Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV IZBOR

Ovo je 10 najboljih ljetnih filmova

sunce, plaža, dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/11
18.08.2017.
u 07:40

Mnogi su blockbusteri snimljeni tijekom vrućih ljetnih mjeseci. ovo su oni koji su po nama ostavili najviše traga...

Među filmskim hitovima posebno mjesto zauzimaju ljetni, koji u nekima bude nostalgiju za prošlim vremenima. Prisjetili smo se 10 najboljih.

10. Ljeto s Monikom (Sommaren med Monika) - 1953.


Puno prije pomame za tinejdžerskim filmovima u 80-ima jedan od najvećih redatelja svih vremena Ingmar Bergmann napravio je "odgovor" na švedske ljubavne idile. Harry (L. Ekborg), mladić koji radi za jedno trgovačko poduzeće, upoznaje se s privlačnom Monikom (H. Andersson), pomoćnicom u dućanu. Među njima se javlja uzajamna simpatija, a kad se Monika zavadi s ocem i pobjegne od kuće, njih se dvoje odluče na zajedničko ljetovanje, odnosno na bijeg od teško podnošljive svakodnevice. Ljubav i ljetnu idilu ubrzo će, međutim, poremetiti novčana oskudica, a kad se vrate u Stockholm počet će i posve nova etapa njihova života: Monika je zatrudnjela...

9. Munjeni i zbunjeni (Dazed And Confused) - 1993.


Film Richarda Linklatera vraća nas u 1976. godinu.  Zadnji je dan škole dan je koji razuzdani tinejdžeri ne bi nikada zaboravili da ga se samo mogu sjetiti od silne droge i alkohola koju su konzumirali.  Jedan od najboljih filmova o srednjoškolskim neobuzdanim zabavama i odrastanju, ali i film u kojem smo upoznali jednu od trenutno najvećih glumačkih zvijezda Matthewa McConaugheya.

8. Žal (The Beach) - 2000.


Film Dannyja Boylea nastao prema kultnom romanu Alexa Garlanda o mladom avanturistu (Leonardo DiCaprio) koji otkrije plažu na tajlandskim otocima na kojoj se živi kao u raju. Tu upoznaje dvije skupine ljudi koje se boje za prevlast. Nažalost, ova plaža više ne postoji jer je otok 2004. poharan tsunamijem.

7. I tvoju mamu također (Y Tu Mamá También) - 2001.


Alfonso Cuaron režirao je film o dvojici 17-godišnjaka Juliu i Tenochu, koji jednog vrućeg meksičkog ljeta odlaze na put s 28-godišnjom Lisom. nadaju se seksu i dobrom provodu, no prolazeći meksičkim zabitima shvaćaju kako je život puno kompleksniji.

6. Veliko plavetnilo (Le Grand Bleu) - 1988.


Remek djelo reditelja Luca Bessona.Enzo (Jean Reno) i Jacques (Jean-Marc Barr) dugogodišnji su prijatelji. Prijateljstvo je započelo u djetinjstvu na Mediteranu i otad ih veže nezasitna ljubav prema ronjenju...

5. Američki grafiti (American Graffiti) - 1973.


Film Georgea Lucasa prati događaje nekolicine tinejdžera iz tzv. "baby boom" generacije, kao i njihove popularne trendove, kao što su vožnja automobilima i rock and roll. Radnja se odigrava u sklopu jedne jedine večeri, posljednje tijekom ljetnih praznika, prije nego što ekipa ode na koledž.

4. Učini pravu stvar (Do The Right Thing) - 1989.


Film Spikea Leeja. Iznimno vrućega ljetnog dana u bruklinskoj četvrti s pretežno afroameričkim stanovništvom, mladi Buggin Cut (Giancarlo Esposito; poznat i kao Gus Fring iz Breaking Bada) zahtijeva od italoameričkog vlasnika pizzerije Sala da na zidove, pored fotografija slavnih Italoamerikanaca, stavi i one slavnih Afroamerikanaca. Sal odbije i tenzije počnu rasti.

3. Ralje (The Jaws) - 1975.


Kultni horor Stevena Spielberga po bestseleru  Petera Benchleyja. U prekrasnom, slikovitom ljetovalištu na otoku Amity nešto strašno, neko veliko zlo nadvladalo je spokoj i uzdrmalo mir. Ovaj je film pokrenuo pravi trend horora, ali su nakon njega brojni blockbusteri počeli igrati ljeti, te se više nisu čuvali za Božić.

2. Ostani uz mene (Stand By Me) - 1986.


Pustolovna drama redatelja Roba Reinera izuzetno je uspjela adaptacija istoimene novele glasovitog "kralja horora" Stephena Kinga.Riječ je o slojevitoj, nostalgičnoj, gorko-slatkoj, emotivnoj i suptilnoj priči o odrastanju, posveti djetinjstvu, prijateljstvu, nedužnosti i odanosti koju nose raspoloženi nastupi mlade glumačke postave predvođene sjajnim no danas pokojnim Riverom Phoenixom.

1. Prljavi ples (Dirty Dancing) - 1987.


Možda se neki neće složiti s izborom, no nostalgična priča Emilea Ardolina smještena u 60-te, o nekonvencionalnoj ljubavi i isto takvom plesu ima sve ono što takav film treba imati: karizmatične glavne glumce Patricka Swayzea i Jennifer Grey, romantiku, nostalgiju i puno dobre glazbe.

Komentara 2

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
07:59 18.08.2017.

Meni je najlepši hrvatski domoljubni ljetni spektakel 'Jasenovac mjesto hrvatske ljubavi i poštenja'

GA
gagox
08:12 18.08.2017.

To sto pokenjas uzmi sa sabom na posao. Kad padne sunce marendaj to sto si ponio. Tako da ti ne fali ujutro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije