Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac

Nepoznato o Đorđu Novkoviću: Rajku Dujmiću je dao prvi ozbiljniji posao

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
04.07.2019.
u 07:00

Na jesen na HRT-u starta dokumentarni serijal ‘A Porina za životno djelo dobiva...’ koji donosi priču o naših 12 glazbenih velikana. Jedna nastavak posvećen je Đorđu Novkoviću.

Na inicijativu Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza i Hrvatske radiotelevizije snima se dokumentarni serijal „A Porina za životno djelo dobiva...“.

Serijal ima 12 nastavaka, svaki u trajanju od 52 minute kroz koje otkrivamo nepoznate detalje o privatnom i umjetničkom životu 12 dobitnika Porina za životno djelo u periodu od 1994. do 2000., a to su Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.

Ovih dana snimljeni su i zadnji kadrovi za nastavak posvećen Đorđu Novkoviću koji je svojim umjetničkim doprinosom ostavio veliki trag na našoj glazbenoj sceni, a o njemu u dokumentarcu govore njegov sin Boris, Neda Ukraden, Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Mišo Kovač, Željko Pavičić...

– Rajko Dujmić nam je ispričao kako mu je Đorđe zapravo dao prvi ozbiljniji posao, a to je aranžman za pjesmu ‘O Ana’. Đorđe je zapravo stvorio Srebrna krila i onda je pozvao tada mladog Rajka da napravi aranžman za ‘O Ana’ koja je postala hit i Rajko govori u filmu da mu je zahvalan što mu je dao tu priliku – priča nam redatelj serijala Toni Volarić dio sadržaja dokumentarca posvećenog Đorđu.

Jedan od sugovornika bio je i Željko Pavičić, skladatelj kojeg javnost možda i ne zna tako dobro, ali on je zaslužan za stihove hitova ‘Ako me ostaviš’, ‘Poljubi zemlju po kojoj hodaš’, ‘Samo nas nebo rastavit može’ i brojnih drugih hitova.

– Željko je samozatajan čovjek koji je i za Srebrna krila napisao ‘Kockara’, ‘Zakuni se ljubavi’ i ispričao nam je kako je Đorđu posalo 100 svojih pjesama, a do Đorđa tada nije bilo lako doći. Nakon što mu je poslao tekstove Đorđe mu se uopće nije javljao i tako su prošli mjeseci. Ali Željko je bio uporan i rekao je kako će nekako doći do Đorđa. Na kraju je došao do njegovog broja i Đorđe mu je rekao kako nije zainteresiran jer mu tekstovi i nisu baš nešto. Željko je u očaju spustio slušalicu i nakon 15 minuta Đorđe ga zove natrag i kaže kako je nešto krivo shvatio i mislio je da je netko drugi i rekao mu je kako uzima 30 njegovih tekstova. Za pet minuta je nazvao opet i rekao uzeo sam ipak 70 vaših pjesama – prepričava nam Volarić sjećanja Željka Pavičića koji je s Novkovićem imao dugu i uspješnu suradnju i bili su nerazdvojni.

Jedna od sugovornica u nastavku povećenom Đorđu je i Neda Ukraden koja je pričala o fenomenu pjesme “Zora je”.

– Neda Ukraden mi je ispričala o fenomenu pjesme “Zora je”, naime tekst ove pjesme u originalu je išao Jovane, labude...Tako je trebala ići pjesma, ali Neda je Đorđu rekla ma kakav Jovan, neću to pjevati. I onda je Đorđe promijenio te stihove u Milane labude, pa je Neda rekla pa nemoj ni Milana , od jednog sam se upravo rastala. Pjesma je stavljena na čekanje i nije se ni pojavila na albumu, a stihove Zora je na kraju je napisala Marina Tucaković – priča nam Volarić. Neda kaže kako je osim poslovne uz Đorđa veže i prijateljstvo.


 

Ovaj zanimljiv serijal na programu HRT-a naći se na jesen i to negdje u listopadu, a očekuju nas zanimljive priče i preko stotinjak sugovornika koji su sudjelovali u stvaranju ove priče i prisjećanju na velike glazbenike i umjetnike koji su obogatili umjetnički život Hrvatske.

Komentara 6

Avatar markoii123
markoii123
08:37 04.07.2019.

Spavaš li mirno Žanamari.....

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
07:30 04.07.2019.

neizmjerna šteta i žalost što nas je prerano napustio ovaj genijalni skladatelj koji nam je ostavio bezbroj predivnih pjesama od kojih su mnoge postale besmrtni evergreeni…. a napose pjesma koju sam uzeo za svoj nick. ... ali i mnoge, mnoge druge. Hvala ti Đorđe.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
08:33 04.07.2019.

Kad već moraš umrijeti najbolje je od keksa 😍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije