Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJI I DALJE

Ostavila je vječni trag: Ovo su uloge po kojima ćemo pamtiti Miru Furlan

Foto: FIBA/Screenshot
1/13
22.01.2021.
u 12:29

Proslavljena glumica Mira Furlan preminula je u dobi od 65 godina nakon višemjesečne borbe s virusom Zapadnog Nila, koji joj je prenio zaraženi komarac.

Vijest o smrti naše glumice Mire Furlan odjeknula je u cijelom svijetu. U dobi od 65 godina nakon višemjesečne borbe s virusom Zapadnog Nila izgubila je bitku za život, a njezine uloge u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama te filmovima ostavit će vječni trag.

Bila je jedna od najljepših jugoslavenskih glumica te je odigrala više od pedeset filmskih i televizijskih uloga. Najznačajnije je uloge ostvarila u filmovima "U raljama života" kao Marijana, zatim u Kusturicinom filmu "Otac na službenom putu" nominiranog za Oscara, "Za sreću je potrebno troje", "Horvatov izbor" i u serijama "Velo Misto" (kao Kate), "Smogovci" (kao Mira), "Bolji život" (kao Finka Pašalić), "Izgubljeni" (kao Danielle), "Babylon 5" (kao Delenn).

Foto: FIBA/Screenshot

S suprugom redateljem Goranom Gajićem preselila je u SAD 1991. godine, a u seriji "Babylon 5" imala je ulogu Delenn koja joj je donijela svjetsku slavu. 

Foto: FIBA/Screenshot

Ostvarila je i značajniju ulogu u hit-seriji "Izgubljeni" kao Danielle, a tamo je glumila od 2004. do 2008. godine.

Foto: FIBA/Screenshot

Miru će mnogi pamtiti kao Katu iz "Velog Mista" u kojem je glumila od 1980. do 1981. godine.

Foto: FIBA/Screenshot

U poznatoj TV seriji "Vratiće se rode" glumila je Jagodu Miletin.

Foto: FIBA/Screenshot

U "Boljem životu" igrala je Finku Pašalić, u razdoblju od 1990. do 1991. godine.

Foto: FIBA/Screenshot

U filmu Eduarda Galića "Horvatov izbor" utjelovila je Evu Horvatek. Glumila je zajedno s Rade Šerbedžijom i Milenom Dravić.

Foto: FIBA/Screenshot

U filmu "Ljepota poroka" crnogorskog redatelja Živka Nikolića glumila je Jagliku za koju je osvojila Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.

Foto: FIBA/Screenshot

U Kusturicinom filmu nominiranog za Oscara "Otac na službenom putu" glumila je Ankicu Vidmar.

Mira Furlan jedna je od najpopularnijih, najljepših i najseksepilnijih glumica bivše Jugoslavije. Mirin otac Ivan bio je istaknuti znanstvenik, a majka je završila francuski jezik i jugoslavistiku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u rodnom gradu. Godine 1978. diplomirala je na Akademiji za kazalište i film. Upisala je engleski i francuski jezik na Filološkom fakultetu. Godine 1986. upoznala je srpskog redatelja Gorana Gajića s kojim je ubrzo započela vezu. 

 

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
12:59 22.01.2021.

Zašto se ne dopuštaju komentari kod Šerbedžije i njegovog kukanja za Furlanicom??? Bojite se istine o njima? O pokojnicima sve najbolje, ali svi mi jako dobro znamo tko je Mira Furlan i kaj je izjavljivala u devedesetim godinama...

KU
Kultura
13:24 22.01.2021.

Mazohizam slavit osobu koja je pljuvala gdje god je stigla po zemlji u kojoj se rodila. Ma da je najbolja glumica na svijetu mi Hrvati jojto zaboravit necemo.

MA
mare0801
14:24 22.01.2021.

Ovo je jedini od puno današnjih članaka gdje se može reći nešto o Miri, koju sam kao i Gorana upoznala i družila se par puta po par sati, jednog ljeta , prije desetak godina. Mira je bila srdačna, nimalo umišljena,, vrlo krhka fizički, nimalo vamp žena. Bila je nekako prozračna, eterična, bježala je od gužve. Stalno je smijala, zanimljive su joj bile lokalne zajebancije. Uopće nisam mogla povezati tu ženu s nekim političkim aktivizmom Šerbedžija-tipa, nije djelovala bijesna radi bilo čega. Bila je presretna što je u svojoj zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije