Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVOJA PJESMA ZVUČI POZNATO

Ove domaće pjesme inspiraciju su našle u stranim hitovima

Prljavo kazalište
Foto: Robert Midžić
1/7
21.07.2018.
u 11:43

Tijekom osamdesetih i devedesetih na domaćoj glazbenoj sceni bilo je puno primjera kada su domaći hitovi 'posuđivali' od stranih autora. Donopsimo najzanimljivije primjere

Kažu da je u glazbi sve već izmišljeno, pa onda nije čudno što nas nekad jedna pjesma podsjeća na drugu. No čini se da se nekad autori previše "zaigraju" i od stranih hitova uzmu više od 2-3 takta. Takvih slučajeva puno je više bilo krajem osamdesetih i početkom devedesetih kada nije bilo interneta. No sada je puno lakše prepoznati takve primjere.

1. Zaustavite zemlju - Prljavo kazalište

Jasenko Houra u karijeri je imao puno primjera kada su se u njegovim pjesmama mogle prepoznati neke strane, izašle nekoliko mjeseci ili koju godinu prije nego Prljavog kazališta. Najočitiji primjer je njihov veliki hit "Zaustavite zemlju", prvi singl s istoimenog albuma iz 1988.

Godinu dana prije američki glazbenik Peter Wolfe izbacio je singl "Come As You Are". Ne treba biti glazbeni ekspert da se prepozna kako su početak i refren iskopirani 1/1

2. Magazin - Đana

Grupa Magazin 1991. predstavila je novu pjevačicu Danijelu Martinović, a Tonči Huljić s njom je otpjevao  pjesmu "Đana, Đana zna". Ne bi to bilo ništa čudno da "Đana" malo previše ne podsjeća na veliki hit "Janie's Got A Gun", koji je izašao dvije godine prije.

3. Leteći odred - Sanjao sam moju ružicu

Jedan od najvećih hitova Denisa Dumančića i Letećeg odreda je pjesma "Sanjao sam moju ružicu", objavljena 1997. No, kod nas je malo poznat podatak da je dvije godine prije u Srbiji objavljena pjesma "Ko me tero", beogradske grupe Babe. Riječ je o projektu Žike Milenkovića, gitarista Bajage i Instruktora. Ovdje komentar zaista nije potreban, poslušajte i sami:

4. Thompson - Satnija

Kad smo već kod 1995., iste je godine izašao i album "Vrijeme škorpiona" Marka Perkovića Thompsona. Pjesmu "Satnija" napisao je tko drugi nego Huljić, a početak malo previše podsjeća na klasik grupe Van Halen "Jump".

5. Berekini - Šinjorina

Grupa Berekini svima je poznati po njihovoj "Šinjorini", za koju je glazbu i tekst pisao Zoran Mišolongin. No, je li zaista pisao glazbu, s obzirom da malo previše podsjeća na napolitanski klasik "O Sarracino" Renza Arborea?

6. Parni valjak - Lutka za bal

Svi smo plesali na ovaj Husov hit, svi znamo gdje ju je upoznao Aki i koji je bio festival. No, svi znamo i da nas "Lutka za bal" malo previše podsjeća na "Honky Tonk Woman" Rolling Stonesa.

7. Psihomodo Pop - Donna

Davor Gobac u karijeri ima dosta primjera "posuđivanja" iz stranih pjesama, a mi ćemo ovdje zabilježiti najrecentniji primjer. Prije 4 godine snimili su "Donnu", a nas ta pjesma podsjeća na "Schön sein", singl njemačke grupe Die Toten Hosen iz 1999. godine.

 

Komentara 6

Avatar crazy_bat
crazy_bat
21:40 22.07.2018.

Kakvu muzičko obrazovanje (ako ikakvo) ima autor članka, pa da je ovoliko gluposti nadrobio?

Avatar emigrant
emigrant
07:56 23.07.2018.

Nije baš da se autor potrudio, ima i očitijih plagijata. Samo jedan članak se može napisati o Thompsonu, nedostaje Parni Valjak...

DU
Deleted user
12:34 21.07.2018.

Haha. Honky tonky i lutka za bal nemaju bas nista zajednicko. Autoru clanka zelim manje konzumacije bunike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije