Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljene

Osvojile publiku! Barica i Ružica otkrile su nam recepte za neke od svojih čuvenih jela

Ružica i Barica
Foto: RTL
1/7
26.09.2019.
u 07:00

Simpatične natjecateljice iz protekle sezone showa 'Tri, dva, jedan, kuhaj!' nedavno su izdale knjigu recepata koju su promovirale u Sv. Ivanu Zelini

Barica Bistrički i Ružica Šoštar u prošloj sezoni RTL-ova showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” bile su među omiljenim natjecateljicama, a na kraju im je za dlaku izmaklo prvo mjesto.

Gospođe iz tima “Stare puce” ovaj su tjedan predstavile zajedničku knjigu recepata jednostavnog naziva “Kuharice“. Na promociji u njihovu gradu Sv. Ivanu Zelini posjetitelji su mogli i kušati neke od tih obroka pa su ih počastile vaflima s namazom, paštetama, klipićima, piletinom u umaku od povrća, tortom, kolačem od cikle i raznim drugim delicijama.

 

ČUVENE BARIČINE BUHTLE

Sastojci za 15 buhtli:

500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1 cijelo jaje + 2 žumanjka i 40 g šećera
250 ml mlijeka (sobne temperature) i 100 ml ulja
malo limunove korice i 1 jušna žlica ruma
1 vanilin šećer i 1 jušna žlica meda
1 suhi kvasac

Priprema:
Smočite kvasac u 100 ml mlijeka i stavite ga na toplo. Dok se kvasac diže, umijesite ostale sastojke – jaja, šećer, sol, ostatak mlijeka, ulje, med, rum i limunovu koricu pa tek na kraju brašno i kvasac. Dobivenu smjesu tucite kuhačom u zdjeli. Tijesto je gotovo kada se prestane lijepiti za zdjelu te se lijepo odvaja od stijenki. Zdjelu s tijestom ostavite na toplom, pokrivenu krpom. Kad se tijesto podigne, pobrašnite stol i valjak i razvaljate tijesto na otprilike 1 cm debljine, ne smije biti ni pretanko ni predebelo. Potom ga izrežite na 30-ak kocki jednake veličine. Jednu kocku prstom udubite u sredini, kao da radite jastučić. U njega stavite žlicu marmelade. Potom ga poklopite drugom kockom tijesta, stisnete rubove i napravite ovalni oblik ili kuglicu. Uključite pećnicu na 180°C. Dok čekate da se ugrije, namastite lim ili vatrostalnu zdjelu i stavite kuglice (jednu do druge oblikujte krug) i po želji premažite mješavinom žumanjka i
ulja za sjaj. Buhtle pecite otprilike pola sata, sve dok ne dobiju crvenkastu boju.

Puno zanimljivih recepata

– Sudjelujući u emisiji, naučile smo puno zanimljivih recepata pa smo odlučile probati napisati knjigu u kojoj će biti modernih i starinskih recepata. Pisale smo osam mjeseci, sve smo isprobale i na kraju izdale knjigu koju smo predstavile u Sv. Ivanu Zelini. Jako smo zadovoljne komentarima i prodajom – kazala nam je Barica Bistrički.

Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina: predjela, juhe, glavna jela s prilogom, povrće, salate i deserti.

– Jedno od omiljenih jela u emisiji, a koje se nalazi i u knjizi, je vratina u crnom pivu. Tu je i piletina s maslinama, suhim voćem i pečenim krumpirom, a od deserata tu su i čuvene buhtle, loparke te Ružičini kolači od cikle. Ukupno je 204 recepta – kaže Barica.

Knjigu je izdalo Pučko učilište u Zelini, uz pokroviteljstvo Grada i TZ-a. Želja im je da je promoviraju i u drugim gradovima.

“Stare puce” bile su najstarije natjecateljice u emisiji. Zanimljivo je da su najprije ispale u kvalifikacijama, no vraćene su u emisiju, i to je bio pun pogodak. Svojim znanjem i šarmom osvojile su sve.

– Joj, ja sam imala tremu na početku, a Ružica nije. Voljele smo se šaliti sa Špičekom. Sa svima iz emisije ostali smo u dobrim odnosima. Ljetos sam s kćeri i unucima bila kod Pažanina u restoranu i odmah sam ga pitala: “Kaj imaš za jesti? Ima li odojka?” A on se samo nasmijao i rekao: “Ajde, Barek, nemoj me zafrkavati”. Spremio nam je ribu i stvarno je bilo dobro – smije se Barica.

Baricu i Ružicu često prepoznaju na ulici. Nije očekivala da će ih i na moru tražiti autograme i zajedničke fotografije.

Unuci me ocjenjuju

– Čak su i vikali za mnom: “Evo Barice iz “Tri, dva, jedan – kuhaj!” A najviše me zafrkavaju unuci. Svaki dan govore: “Bako, moraš kuhati”. Onda nakon ručka obvezno dižu ocjene, baš kao i u emisiji. Naravno, gotovo uvijek su to desetke. Nikad mi nije dosadno – kaže Barica.

Simpatičnu Baricu i Ružicu mogli bismo uskoro ponovno vidjeti na televiziji. Naime, Ružica ima divno imanje pa joj je želja da se prijavi u novu sezonu emisije “Večera za 5 na selu”, za koju su upravo počele prijave. Tada bismo sigurno vidjeli i njezinu sestričnu Baricu. Tim “Stare puce” se ne predaje!

Potrebno za tijesto

250 g glatkog brašna

0,50 dl ulja

0,75 dl mlake vode

Potrebno za nadjev

400 g svježeg sira

100 g vrhnja

0,50 dl mlijeka

malo soli

50 g šećera

1 žlica kukuruznog brašna

50 g maslaca

Priprema:

Od brašna, ulja, vode i soli zamijesiti glatko elastično tijesto i pokriveno ostaviti na toplom da malo odstoji. Pomiješati sir i pola

vrhnja, mlijeko, šećer i kukuruzno brašno da se dobije krema za nadjev.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljati tijesto na veličinu 40x50 cm, posudu za pečenje premazati uljem, u nju staviti tanko razvaljano tijesto da krajevi vire izvan posude. Na tijesto razmazati kremu od sira i na kraju premazati ostatkom vrhnja, a krajeve tijesta preklopiti.

Pećnicu ugrijati na 220º i peći 20-30 minuta dok ne porumeni. Kad su pečene, preliti rastopljenim maslacem i po želji pošećeriti. Izrezati na veće jednake komade, posložiti u zdjelu i pokriti krpom da malo odstoje. Poslužiti toplo. Loparke su izvorni tanki kolač zelinskog

kraja. Ime su dobile po istoimenoj širokoj dasci na kojoj se loparka stavljala u krušnu peć. Danas rijetko koja domaćica peče u krušnoj

peći, jer ih je malo ostalo. Loparke se danas peku u pećnici, a dobri poznavatelji kažu da nisu tako ukusne kao što su bile one pečene u krušnoj peći.

 

Ključne riječi

Komentara 3

MB
miro.biro
08:37 26.09.2019.

Najbolja antireklama

ST
Stručnjak
12:04 26.09.2019.

sjećam se ove dvije, ovu desnu nisam ništa mogao razumjeti, stalno je mumljala u bradu, a što je najčudnije svi su je razumjeli bez problema

Avatar majkuvam
majkuvam
07:06 26.09.2019.

Žene,kuhajte samo po njihovim receptima i nemojte se čuditi kada nakon nekog vremena izgledate kao one...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije