Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT NEBOJŠE TARABE

Nova domaća serija o maloljetničkoj prostituciji u osječkom domu za maloljetnike ledi krv u žilama

Nebojša Taraba
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/7
24.01.2021.
u 22:00

Nakon što su "Novine" doživjele svjetski uspjeh, producent Nebojša Taraba otkriva nam detalje o novom projektu "Šutnja".

Nakon što se serija “Novine” upisala u vrh produkcije u Hrvatskoj i susjedstvu, iz svoga “kreatorskog topa” producent Nebojša Taraba iz Drugog plana priprema se za ispaljivanje još jednog svjetskog projekta. Riječ je o seriji “Šutnja” temeljenoj na romanima novinara Drage Hedla “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina” koji su inspirirani njegovim otkrićem lanca maloljetničke prostitucije u jednom osječkom domu za maloljetnike 2009. godine. O čemu je konkretno riječ, objasnio nam je Taraba.

– Scenarij je adaptacija triju romana Drage Hedla – “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”. Ukratko, priča se bavi zloporabom moći, financijske i političke, nad jako ranjivom društvenom skupinom, maloljetnim djevojkama bez skrbi – kaže Taraba, kojeg smo odmah pitali je li u kontaktu s Hedlom i kako on pomaže u realizaciji projekta.

– S Hedlom smo kontaktirali odmah nakon objavljivanja prvog romana, 2014., i predložili mu suradnju. Odmah je pristao, najavio nam je da je u pitanju trilogija, i to je bio jedan od razloga zašto je proces trajao tako dugo. Čekali smo sve nastavke prije nego što smo započeli adaptaciju. Suradnja s Dragom Hedlom, jednim od najvećih hrvatskih živućih novinara, uvijek je samo i jedino čisto zadovoljstvo – ističe producent koji je i sam nekoć bio novinar, a onda je 2004. s kolegom Miodragom Silom osnovao Drugi plan, koji danas proizvodi originalne emisije i TV formate, a “Novine” su ga zasluženo okrunile kao jednog od najoriginalnijih producenata jer se ta serija danas prikazuje u 190 zemalja diljem svijeta na najvećoj streaming platformi na svijetu, Netflixu. Uz to, međunarodni uspjeh mu se pripisuje i zbog “Uspjeha”, prve serije za HBO Europe u tzv. Adria regiji, u kojem su uloge ostvarili Tara Thaller, Marija Škaričić, Filip Mayer, Tihana Lazović, Ivana Roščić i mnogi drugi. Lajtmotivi poput korupcije, zloporabe položaja i moći te nesreća nevinih ljudskih sudbina česti su Tarabin potpis, a tako je i u “Šutnji”.

05.03.2020.Zagreb-Nebojsa Taraba, producent televizijske serije Novine. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

– Prije svega, u pitanju su sjajni žanrovski romani, da tako kažem, rasni krimići, kakvih kod nas nema baš puno. Što se teme tiče, ona jest i teška i mučna, ali zaslužuje da se o njoj govori. Kad je priča 2009. objavljena u novinama, sablaznila je cijelu državu i danima nije silazila s naslovnica, a onda ju je, kako to obično biva, počeo prekrivati zaborav, a bilo je i namjernog zataškavanja, prije svega zbog moći i utjecaja umiješanih u nju. Sam Hedl je u jednom intervjuu, objašnjavajući vlastite motive za romane, rekao da je prije svega bio vođen željom da te djevojčice dobiju zadovoljštinu i pravdu, kad to već nije bilo moguće na sudu. I naš je motiv isti. I ne samo konkretne, osječke djevojčice, nego i sve ostale koje su žrtve seksualnog iskorištavanja, nasilja i trgovine ljudi, a taj je broj i dalje zastrašujuće velik – upozorava Taraba pripominjući da su romani fikcionalizacija stvarnih događaja te da nisu ni u kakvom kontaktu s protagonistima Hedlovih novinarskih otkrića.

– Želja nam je prije svega ispričati dobru i napetu priču i navesti ljude da se osvrnu i počnu razmišljati o tom problemu koji je dosta zanemaren. I danas djevojčice, djevojke i mlade žene, ne samo iz zemalja poput Ukrajine, Moldavije, Bjelorusije, nego i iz Hrvatske i nama susjednih zemalja završavaju kao seksualne roblje u svojim zemljama, a još više u zemljama zapadne Europe. Brojke godišnje utvrđenih slučajeva tzv. traffickinga ne padaju, naprotiv, a očekivanja su da će nakon globalnog urušavanja ekonomije prouzročene pandemijom ponovo početi dramatično rasti – predviđa Nebojša Taraba strahujući.

Zanimalo nas je i kako doživljava razliku između “Šutnje” i “Novina”, na što je spremno odgovorio:

– Različiti su to projekti, iako i “Šutnja”, poput “Novina”, ima naglašen socijalni moment. “Šutnja” je žanrovski puno čišća, u pitanju je klasičan krimić, a Novine su žanrovski puno fluidnije i samim time zahtjevnije za praćenje. U svakom slučaju, dat ćemo sve od sebe da gledateljima donesemo još jedan high-end dramski proizvod.

Kada je riječ o tome tko će utjeloviti glavne likove, ne skriva da se radi o multitalentiranim i nagrađivanim imenima.

– Nastojimo okupiti vrhunsku glumačku ekipu, već su nam potvrđeni Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić, Leon Lučev i još neka zvučna imena domaćeg glumišta, a uskoro ćemo izaći i s imenima ukrajinskih i ruskih glumica i glumaca.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Projekt ulazi u završne pripreme, a snimanje u Lijepoj Našoj počet će uskoro. Potom će se preseliti u Ukrajinu.

– Početak snimanja predviđen je za sredinu ožujka u Zagrebu i Osijeku, a u drugoj polovici svibnja prebacit ćemo se u Kijev i nastaviti ondje do kraja – objašnjava nam, ali nas je zanimalo kako će proteći organizacija s obzirom na situaciju s COVID-om. – Već dugo produkcijske ekipe rade po pandemijskim protokolima koje propisuju HAVC i HZJZ. Sve to usporava i poskupljuje rad, ali nemamo izbora, zaštita zdravlja i života svih članova ekipe je prioritet. Iz stožera stižu najave da će se cijepljenje ubrzati u veljači i proširiti na one koji nisu iz najugroženijih skupina pa se nadam da će se uspjeti cijepiti barem dio ekipe i glumačke postave prije početka rada u ožujku.

To bi nas spasilo – tvrdi Taraba te otkriva više o suradnicima i partnerima projekta. – Imamo koprodukcijske partnere, rusko-ukrajinsku tvrtku Star Media i njemački ogranak Warner Brosa, oni su u završnim pregovorima s njemačkim i ukrajinskim emiterima, tako da očekujemo da će se serija osim kod nas na HRT-u istodobno prikazivati i u Njemačkoj, Ukrajini, Rusiji...

O postprodaji brine se Beta Film, naš njemački partner i suvlasnik, i uvjereni smo u dobar rezultat – kaže producent koji je prošle godine u ovo doba radio na četiri projekta s inozemnim partnerima iz Rusije, Ukrajine, Islanda i Njemačke, a naslovi s kojima se Drugi plan uzostalo može pohvaliti su “Dvornikovi”, “Policijska patrola Split”, “Kod Ane”, “Seoska gozba”, “Najduži dan”, “Mamutica”, “Instruktor”, “Loza” i mnogi drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije