Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak legendarnih likova

'Novi Gruntovčani' sastoje se od deset epizoda, a glumcima je najteže bilo snimiti svadbenu povorku

Foto: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije
1/4
05.08.2022.
u 07:00

Serija se snimala na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, a većina je snimana u mjestu Sigetec, koje je i u originalnoj seriji bilo mjesto zbivanja. Epizode gledatelji već mogu gledati na YouTubeu, od nedjelje i na Varaždinskoj telelviziji, a od jeseni na Z1 televiziji.

Gruntovčani se vraćaju na ekrane zahvaljujući projektu Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Gledatelji na YouTubeu, Varaždinskoj televiziji, a od rujna i na Z1 gledat će deset epizoda serijala "Novi Gruntovčani". Iako se vraćaju Dudek, Regica, Cinober, Presvetli i drugi likovi, valja naglasiti da nije riječ o nastavku serije ili kopiji.

– "Gruntovčani" su kultna serija i to tako ostaje i ne dira se. Serija nije ni pokušaj kopije niti želi biti bolja od originala – ističe pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev. Ovoj seriji cilj je održavanje tradicije i čuvanje sjećanja na legendarnu seriju, koja puno znači stanovnicima ovog područja. Kristina Sočev objašnjava da se kroz "Nove Gruntovčane" protežu dobro poznati dijalozi likova, ali radnja u seriji fokusira se na prikazivanje pomalo zaboravljenih običaja toga kraja. Svaka epizoda nosi zaseban naslov i objašnjava neki od običaja vezanih uz različite događaje poput Uskrsa, prosidbe, vjenčanja i drugih. Serija se snimala na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, a većina je snimana u mjestu Sigetec, koje je i u originalnoj seriji bilo mjesto zbivanja.

– Morali smo se dosta pomučiti jer je većina kuća iz originalne serije ili srušena ili renovirana. No, uspjeli smo naći gospođu koja živi u takvoj kući koja izgleda kao da je vrijeme stalo. Dio je sniman i vani, nešto i uz rijeku Dravu, a dio je sniman i na imanju obitelji Karlovčan – kaže Sočev. Dodaje i da je gospođa koja im je ustupila mjesto za snimanje prihvatila i ulogu u serijalu.

– Gospođa Ankica postala je čak i glumica u dvije epizode i glumi Babicu. Bez razmišljanja, objeručke je prihvatila tu ideju. Ne biste vjerovali koliko ljudima koji žive baš u Sigecu znači serija i cijene bilo što što se radi u spomen na Gruntovčane – kazala je Sočev te dodala da je gospođa odlično odigrala svoju ulogu. Poput Ankice i drugi su glumci u serijalu amateri. Riječ je o članovima Kulturno-umjetničkog društva Gruntovec koji su godinama prije radili predstavu s ovim popularnim likovima, a već godinama organiziraju i manifestaciju Gruntovčanijada. Predsjednica KUD-a Milica Lukačinec zadužena je za scenarij predstava koje inače rade, ali i za scenarij serijala, a ona je i podijelila uloge svojim članovima.

Foto: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije
– Uloge sam podijelila prema karakternim specifičnostima, fizionomiji, onako kako sam mislila da najbolje nekome paše. Oni iste likove glume već dugi niz godina, pa se tako preslikalo i na ovu seriju – kazala je.

– Svi smo u radnom odnosu, tako da se to radilo preko vikenda, katkad i u poslijepodnevnim satima. Bilo je naporno jer je ovo dosta drukčije od onog na što smo se naviknuli – opisala je te dodala da su sve radili u dobroj atmosferi s veseljem i puno smijeha. Kaže da im je najteže pala epizoda u kojoj su trebali snimiti svadbenu povorku. U tim su scenama nosili slojeve odjeće kao nekada, a bila je velika vrućina. Kostimi koje su nosili bili su komadi odjeće koje čuvaju od svojih predaka.

Glumci su kao djeca sudjelovali i u originalnoj seriji, gdje su bili statisti, a probleme s tekstom i govorom nisu imali jer su naučeni na dijalekt. Milica Lukačinec ističe da je u kontaktu s obiteljima nekih osoba koje su sudjelovale u stvaranju legendarne serije kao i sa Smiljkom Bencet, koja je u kultnoj seriji utjelovila Regicu te je oduševljena idejom o ovom serijalu.

VIDEO Prije dvije godine napustio nas je Rajko Dujmić: Njegove pjesme hitovi su za sva vremena!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije