Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČER GRUNGEA

Nirvana tribute band iz Bostona 16. veljače u zagrebačkom Boogaloo

Nirvana
15.02.2018.
u 09:44

Ovaj Nirvana tribute bend predvodi karizmatični Jon O'Connor koji se potpuno uživio sa ulogom Kurt Cobaina

U petak 16. veljače po prvi puta u Zagreb dolazi  Nirvana tribute band iz Bostona u slopu programa pod nazivom »Grunge night in memoriam Kurt Cobain«. Nastupit će u klubu Boogaloo.

Ovaj Nirvana tribute bend predvodi karizmatični Jon O'Connor koji se potpuno uživio sa ulogom Kurt Cobaina i slovi za njegovu najbolju reprodukciju. Povod ove turneje je obilježavanje 25 godina od »MTV Unplugged« koncerta koji se dogodio 1993. godine u New Yorku i objavljen je na albumu i DVD-u koji su prodani u višemiljunskoj tiraži. Pjesma »Man Who Sold The World« dospjela tada na sve svjetske top liste što je ponukalo samog David Bowiea da ju vrati u svoj koncertni repertuar.

Inače, Kurt Cobaina bi 20. veljače napunio 51 godinu.

Koncert će biti podijeljen u dva dijela, prvi dio će biti akustičan sa presjekom pjesama sa »MTV Unplugged« albuma, dok će drugi biti električan best of Nirvana.

Nakon koncerta će se nastaviti grunge party na kojem će dj Schultz puštati sve grunge hitove te bendove koji su utjecali na Kurt Cobaina i Nirvanu i na koje je Nirvana utjecala.

Nirvanu su osnovali Curt Cobain i Krist Novoselić, »naše gore list« 1987. godine u Washingtonu. Obojica su bili obožavatelji grupe Melvins, a Kurt Cobain je bio veliki obožavatelj grupe Pixies. 1988. su obajvili svoj album prvijenac »Bleach« za nezavisnu izdavačku kuću Sub Pop. 1990. im se pridružuje Dave Grohl sa kojim snimaju album »Nevermind« za novu diskografsku kuću Geffen koju su im preporučili njihovi prijatelji iz grupe Sonic Youth.

Prvi singl »Smells Like Teen Spirit« je postigao planetarni uspjeh prvenstveno zahvaljući vrčrnjem video spota na MTV-u, a sam album dospio na prvo mjesto Billboardove top ljestive sa koje je izgurao album "Dangerous" tada vrlo popularnog Michaela Jacksona. Idući singlovi "In Bloom", "Come as You Are", "Breed", i "Lithium" također postižu velik uspjeh i postaju pored »Smells Like Teen Spirit« najveći hitovi Nirvane.

Zahvaljujući Nirvani je nastao cijeli niz novih bendova koji su stvorili novi glazbeni pravac nazvan »grunge«, a Nirvana njihov predvodnik i ujedno jedna od največih rock grupa. 1993. su objavili album »In Utero« kojeg je producirao Steve Albini i koji je također postigao veliki uspjeh. Sa albuma su skinutiu singlovi "Heart-Shaped Box" i "Rape Me".

5. travnja 1994. godine je Kurt Cobain nađen mrtav u svojoj kući, a njegova smrt nije razjašnjena do današnjih dana jer se sumnja na ubojstvo. Tako se Kurt pridružio »Klubu 27«, u kojem su Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Amy Winehouse,..... svi umrli u 27. godini života.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
banchosalase
16:20 15.02.2018.

Kiti se tuđim perjem. Moto današnjice. Kao ono budi svoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije