Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT BOŠKOVIĆ

Od uloga u domaćim sapunicama do Netflixa: Veliki uspjeh dubrovačkog glumca i redatelja

Robert Bošković
Foto: Privatni album
1/5
18.02.2021.
u 08:00

Najpoznatiji svjetski streaming servis od lani je počeo s lokalizacijom svojih sadržaja na hrvatski jezik. Uz hrvatske titlove neki su filmovi dobili i hrvatsku sinkronizaciju, a jedna od prvih takvih serija bila je “Izzyn svijet koala”. Režiju sinkronizacije za hrvatsko tržište povjerili su dubrovačkom glumcu i redatelju Robertu Boškoviću (44)

Roberta Boškovića, dubrovačkog glumca i redatelja, publika je upoznala kada je glumio u “Ljubavi u zaleđu”, a sada radi za najpoznatiji streaming servis na svijetu

Najpoznatiji svjetski streaming servis od lani je počeo s lokalizacijom svojih sadržaja na hrvatski jezik. Uz hrvatske titlove neki su filmovi dobili i hrvatsku sinkronizaciju, a jedna od prvih takvih serija bila je “Izzyn svijet koala”. Režiju sinkronizacije za hrvatsko tržište povjerili su dubrovačkom glumcu i redatelju Robertu Boškoviću (44). Boškovića je šira javnost upoznala još 2005., kada je glumio u seriji “Ljubav u zaleđu”, a nakon nekoliko televizijskih uloga posvetio se kazalištu i sinkronizacijama, a zatim i režiji.

Jedini prošao

– Već sam surađivao sa studijem NET koji je dio grupacije VSI koja je surađivala s Nickelodeonom. Nakon što je Netflix krenuo s hrvatskom lokalizacijom, javili su se NET-u koji je dobio zadatak da pokrije Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Rumunjsku, a onda su za režiju predložili mene i nekoliko kolega, no prošao sam samo ja – kaže nam Bošković, čija je prednost bila što je sve to već prošao kao glumac i redatelj. Primjerice, dugo je godina posuđivao glas gospodinu Kliještiću u Spužva Bobu Skockanom, a za sinkronizaciju u crtiću “Kralj lavova” dobio je priznanje Disneya.

– S Netflixom smo potpisali puno ugovora o tajnosti pa, između ostalog, ne smijemo uopće govoriti o projektima koji još nisu izašli. To pravo zadržava Netflix koji svoje filmove reklamira na raznim platformama – kaže Bošković i dodaje kako je pandemija utjecala i na njihov rad.

– U Netflixu vladaju stroga pravila. Svaku ulogu na tzv. voice test dobije pet glumaca. Onda sam ja kao redatelj iznio svoje mišljenje, a na Netflixu je finalna odluka. Tako je i kod Disneyevih crtića. U principu se uvijek ide što bliže originalu, a glumcu se daje sloboda da to glumački oblikuje, da akcenti budu pravilni i da rečenice budu zanimljive. Oni puno truda ulažu u svoje filmove i serije, zato traže i zahtijevaju puno, da bude onako kako su oni napravili. Naravno, u takvim kompanijama imaju ljude koji razumiju hrvatski i mogu vidjeti kako je sve ispalo. Zadovoljan sam što radim za NET Hrvatska u kojem su zaista prvoklasni uvjeti za snimanje – kaže nam Bošković i dodaje kako upravo snimaju novi projekt o kojem još ne smije govoriti.

Važna obljetnica

Bošković ove godine slavi 20 godina umjetničkog rada, a zadnjih sedam godina prebacio se u kazališnu režiju. Većinom režira opere, operete i mjuzikle.

– U kazalište u Dubrovniku ušao sam kad sam imao osam godina i od tada sam imao puno predstava, serija i filmova. U režiji sam završio slučajno, a na tome moram zahvaliti Miši Mihočeviću i Kreši Dolenčiću. Kad je Hrvatska ulazila u Europsku uniju, radila se Mozartova opera “Cosi Fan Tutte” i to je bila velika koprodukcija. Bio sam asistent redatelja i glumački pedagog. Ponudili su mi da sa Sally Burgess režiram predstavu i to je zaista bilo veliko iskustvo. Ta je predstava pokupila sve moguće nagrade. Tada su krenule ponude, radio sam u Splitu, Osijeku, Njemačkoj, a sada radim u Beogradu. Shvatio sam da mi je to zaista lijepo. Ne znači da više neću glumiti, no sada radim zaista velike projekte i jednostavno nemam vremena za glumu – kaže nam Bošković koji je nedavno u teatru Madlenianum u Beogradu režirao svečani koncert pod nazivom “Svjetlosti pozornice”, u povodu obljetnice ove kuće. Inače, Bošković je tamo lani režirao mjuzikl “Vesela udovica”, koji je proglašen za jedan od najboljih u Srbiji 2020. godine. Što se tiče rada u Hrvatskoj, iza njega su brojni projekti na HRT-u, poput režije scene u showu “Zvijezde pjevaju”, ali i hvaljenog mjuzikla “Mi o vuku”, za koji se tražila ulaznica više.     

 

Ključne riječi

Komentara 1

SH
Shutter
13:30 18.02.2021.

Bravo Roberte. Ne umanjujem tvoj uspjeh, ali nekada si mogao za takav posao kupiti auto, a danas zahvaljujući NET-u i ostalim vrhunskim profesionalnim dampašima koji su obezvrijedili umjeće i znanje, imaš jedva i za gorivo. Još im daješ i besplatnu reklamu c..c..c..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije