Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THANA ALEXA

Nevjerojatan uspjeh: Hrvatska glazbenica nominirana za Grammy u žestokoj konkurenciji

Thana Alexa
Foto: Instagram
1/5
26.11.2020.
u 16:45

Bez obzira na borbu u kojoj sam ustrajala, jer duboko vjerujem u priče koje ova glazba predstavlja, koja daje glas duši žena svugdje, počevši od Hrvatica u mojoj obitelji, rekla je Thana Alexa

Američko-hrvatska glazbenica Thana Alexa Pavelić (33) prije dva dana napravila je veliki uspjeh budući da je njen album "Ona" nominiran za najpoznatiju glazbenu nagradu na svijetu - Grammy.

- Dolazim u ovaj trenutak s više zahvalnosti u srcu nego ikad prije. Kao neovisna umjetnica bez etikete, menadžera ili većeg distributera, dug je, a često i težak put doći do ove točke. Bez obzira na borbu u kojoj sam ustrajala, jer duboko vjerujem u priče koje ova glazba predstavlja, koja daje glas duši žena svugdje, počevši od Hrvatica u mojoj obitelji. Prezadovoljna sam što sam dobila ovo priznanje od Američke diskografske akademije, napisala je Thana Alexa na Instagramu.

Foto: Instagram/riley.loudermilk
Thana Alexa rođena je u New Yorku, otac joj je dubrovački odvjetnik Radovan Pavelić, a majka  Mercy de Bona Pavelić iz poznate dubrovčke obitelji Bona. Prvi nastup imali ja sa samo 13 godina u kafiću Trubadur na nagovor vlasnika Marka Breškovića, jednog od osnivača legendarnih Dubrovačkih trubadura.

Sa 16 godina zapjevala je u legendarnom zagrebačkom B.P. Clubu, jer je njen talent uočio legendarni hrvatski jazzer Boško Petrović, njen susjed iz Tesline ulice, a omogućio joj je nastup i u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Poslije je stekla diplomu iz jazz glazbe (New School for Jazz and Contemporary Music) i psihologije na njujorškom New School Universityju. Usporedno je radila na pjevačkoj karijeri. Dok je studirala, postala je štićenica jazz bubnjara Bernarda Purdieja, poznatog po suradnji s uglednim glazbenim imenima kao što su Aretha Franklin i James Brown.

Surađivala je s brojnim poznatim glazbenicima s njujorške jazz scene, a prvi je album "Ode to Heroes" objavila 2015. godine. Udala se za njujorškog bubnjara i skladatelja filmske glazbe rođenog u Meksiku Antonija Sancheza, dobitnika četiri Grammyja, nominiranog za Oscara (glazba za film Birdman), koji svira u sastavu poznatog gitarista Pata Methenyja. Osim nominacije za najbolji jazz album, Thanin album "Ona" dobio je još jednu nominaciju. Američka violinistica Regina Carter nominirana je u kategoriji Najbolji improvizirani jazz solo, za izvedbu u Thaninoj skladbi "Pachamama".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije