Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglušio se na komentare

Omraženi bivši španjolski kralj Juan Carlos ignorirao molbe vlade i stigao na pogreb kraljice Elizabete

State funeral and burial of Queen Elizabeth
Foto: POOL/REUTERS
1/19
19.09.2022.
u 14:25

Uz pomoć štapa, odjeven u crno odijelo, Juan Carlos i njegova supruga viđeni su jutros sa svjetskim čelnicima i članovima kraljevske obitelji. Za vrijeme obreda sjedio je pokraj svoje snahe Letizije, supruge njegova sina i sadašnjeg kralja Felipea VI.

Bivši španjolski kralj, osramoćeni Juan Carlos prisustvovao je sprovodu kraljice Elizabete. Juan Carlos u London je stigao unatoč molbama vlade i premijera Pedra Sáncheza da ne prisustvuje današnjem državnom sprovodu, no oglušio se na njegove riječi te je u društvu bivše kraljice Sofije stigao na pogreb. 

Uz pomoć štapa, odjeven u crno odijelo, Juan Carlos i njegova supruga viđeni su jutros sa svjetskim čelnicima i članovima kraljevske obitelji. Za vrijeme obreda sjedio je pored svoje snahe Letizije, supruge njegova sina i sadašnjeg kralja Felipea VI.

Bivši španjolski monarh trenutačno živi u egzilu u Abu Dhabiju, a bilo je ovo rijetko pojavljivanje sa suprugom Sofijom budući da odavno ne žive zajedno. Također, jučer su bili na prijmu u Buckinghamskoj palači koju je organizirao kralj Charles III.

Spain's former King Juan Carlos and Spain's former Queen Sofia arrive to take their seats inside Westminster Abbey in London on September 19, 2022, for the State Funeral Service for Britain's Queen Elizabeth II. - Leaders from around the world will attend the state funeral of Queen Elizabeth II. The country's longest-serving monarch, who died aged 96 after 70 years on the throne, will be honoured with a state funeral on Monday morning at Westminster Abbey. MARCO BERTORELLO/Pool via REUTERS Photo: POOL/REUTERS
Foto: POOL/REUTERS

Podsjetimo, Juan Carlos abdicirao je 2014. godine kada su pronađene financijske nepravilnosti u njegovu poslovanju sa Saudijskom Arabijom, a poznat je i po burnom ljubavnom životu. Tako se već neko vrijeme priprema za saslušanje na Visokom sudu u Londonu.

Naime, tuži ga bivša ljubavnica, njemačko-danska aristokratkinja Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, koja tvrdi da ju je zastrašivao i prijetio joj u nadi da će je uvjeriti da vrati "dar" vrijedan 50 milijuna funti.

Na prijestolje je stupio nakon smrti španjolskog diktatora Francisca Franca 1975.godine te je svojim političkim djelovanjem pridonio tranziciji Španjolske u demokraciju.

Inače, španjolska vlada nekoliko je puta naglasila da žele da samo aktualni kralj sa suprugom bude predstavnik Španjolske na državnom pogrebu, no on je to odlučio ignorirati.

VIDEO Okupljeno mnoštvo dokle pogled seže, nemoguće je prebrojiti koliko je stotina tisuća ljudi u Hyde parku.

Komentara 3

RA
rankovic
16:39 20.09.2022.

uz ostalo, sofija je rođakinja pokojnog princa filipa, znači, došao je kao rođak

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:31 19.09.2022.

Pa jel kralj il nije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije