Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras dodjela

Možda i mi konačno dočekamo još jedan hrvatski Oscar, evo tko bi ga mogao dobiti

04.03.2018.
u 16:24

Između devet filmova za glavnog Oscara tri odskaču: Tri plakata izvan grada, Skrivena ljubav i Lady Bird

Nedaleko od Dolby Theatrea na Hollywood Boulevardu, gdje će se noćas odvijati dodjela najvrednije filmske nagrade, niknuo je sasvim neobičan spomenik. Umjetnik Plastic Jesus izradio je statuu čovjeka koji u kućnom ogrtaču sjedi na kauču i u desnoj ruci drži Oscar opasno blizu svojih prepona.

Čovjek na instalaciji nazvanoj “Casting Couch” obojen je zlatnom bojom, a personifikacija je najuspješnijeg hollywoodskog producenta, Harveya Weinsteina. Točnije, donedavno je bio najuspješniji, njegovi su filmovi ukupno imali više od 300 nominacija. Ovaj put Weinsteina neće biti jer je proteklih mjeseci skupio i 70 optužbi za seksualno napastovanje.

Ženski filmovi favoriti

Plastic Jesus napisao je na svojem profilu na Facebooku da je motivaciju za svoju najnoviju umjetničku izvedbu pronašao u činjenici da je “casting couch” još uvijek dio hollywoodske kulture, iako se dugo smatralo da je sve postalo daleko pristojnije te se nada da će sada konačno hollywoodska industrija počistiti ispred svojeg praga. Weinstein je sa svojom uskoro i službeno bankrotiranom The Weinstein Company bio najjači igrač što se Oscara tiče. Njegova je mašinerija bila toliko moćna da je Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti službeno zabranila određene vidove marketinga filmova uoči nominacija i dodjele. Privatne projekcije, banketi za glasače članove Akademije, ništa nije bilo upitno za Weinsteina i njegove. Ne smatra se bez veze da su kod filmova koje se gura prema Oscarima produkcijski troškovi tek trećina, sve ostalo je marketing.

Kao što vidimo, sada se po Hollywoodu plasira malo drukčiji marketing. Pritisak je zbog Weinsteinovih nedjela, kao i drugih poput Kevina Spaceya, velik. Ulični je umjetnik pod imenom Sabo podigao u Los Angelesu tri jumboplakata s porukama “Svi smo znali, ali još nema uhićenja”. Plakati su postavljeni nekoliko kilometara od Dolby Theatrea. Ako ništa, barem su u tonu s jednim od filmova nominiranih za Oscar u kategoriji najboljeg, “Tri plakata izvan grada”. No, već u srijedu plakati su skinuti. Bez obzira na to, nema nikakve sumnje da će na ovogodišnjoj dodjeli crvenim tepihom dominirati crna boja, koja simbolizira pokret #MeToo koji je nastao iz velikog skandala. Očekuje se tako da će sasvim sigurno jedan od “ženskih” filmova odnijeti Oscar za najboljeg u društvu još nekoliko kipića. Akademija nije doista nimalo imuna na društvena kretanja. Naime, i prošle je godine statua naglo potamnjela. Moonlight, drama o odrastanju crnog Amerikanca u opasnom kvartu Miamija, i to što je glavni lik još i gay, tek je slabi veo. Jer, kipiće su odnijeli i Viola Davis te Mahershala Ali. Jer godinu prije izbila je slična javna debata o tome kako već odavno nijedan film ili glumac takve boje kože nije dobio Oscar.

U kampanji #MeToo, odnosno u pokretu Time’s Up također je primijećeno kako nijedan film ženske perspektive Oscar nije dobio od 2005. godine kada ga je osvojila Djevojka od milijun dolara. Još je gora situacija s nagradom za najboljeg redatelja. Ako ga osvoji Greta Gerwig za Lady Bird, bit će tek druga žena u 90-godišnjoj povijesti nagrade Oscar. Još je gore kada se spomene da je prvi ženski Oscar za redatelja osvojila Kathryn Bigelow za Narednika Jamesa tek 2008. godine.

Nešto se ipak mora priznati – koliko god je nepopularno bilo, ovo je vjerojatno najslabija konkurencija filmova za Oscar kakvu već poodavno nismo vidjeli. Kao da ni sami producenti nisu bili sigurni pa sada glavne kandidate nisu puštali u generalnu distribuciju prije nego što su dobili nominacije.

Nikada ovako predvidivo

Druga je stvar što među nominiranima nema doista velikog i unikatnog filma. Da sad ne spominjemo kako među nominiranima nema i nekih velikih glumaca, poput Kevina Spaceya, koji je također stradao u cijeloj gunguli oko Harveya Weinsteina. Da se i mi ne ogriješimo i ne postanemo meta, prije je sve to bilo ipak malo atraktivnije.

Isto tako, čini se da Oscari nikada nisu bili predvidljiviji. S time se slažu i kladionice. Kako god okreneš, prema koeficijentima na najvećim svjetskim kladionicama, kipić za najbolji film odnijet će jedan od onih iz ženske perspektive. Oko 50 posto šansi ima film Tri plakata izvan grada koji govori upravo o bijesu žene protiv nepravde koju su joj nanijeli muškarci koji odbijaju pronaći ubojicu i silovatelja njezine kćeri. Nije li to nešto slično onome što se događalo u Hollywoodu desecima godina? Drugi je kandidat Oblik vode kojemu su šanse pale nakon optužbi za plagijat po kojima je film napravljen prema predstavi postavljenoj još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Bez obzira na to, daleko je najveći favorit za osvajanje zlatnog kipića za najboljeg redatelja upravo redatelj tog filma Guillermo del Toro. Kladionice, kao i većina upućenih, misle da će teško kipić otići, recimo, Jordanu Peeleu za Get Out, čime bi on postao prvim crnim redateljem u povijesti kojem je to pošlo za rukom. Taj je film u prednosti u kategoriji originalnog scenarija gdje su mu blizu Tri plakata.

I Gary je Oldman gotovo siguran prema tom kriteriju za ulogu Winstona Churchilla u Prijelomnom času, kao i Frances McDormand koja je odlično nosila Tri plakata. Sam Rockwell favorit je za najboljeg sporednog glumca, pa pri tome nije bilo mjesta za njegova kolegu iz Tri plakata Woodyja Harrelsona koji stoji najlošije. Pa je isto i s Oscarom za najbolju žensku sporednu ulogu gdje je daleko bolje od ostalih procijenjena Allison Janney, kao i za scenarij u kojem je Skrivena ljubav uvjerljivi favorit, kao i Coco među animiranim filmovima.

Istaknimo ovdje i jednog favorita kojemu bismo se mogli osobito veseliti. Naša make-up umjetnica Ivana Primorac dio je ekipe koja je tako sjajno odradila šminku u Prijelomnom času. Izraziti su favoriti, pa možda i mi konačno dočekamo još jedan hrvatski Oscar. Ono što je najgore, procjene se bookmakera apsolutno poklapaju sa svim kriterijima koji uobičajeno naznačuju favorite za Oscare.

Kuharova magija

Do sada su sve opće i strukovne nagrade pratile ove procjene, doista nije bilo baš nijednog iznenađenja, barem ne u glavnim kategorijama. Strukovne udruge i glumaca i redatelja i scenarista, kao i prije Zlatni globusi i nagrade BAFTA, ispoštovali su favorite. Prema svemu izgleda da je jako teško da će se ponoviti prošlogodišnja situacija kada Oscar za najbolji film odnosi uradak koji se više obraćao vremenu u kojem živimo. Dakle, Moonlight je odnio najvažniji Oscar La La Landu. Ovaj puta to se ne može dogoditi jer i Tri plakata i Oblik vode filmovi su ženske perspektive pa takve dvojbe sasvim sigurno neće biti. Odnosno, bilo koji drugi film koji odnese nagradu bit će označen jednim od najvećih iznenađenja u povijesti.

U cijeloj toj situaciji koja je zapravo prilično dosadna, jedno je sigurno – kada se zvijezde opuste nakon dodjele, imat će se u čemu proveseliti. Glavni kuhar priredbe Wolfgang Puck pripremio je jela od 150 kilograma govedine Miyazaki Wagyu, 1500 prepeličjih jaja uz koja će se popiti i 1400 boca šampanjca. Austrijanac Puck, koji priprema hranu za oskarovce već 24 godine, pripremio je i 13,6 kilograma jestive zlatne prašine, 800 rakova deseteronožaca, a izlit će se 10.900 čaša vina iz vinarije Francisa Forda Coppole. Ukupno 50 jela pripremat će uz njega još tisuću ljudi. Možda je sporno ozračje današnjeg Hollywooda, ali trpeza svakako ne. Tu se svi goste, bez obzira na spol, rasu ili seksualnu orijentaciju.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:19 04.03.2018.

Oskar ce dobiti onaj tko bude najvise pljuvao na Trumpa, a jos ako ima malo pedofilskog nagona onda je vec sve jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije