Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serija . Autsajder

Odlična Kingova priča uz velike glumačke zvijezde

HBO
02.01.2020.
u 10:25

“The Outsider” je Stephen King napisao tek prošle godine, i to relativno brzo. Pisac ga je najavio u kolovozu 2017. Serija počinje 13., siječnja na HBO-u

Izgleda da lik i djelo Stephena Kinga nemaju rok trajanja. Iako proteklih godina svjedočimo gotovo agresiji na veliki i mali zaslon ekranizacijama njegovih književnih djela, trend ne staje. Dapače, već početkom sljedeće godine stiže “Autsajder”, nova HBO-ova serija po Kingovu romanu koja će nekim svojim detaljima pobuditi zanimanje i prije nego što je pogledate. Ponajprije, radi se o vrlo svježem djelu tog kultnog pisca horor-romana, “The Outsider” napisan je tek prošle godine, i to relativno brzo. Pisac ga je najavio u kolovozu 2017. godine, a objavljen je krajem svibnja prošle godine. I nekih godinu i pol kasnije, pred nama je serija, a odobrena je već u prosincu 2018. godine. Zanimljivije od ove kronologije je znati tko potpisuje novu ekranizaciju Kingova romana. A to je Ben Mendelsohn, iznimni australski karakterni glumac, u ulozi producenta, izvršnog producenta i glavnog glumca. Uz njega je tu i velika hollywoodska zvijezda Justin Bateman kao izvršni producent, redatelj prvih dviju epizoda, ali i nositelj jedne od ključnih uloga. Zatim, za ekran je Kingov roman adaptirao Richard Price, uistinu sjajan televizijski scenarist koji potpisuje “Žicu”, “Kronike Times Squarea”, “The Night Of”, ali i film “Child 44”, da nabrojimo samo najistaknutije njegove naslove. I onda, pazite sad, i Igor Martinović, naš cijenjeni snimatelj sada u ulozi redatelja pete epizode.

Foto: HBO

Dakle, sve da i nema startne prednosti koju nudi ekranizacija romana tako poznatog pisca kao što je Stephen King, treba odvojiti vremena za gledanje ove serije. Tako smo učinili i mi pa se prepustili pretpremijernom praćenju šest prvih epizoda koje smo dobili posredstvom HBO-a. Na tom kanalu u nas će se nova serija prikazivati od 13. siječnja iduće godine. Što se samog Batemana tiče, možda njegov angažman na seriji i ne treba toliko čuditi, s obzirom na to da “Autsajdera” realizira Media Rights Capital, produkcija koja potpisuje “Kuću od karata” pa i “Ozark” u kojem on igra glavnu ulogu. Kako bilo, jasno je da ova dva iznimna glumca pružaju dodatnu vrijednost ionako intrigantnoj Kingovoj priči. King je za radnju odabrao Flint City u Oklahomi gdje se događa užasan zločin nad jednim dječakom. Svi dokazi upućuju na popularnog lokalnog učitelja engleskog i trenera Terryja Maitlanda, tumači ga Jason Bateman, pa ga policijski detektiv Ralph Anderson bez zadrške uhiti pred očima praktički cijelog gradića. Bez obzira na činjenicu što se poznaju, kao što se svi poznaju u tako malom gradiću. Ubrzo se Flint okreće protiv svojeg omiljenog trenera jer zločin je krajnje gnjusan pa se ne čini da će Maitlandu pomoći iskusan odvjetnik i prijatelj Howie Gold. U međuvremenu zločin zainteresira i medije koji ne ostavljaju na miru ni Maitlandovu obitelj. Njegova supruga i dalje ne vjeruje da je on počinitelj teškog i svirepog ubojstva. Jasno, kako to obično biva s Kingovim romanima, priča dobiva zloćudni zaokret, pa se ni ono što je naizgled sigurno ne doima tako uvjerljivim. Je li posrijedi neka zlokobna sila koja je obavila gradić i koja ima moć da ljudima daje dvojnike zbog čega ni sam detektiv Anderson više ne može biti siguran u ono što mu je pred očima. Iako dokazi nepobitno povezuju Maitlanda sa zločinom, u istrazi se pojavljuju i podjednako čvrsti dokazi kako je on u vrijeme ubojstva bio stotinu kilometara daleko.

Foto: HBO

Tako je još jednom Stephen King isprepleo stvarni svijet s nadnaravnim, a vješto u sve uklapa i osobne drame kojima je teški zločin katalizator. Detektiv Anderson, naime, izgubio je vlastitog sina pa bizarnu smrt lokalnog dječaka proživljava posebno teško. Ono što je posebno zanimljivo, a može se osjetiti u novoj Kingovoj adaptaciji, jest atmosfera koja je drukčija nego u drugim ekranizacijama njegovih priča. Iako je nakon nekoliko epizoda jasno da je riječ o nečemu zlokobnom u malom gradu u Oklahomi, serija ne okreće na jezu i klasične horor-elemente, nego se i dalje nastavlja kao kakav dobar, mračan triler. Posve je očito da zadržavanje u tim okvirima ne bi bilo moguće bez doista sjajne role Bena Mendelsohna koji suvereno upravlja radnjom, ne dopuštajući u bilo kojem trenutku da se njezina os premjesti na ikoga drugog osim njegova detektiva Ralpha. Uz Batemana, treba spomenuti kako je Mendelsohn imao i pomoć uvijek dobrog veterana Billa Campa koji je u ulozi odvjetnika Howieja te Mare Winningham u ulozi Maitlandove supruge Jeannie. Kao i uvijek, King je u priči napravio i poveznicu s nekim svojim ranijim romanima. Ovdje je to prisutno u liku privatne detektivke Holly Gibney koju tumači Cynthia Erivo koju poznajemo iz trilogije o detektivu Billu Hodgesu, (“Mr. Mercedes”, “Finders Keepers”, “End of Watch”) koja je pretočena u također odličnu i intrigantnu seriju “Mr. Mercedes” u tri sezone, a s emitiranjem je završila tek nedavno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije