Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD IDEJA DO BRENDA

Novinar i arhitekt pomiču granice mode

Dražen Pejković i Šime Kovačević
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/4
13.06.2019.
u 08:00

Ovdje je riječ o nečem mnogo važnijem, o originalnom projektu hrvatske pameti na temelju koje je u samo mjesec dana od ideje stvoren proizvod koji bi trebao postati brend.

Poznati splitski arhitekt Dražen Pejković i novinar Šime Kovačević, dvojica horoskopskih vodenjaka i umjetnika, pomiču granice u modnom svijetu. Na večerašnjoj “Monturi” Šime Kovačević predstavit će kolekciju “Originali – ljudi koji pomiču granice” za koju je “glavni krivac” Dražen Pejković.

Na pitanje odakle oni zajedno, odgovaraju da su obojica umjetnici, crtaju i slikaju.

No, ovdje je riječ o nečem mnogo važnijem, o originalnom projektu hrvatske pameti na temelju koje je u samo mjesec dana od ideje stvoren proizvod koji bi trebao postati brend.

– Pigment 21. stoljeća je pixel, elektronički kvadrat s tri signala, a na zaslonu ekrana ima ih oko dva milijuna. Treba imati programe za smisleno upravljanje tim signalima i sirovinu. Skulpture iz 3D postaju 2D i printajući ih na papiru postaju slike. Kako nas zanima intermedijalnost, odnosno modni predmet, napravili smo probni print na tkanini. Moji radovi i skulpture prebačeni su tako na dizajn materijala – objašnjava Pejković.

– Kad mi je dao uzorke, a riječ je o digitalnoj apstrakciji, sinulo mi je da ih isprintamo na satenu radi sjaja. Nema nijanse koja se ne može dobiti, boje se prelijevaju čarobno. Od jedanaest uzoraka kreirao sam petnaest modela. Zaštitno lice ženskog dijela kolekcije naša je sanjkašica Daria Obratov. Veljano Zanki, rekorder u ronjenju na dah čiji rezultati također nisu primjereno vrednovani, zaštitno je lice muškog dijela moje kolekcije, naglašava Šime Kovačević.

Kako autori žele kompletno zaokruženu priču, glazbena podloga na “Monturi” su pjesme Freddyja Mercuryja i Lady Gage koji su na svjetskoj sceni pomakli granice i bili originali. Kolekcije ne bi bilo bez vrijednih nastavnica splitske Obrtničke škole, a Pejković i Kovačević tvrde da ništa nije problem osim pronaći krojačicu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije