Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specifične uloge

On je najpoznatiji nepoznati filmski glumac na svijetu

Foto: PA/Pixsell
1/3
07.03.2018.
u 20:12

Doug Jones karijeru je izgradio skriven maskom. Već 30 godina glumi čudovišta – od Nosferatua i zombija do Abea Sapiena, klauna u Batmanu, Sarua u Star Treku i Silver Surfera

Glumac Doug Jones ima dugu i plodnu hollywoodsku karijeru, no rijetko tko će ga na ulici prepoznati, i to uglavnom zato što je sav svoj glumački vijek, koji je počeo 1987., proveo neprepoznatljiv, skriven maskama od lateksa ili silikona.

Tako je i sada kada svijetom još odzvanjaju dojmovi dodjele Oscara na kojoj je s četiri osvojena kipića, među kojima i onim za najbolji film, trijumfirao Guillermo del Toro i njegov “Oblik vode”. Akademiju je razoružala ljubavna priča morskog bića i nijeme čistačice, glumački svijet poklonio se izvedbi sjajne Sally Hawkins, svi se slažu da je i emotivna zvijer odlično dočarala dvojnost svog karaktera, a Jones, koji ga glumi, na crvenom se tepihu osim znalcima mogao predstaviti gotovo pa kao bilo tko.

– Nije sve u riječima. Za mene je gluma isključivo tjelesno iskustvo. Riječi mogu zavarati, ali sjaj oka nikada ne laže. To treba znati dočarati kada ste skriveni pod maskom. E, sad, čudovišta su odavno postala dio mene i ja njih, ali “Oblik vode” dodatno me prestravio jer ovdje sam morao utjeloviti i čudovište i zaljubljenog junaka koji vodi ljubav s glavnom glumicom! Ja i gola žena! Šalim se, to sad iz mene progovara moj dobar katolički odgoj. Kako god, nećkao sam se, ali Del Toru kao redatelju toliko vjerujem da sam pristao – rekao je Jones kojem je ovo sedma suradnja s redateljem.

Naime, slabo je poznato da je Jones u Del Torovu “Panovu labirintu” utjelovio oba demonska bića – fauna i Pale Mana – stvorenje s očima na dlanovima. Nismo ga prepoznali ni kao Abea Sapiena u “Hellboyu”, on je i Silver Surfer u filmu “Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer”, tihi je vođa Gentlemana u seriji “Buffy, ubojica vampira”, izobličena podsvijest slavnog francuskog kantautora u filmu “Gainsbourg: Opasne misli”. Zombi u “Hocusu pocusu” iz 1993., novi Nosferatu u remakeu nijemog hita iz 1922. u kojem ga je glumio Max Schreck, mršavi klaun u “Batman returns”, Saru u “Star Treku”...

Iako visok 1,90 m, izrazito mršav i s dugim ekstremitetima i iako se još u srednjoj školi bavio pantomimom te je zbog iznimne savitljivosti tijela zaradio nadimak “čovjek od gume”, kada je iz Indiane 1985. godine došao u Los Angeles tražio je isključivo uloge u humorističnim serijama. No agent je prepoznao njegov pravi talent i angažirao ga kao rasplesanu mumiju u reklami za Southwest Airlines, a ostalo je povijest.

– Kao klinac gledao sam filmove s čudovištima, ali nisam percipirao da i njih netko glumi i da je to jedna od opcija glumačke karijere. Zbilja se uvijek dogodi ono čemu se najmanje nadaš – kaže Jones.

Uglavnom, u sedam tjedana snimanja “Oblika vode” na setu u Torontu dolazio je svaki dan tri sata prije ostalih glumaca jer je toliko trebalo da ga čak četvero ljudi maskira. U kostimu je provodio po deset sati dnevno, teško je disao, u pauzama nije mogao na zahod ili popiti kavu... I tako već 30 godina za svaku ulogu. Nije ni čudo što se, kaže, zaželio malo ljudskijih uloga kao što je ona iz 2009. godine u seriji “The Ultimate Legacy” zbog koje je bio u pozitivnom šoku jer je za set morao odjenuti tek – košulju i kravatu.

1/9
Ključne riječi

Komentara 1

PU
pulizg
20:32 07.03.2018.

maske mu uopće netrebaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije