Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natali Dizdar:

'Ne slažem se s time da kod glazbenica danas sve više prolazi stas, a ne glas'

Foto: Promo
1/5
06.05.2019.
u 06:38

Zanosna Zadranka Natali Dizdar (34) u intervjuu otkriva detalje o projektu Feme Nouvelle, kako je biti na relaciji Amerika - Hrvatska i što misli o današnjim glazbenicama

Već 16 godina Natali Dizdar ima značajno mjesto u hrvatskoj glazbi i, za razliku od većine glazbenika koji su karijeru započeli u glazbenom reality showu i ubrzo nestali sa scene, to se nije dogodilo ovoj 34-godišnjom Zadranki.

Iza sebe ima četiri studijska albuma, prošle godine je velikim koncertom u KD Vatroslav Lisinski obilježila 15 godina na sceni, a nastavila je stvarati i dalje. Sada je u fazi kada dosta snima te se nedavno uključila i u projekt Femme Nouvelle koji je zamišljen kao platforma za promociju domaćih kantautorica i svojevrsnog ženskog glazbenog pokreta.

Foto: Arena Hospitality Group

– To je projekt kuće Aquarius records, pozvana sam da budem gošća i dio jedne ženske kompilacije hrvatskih kantautorica. Mislim da je priča zanimljiva, na neki način i posebna, a posebno se veselim tome što je pjesma ‘Krenimo nekamo’ dobila tretman singlice – govori Natali.

Pjesma ‘Krenimo nekamo’ nalazi se na Natalinu posljednjem albumu ‘Iluzije’. Ona kaže da se dosta razlikuje od ostalih pjesama s albuma te je opisuje ovako:

– Atmosfera je sanjarska, mekana, u jednoj neobičnoj formi koja svakako odskače od pop standarda. Slagali smo je ja i Vlado Mirčeta, čije prepoznatljive gitarske dionice idu kroz cijelu pjesmu na odličan tekst Dejana Aleksića. Imali smo i goste, izvrsnog trubača Antonija Gečeka i saksofonista Marija Bočića.

Putovanja su joj velika strast i kad god joj obveze to dopuštaju, spakira kofere i upusti se u novu avanturu, pa ne čudi što su joj nova mjesta i ljudi koje ondje upoznaje često inspiracija za pisanje pjesama. Na pitanje piše li više kad je tužna ili sretna, odgovara nam:

– Pišem i kad sam tužna i kad sam dobre volje. Možda češće pišem kad sam tužna, pa vjerojatno prevlada ovo prvo. Najčešće me inspiriraju ljudi, odnosi, ali i neki novi osjećaj koji se svako toliko pojavi s nekim novim okolnostima i iskustvima u životu. Obično mi nijedno putovanje u daleku zemlju ne prođe bez inspiracije i neke nove melodije.

Jedno od putovanja donijelo joj je i ljubav koja sada opstaje na daljinu jer njezin dečko William Page živi u New Yorku, zbog čega Natali često putuje na relaciji Hrvatska – Amerika. Otkrila nam je i kako su se upoznali.

Foto: Josip Regović

– Upoznali smo se u Laosu u jednoj kuglani, dobro je igrao i eto…

Dobrih mjesta za izlaske u New Yorku ne nedostaje. Natali je već istražila čari tamošnjeg noćnog života, otkriva nam koja su mjesta njezini favoriti i na kojim je sve koncertima bila.

– Bila sam na nekoliko koncerata, Jima Jamesa, Wilcoa, na jazz-večerima na nekoliko poznatih lokacija u NY. Poslušala sam i izvođače poput Bonoboa, Toro y moi i slično, to je sveprisutna elektronska glazba – otkriva. Održavati vezu na daljinu nije lako i veliki je izazov, pa smo upitali Natali hoće li se ona i William uskoro skrasiti negdje na istom kontinentu.

– Razmišljamo o svim opcijama, ali trenutačno smo oboje u završavanju nekih poslova, tako da je zasad tako kako je.

Natali često putuje i istražuje nepoznate lokacije s dečkom, ali kaže da joj je i poseban užitak putovati s rođakinjom Petrom za koju kaže da je odličan suputnik.

– Super mi je bilo putovati sa sestričnom Petrom koja živi u New Yorku. Imamo sličan lifestyle, što znači da se, kad smo zajedno, sve odvija spontano i opušteno bez nekog posebnog plana i programa – hvali Natali sestričnu.

Promatrajući glazbenu scenu, mnogi znaju komentirati da kod glazbenica sve više prolazi stas, a sve se manje pozornosti pridaje glasu, no Natali kaže da se ne slaže s tom tvrdnjom.

– Ne slažem se s time da kod glazbenica sve više prolazi stas, a ne glas. Zapravo mislim da nijedno ni drugo nije presudno. Važna je osobnost i identitet koji vas razlikuje od svih ostalih, autentičnost. Također se ne slažem s time da muškarce nitko ne odmjerava. Izgled, odnosno vizualni identitet u ovom poslu je važan, posebice ako govorimo o pop glazbi. Žene jedino imaju veću lepezu izbora kad je riječ o modi i odijevanju. Osim toga, nemamo svi iste kapacitete ni talente niti želimo iste karijere, pa nam je zato i scena takva. Sve je to svojevrstan odraz društva u kojem živimo – objašnjava glazbenica.

Svoju karijeru započela je u reality showu, međutim nije joj nimalo žao zbog takvog početka pa kaže da ne bi ništa mijenjala.

– Ne bih ništa učinila drukčije. To pripada nekom drugom vremenu, nikad ne razmišljam o prošlosti na takav način. Da sad imam 19 godina, otišla bih studirati u inozemstvo – tvrdi Natali.

Karijera talentirane glazbenice sigurno neće propasti, ali da se to kojim slučajem i dogodi, Natali se može baviti i socijalnom pedagogijom koju je završila. Pitamo je bavi li se mišlju da se jednom posveti zanimanju za koje se obrazovala?

– Nisam baš tip od jednog izbora, uvijek volim imati više opcija. Završavam četverogodišnju edukaciju za gestalt psihoterapeuta i dvogodišnje obrazovanje u području integrativne terapije za djecu i adolescente. To zvanje ne bih mogla imati da nisam završila socijalnu pedagogiju. Osim toga, jako volim i jedriti. E sad, kako ću to sve pomiriti u budućnosti, vidjet ćemo. Glazba svakako i uvijek ostaje moja prva ljubav – govori.

Ovo će ljeto za Natali biti kombinacija rada i odmora. Navodi da je očekuje rad na novom albumu, planira i nova putovanja, ali bit će vremena i za odmor između nastupa

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
06:46 06.05.2019.

Natali se ne slaže ali velika većina misli i vidi upravo to, hehehe! A ako ti "stas" baš i nje onak po PS-u, plastičari malo pomognu majci prirodi i to je to :-)

TO
toljaga22
06:49 06.05.2019.

a i ti polugola

PR
predator57
07:21 06.05.2019.

Ovim fotkama Natali demantiraš samu sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije