Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.12.2015. u 21:00

Tko o čemu, i Aleksandar Stanković o Big Brotheru.

Pa dobrog i šutljivog pobjednika Darka u Nedjeljom u dva opisuje "kao nekoga tko voli glupe plavuše". Dalo bi se iz isticanja toga izvući niz premisa: je li i Darko glup, sve plavuše su glupe, žene koje ne krasi briljantan intelekt ne zaslužuju ljubav, glupi su svi koji su omogućili nagradu od 100.000 eura nekome tko obraća pažnju tek na glupe plavuše...?

Potpuno nevažno. Jedini zaključak koji me zanima, a proizlazi iz te logičke zavrzlame, jest da i Stanković zna i da je očito gledao. Pridružit ćemo ga tako hordi onih koji nisu učinili ništa loše jer su se zabavljali uz budalaštine nepoznatih ljudi zatvorenih u kući čija je intima izložena općoj sprdnji. No većina njih oprezno misli da je najbolje to ne priznati. Ne osporavam činjenicu da program ničemu ne uči mlade, no ne mogu se pridružiti općem kriticizmu – jedinom javnopriznatom jeziku na spomen Big Brothera. Svi se gnušaju, uvjerenja su da ga treba zabraniti, a format neprekidno traje od postanka 1999.

Nešto što je nastalo kao psihološki eksperiment ima i svoje mudre strane, a i sam George Orwell koji mu je u distopijskom romanu "1984." udario temelje stvorivši neologizam Big Brothera nikako nije bezveznjak. U njegovoj Oceaniji gradom dominiraju plakati vođe uz naslov "Big Brother te gleda" nad stanovništvom pod stalnim, strogim nadzorom. Bio je vizionar današnjice jer i izvan BB-a svijet je pomalo reality pa svaki dan gledamo stradanja, gladovanje i razaranje, a ne smijemo priznati da gledamo benigni BB.

Oprezna nacija opreznih ljudi. Čini se da u većini nas čuči andrićevski Đorđe Đorđević. "Taj Đorđe Đorđević naslijedio je od svog djeda, koji se također zvao Đorđe Đorđević, ne samo stas i hod i boju očiju nego i jednu veliku do savršenstva razvijenu vrlinu – opreznost. Već pri prvim koracima, koji su bili od samog opreza, njegova djedovska vrlina pokazala se kao smetnja i kočnica...", piše Ivo Andrić u Znakovima.

No rekao je Đorđe i nešto pametno da obrani svoj oprez: "Ne volim, brate, cirkus!"

U konačnici to potpisujem pa neoprezno priznajem da sam gledala, ali nakon tri mjeseca i tog cirkusa mi, brate, dosta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije