 godina odlučila sam da moram i to probati. U Kini su svi kao izvanzemaljci i tamo nema pritiska, nikome ništa nije čudno, pa ni da u 30. počnete s glazbenom karijerom - kaže Miranda. Prvi je bend imala s tri sredovječna Amerikanca koja su živjela u Kini i htjela svirati rock'n'roll. Nakon toga su je kao gošću počeli zvati i članovi jedne kineske rock-grupe pa je s njima nastavila suradnju. - Išli smo na turneju po Kini i svirali smo Chicago blues. Kinezima je to zanimljivo. Nastupali smo čak i na festivalima po Aziji. Onda sam počela pisati svoju glazbu, a prvi sam album snimila u garaži s jednim super producentom. Zatim sam upoznala producenta koji mi je kazao da mu pošaljem svoju glazbu, a on ju je poslao prijateljima u Los Angelesu. Jedan od njih je Ned Douglas, koji je radio s Daveom Stewartom, s bendovima kao što su Simply Red, No Doubt, Massive Attack. Kad mi se čovjek javio, nisam mogla vjerovati. Rekao mi je da mu se sviđa moja glazba - kaže Miranda koja je odlučila otići u Los Angeles budući da je u Americi imala jedno predavanje. S Nedom se našla i razgovarala o glazbi i svojim planovima.

Foto: Arena Hospitality Group

- Kad sam se vratila u Kinu, počela sam mu svakog petka slati novu pjesmu, a on mi je iduća tri mjeseca svaki put odgovorio i slao primjedbe što bih trebala popraviti. Kad sam već mislila odustati, javio mi se Ned i poručio da mu se javim jer je u društvu još jednog producenta. Nazvala sam ih i shvatila da je u njegovu društvu Jeff Bova, producent koji je dobio Grammy za rad s Celine Dion, a u karijeri je surađivao i s drugim velikim imenima poput Cyndi Lauper, Michaela Jacksona, Joea Cockera, Blondie, Erica Claptona... Rekli su mi da oni nekad rade iz čistog gušta i da vide kako imam dobrih ideja pa bi mi voljeli producirati album - nastavlja Miranda koja im je odmah "ispalila" i svoju želju. Imala je ideju snimiti album u starom kineskom hramu. Za realizaciju ideje i sponzore trebalo je godinu dana. U međuvremenu je otišla u Los Angeles i tamo upoznala njihova prijatelja Davea Stewarta, legendarnog člana grupe Eurythmics.

Planova ima napretek

- U Los Angelesu smo snimili sve aranžmane i u Kinu smo došli u travnju prošle godine na snimanje albuma s mojim pjesmama. Našla sam 30 glazbenika, brojne prateće vokale i dobila dozvolu za snimanje u tom hramu, koji također ima burnu prošlost. U vrijeme Kulturne revolucije tamo je bilo skladište oružja i tvornica lijekova. Uspjeli smo dobiti zanimljive zvukove, koje su onda Ned i Jeff ubacili u pjesme. Ja sam pjevala, svirala klavir i dirigirala zboru. Na albumu se nalazi šest pjesama - rekla je Miranda. Budući da je radila s dobitnicima Grammyja, automatski su joj oni mogli i predložiti da se album nađe u prednominacijama za najpoznatiju svjetsku glazbenu nagradu. Predložili su je u kategoriji new age glazbe.

- Sada sam u Hrvatskoj i imam puno planova. Surađujem s grupom Vortex Strings pa ćemo i tu uskoro predstaviti jedan zanimljiv projekt. Imam toliko ideja, važno je biti uporan - zaključila je Miranda.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:30 12.08.2020.

"Ovo je prva Hrvatica kojoj je nemoguće pošlo za rukom, a za to joj je trebalo godinu dana"... po ovom naslovu bi zaključio da je uspjela hodati na trepavicama! HEHEHE, izgleda da ovaj komentar čitam samo ja-i još jedan lik...živjelii nas dvojica, ili nas dvoje, hehehe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije