Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nomadica

Novi projekt Matije Vuice: 'Nomadskom revijom želim poslati poruku da je Hrvatska sigurna zemlja'

Foto: Marin Veraja
1/14
05.09.2020.
u 09:00

U planu joj je obići cijelu Hrvatsku, a u svakom gradu ima poseban nastup i fotosession.

"Kad ima volje, ima i načina", stara je to uzrečica koja se još jednom dokazala u slučaju dizajnerice Matije Vuice. Nakon što zbog epidemiološke situacije u srpnju nije mogla organizirati veliku reviju u Zagrebu, kojom bi proslavila 40 godina uspješne karijere, Matija je odlučila zasukati rukave i napraviti nešto još neviđeno na ovim prostorima.

Performans za prolaznike

 U trenucima kada je zbog pandemije gotovo sve stalo, kada ne cvatu ruže u turizmu, a još manje u modnoj industriji, Matija je odlučila pokrenuti Nomadicu - nomadsku turneju diljem Hrvatske. - Riječ je o modno-turističkoj turneji koja obilazi cijelu Hrvatsku i zaustavlja se poput nomada na određenim mjestima i u gradovima, gdje bez ikakve najave pred slučajnim prolaznicima napravimo performans te potom nastavljamo dalje - otkriva Matija, koja je cijeli projekt osmislila s dugogodišnjim suradnikom Viktorom Dragom.

1/20

Turneja je krenula iz Dubrovnika krajem kolovoza, a u ulozi modela našle su se bivša HRT-ova voditeljica Darija Mikulandra Žanetić, njezina kći Sara, bivša kraljica Jadrana Lukrecija Dragić te poznata fotografkinja Mara Bratoš, koja je imala dvostruku ulogu. Osim što je nosila reviju, bila je zadužena i za idilične fotografije s dubrovačkih lokacija. - Poanta svake pojedine priče jest da reviju nose nomadice, odnosno žene modeli koje su prave prezenterice svog grada ili mjesta. Modeli su uvijek različiti i vezani su za lokaciju - govori nam dizajnerica, koja od svog nauma nije odustala iako joj vremenske prilike tog dana nisu išle na ruku.

- Taj dan u Dubrovniku je palo više kiše nego vjerojatno u cijeloj godini, no mi nismo odustali od snimanja jer to ne bi bilo nomadski. Upravo je poanta svega "snađi se u trenutku kad si odlučio nešto napraviti" - kaže Vuica i dodaje da je ideja o pokretanju turneje upravo iz Dubrovnika došla još dok je taj grad bio pust jer je svima htjela pokazati da unatoč pandemiji u njemu i dalje ima života.

Foto: Mara Bratoš

 - Revijom sam htjela poslati poruku da je Hrvatska sigurna, ali i predivna zemlja - kaže. Nakon Dubrovnika Nomadica je stigla i u dolinu rijeke Neretve, u Matijin rodni Metković. Modno-turistička razglednica pod palicom Matije Vuice snimala se na ušću rijeke Neretve i na samoj Neretvi, a Matijine kreacije tamo je nosila i poznata glumica Matija Prskalo.  - Neretva za mene predstavlja rijeku moje mladosti. Onu u kojoj sam učila plivati, koja me čeličila... Matija je bila naša draga gošća koja nije iz Metkovića, ali je prava Neretvanka, jer u svakom trenutku nastoji pokazati sliku iz doline rijeke Neretve - naglašava Vuica, koja nastavlja dalje s turnejom po Hrvatskoj.

Od sjevera do juga

Točne lokacije za sada ne želi otkrivati jer, kako kaže, Nomadica dolazi neočekivano, a u planu je posjetiti još barem šest ili sedam lokacija diljem Lijepe Naše. - To će biti još neka mjesta u Dalmaciji, zatim ćemo ići kroz Liku, Istru pa sve do Slavonije. Želim obići cijelu Hrvatsku i napraviti razglednicu cijele Hrvatske - kaže nam dizajnerica, koja unatoč koronakrizi i dalje niže inozemne uspjehe. Od prošle godine njezine haljine mogu se naći i u Australiji, a potvrda njezinu dizajnu stigla je i nedavno, kada su se njezine haljine pojavile u iznimnoj popularnom TV showu "The Bachelor". Uskoro se nada i novim suradnjama u Americi, a s nestrpljenjem očekuje i otvaranje atelijera u Beču u suradnji s Anom Gospić, koji bi uskoro trebao otvoriti svoja vrata.

Foto: Marin Veraja

- U svemu ovome što nam se događa nastojim na najbolji način raditi ono što volim i ne zastati ni u jednom trenutku razmišljajući o tome što će biti sutra i hoće li biti posla. Posla, naravno, ima puno manje nego prije i svi smo u istoj situaciji, ali ne želim da me ta situacija obeshrabri. Radim punim plućima i stalno smišljam neke nove projekte koji mogu funkcionirati, a da nikome ne naškode - zaključuje Vuica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije