Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blogerica iz Amerike:

Nikako mi nije jasno zašto je vama Hrvatima rakija lijek za sve

Foto: Privatni album
1/4
15.11.2018.
u 07:00

Kaleigh Hendershot, Amerikanka koja je udana za Hrvata, pokrenula je blog i YouTube kanal na kojem na zabavan način govori o razlikama između Amerikanaca i Hrvata.

Kaleigh Hendershot (26) simpatična je Amerikanka koja je do prošle godine živjela u Seattleu, gdje studirala političke znanosti i međunarodne odnose. Velika joj je želja bila putovati Europom, a nije ni sanjala da će joj ta odluka promijeniti život.

Nešto više od godine dana udana je za Hrvata, živi u Sesvetama, a o svom životu, razlikama između Amerikanaca i Hrvata i sličnim temama govori na blogu i YouTube kanalu “This Croatian Life” (Ovaj hrvatski život).

– O vašoj zemlji sam znala ono što smo učili na fakultetu. Nažalost, većinom smo učili o ratu u Hrvatskoj, i naravno znala sam da se serija “Igra prijestolja” snimala u Dubrovniku. Prije tri godine prvi sam put došla u Europu. Bila sam na prekrasnom grčkom otoku Santoriniju i oduševila se. Vratila sam se u Ameriku i razmišljala o tome da želim opet nazad u Grčku, ali sam željela vidjeti i druge zemlje. Preporuku za Hrvatsku dala mi je tetina prijateljica koja mi je rekla da je to najbolja europska zemlja – kazala nam je Kaleigh, koja je kupila kartu u jednom smjeru za Dubrovnik.

Namjeravala je posjetiti i druge zemlje i vratiti se iz neke od njih, no toliko se zaljubila u Hrvatsku da je cijelo ljeto ostala u našoj zemlji. Nakon Dubrovnika posjetila je Korčulu i upoznala prijateljicu Tinu, koja ju je pozvala kod sebe u Sesvete.

– Tina me upoznala s Dominikom koji je njezin prijatelj. Na početku nismo baš razgovarali, što je čudno jer mi je danas suprug. Kad sam se ponovno vratila u Hrvatsku, postali smo nerazdvojni. Danas mogu reći da je Dominik najbolja osoba koju sam upoznala, ljubav mog života – kaže Kaleigh.

Čim je došla u Hrvatsku, dobila je ideju da napravi blog o svom životu u Hrvatskoj. Kada je ove godine ostala bez posla u bivšoj tvrtki imala je puno slobodnog vremena, pa je počela pisati o svom iskustvu u Hrvatskoj. Nakon bloga stigao je i YouTube kanal.

– U Beogradu je jedna američka djevojka pisala sličan blog o svom životu u Srbiji. Bila sam oduševljena njezinim blogom i pitala sam je za savjet. Rekla mi je da bih trebala otvoriti YouTube kanal budući da imam prejaku osobnost, pa bih mogla pričati zanimljive priče. Tada nisam imala pojma o snimanju, montiranju videa, čak sam prvi video snimala mobitelom. No, onda sam pomalo naučila i počela sve češće snimati videa u kojima sam govorila o tome što mi se sviđa ili ne sviđa u Hrvatskoj – kazala je Kaleigh.

Video u kojem govori o tome koje je stvari izluđuju kod njezina supruga pogledan je 240 tisuća puta na YouTubeu i o Kaleigh su tada počeli pisati i hrvatski mediji. U tom se videu Amerikanka čudi zašto Hrvati jedu toliko kruha, ubrzavaju na semaforu kad vide žuto, sjede na kavama cijeli dan i, najsmješnije od svih – zašto nam je rakija lijek za sve.

– Imam veliku listu toga što bih mogla pričati o Hrvatskoj, pogotovo o razlikama između Amerike i Hrvatske. Sviđa mi sve vezano za vašu kulturu, vaša povijest, ponos, srčanost. U nekim slučajevima sam frustrirana zbog primitivnih ljudi. Ovdje ljudi znaju upadati u rasprave s potpunim strancima, čak i zbog banalnih stvari. Što više živim ovdje, bolje vas razumijem, no i dalje mi nije jasno kako netko može vikati na ženu u Konzumu koja radi za 2500 kuna mjesečno. Mogla bih govoriti danima o tome – kaže Kaleigh.

Amerikanka je trenutačno zaposlena u jednoj stranoj tvrtki koja ima predstavništvo u Zagrebu, a blog joj je još uvijek dobra zabava. No, drago joj je da je i svojim prijateljima u Americi otkrila čari naše zemlje. 

Komentara 19

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:14 15.11.2018.

"...kako netko može vikati na ženu u Konzumu...".. može kad ne smije doma vikati.

DU
Deleted user
07:10 15.11.2018.

Regionalno znamenita parafraza: Rakia - correcting people! (od slogana: Nokia - connnecting people!). Alkohol je u medicini znan kao (doduše primitivan) anestetik, a rakija je posljedica obinog uroda šljive i loze u ovim krajevima - pa ne čudi da se i nametnula kao "lijek" za sve boljke u životu. A još je sve to umjereno kad se usporedi sa skandinavsko-ruskom ljubavi prema votki odnosno nismo najgori na svijetu, što se tiče potrošnje žestica.

SO
SoloHan
08:07 15.11.2018.

U Americi niko ne viče na tete u konzumu, oni kad im je teško otiđu na cajke i pobiju deset petnaest imigranata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije