Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLIVUDSKE ZVIJEZDE ZA VL

Naši su junaci osuđeni kriminalci, ubojice, nismo stvarali heroje

20.11.2018.
u 21:21

Oskarovci Benicio del Toro i Patricia Arquette i njihov kolega Paul Dano govore o radu na seriji “Bijeg iz Dannemore” koju je režirao Ben Stiller, a koja se od jučer prikazuje na platformi HBO GO

Već od ponedjeljka, gledatelji u Hrvatskoj će putem online video streaming usluge HBO GO moći gledati seriju “Bijeg iz Dannemore”. Ne bi to bila neka osobita vijest jer iz CBS-ove produkcije Showtime svake godine izlaze sjajne serije, no “Bijeg iz Dannemore” ipak je drukčiji. Serija ekranizira stvaran događaj otprije tri godine, bijeg dvojice zatvorenika iz jednog od čuvanijih američkih zatvora, a režirao ju je komičar Ben Stiller. Za seriju od sedam epizoda, koja prikazuje odnos dvojice bjegunaca sa službenicom zatvora koja im omogućuje bijeg, angažirao Benicia del Tora, Paula Danoa te Patriciju Arquette.

Ljubavni trokut i mnogo seksa

Teško da je mogao bolje jer je okupio neke od trenutačno najboljih hollywoodskih glumaca – jednog od najboljih karakternih glumaca današnjice (kojega dobro pamtimo iz “Bit će krvi”) te Oscarom nagrađenu divu koja i s navršenih 50 godina i dalje sjajno drži intenzitet likova koje glumi. Autor ovog teksta bio je među nekolicinom novinara iz cijelog svijeta koji su s troje glumaca razgovarali o novoj seriji, a koja će se nakon platforme HBO GO od 7. prosinca prikazivati i na HBO kanalu.

Upoznajmo najprije likove. Richard Matt kojega glumi Benicio del Toro osuđeni je ubojica. On u ljubavnoj vezi Davida Sweata, osuđenog ubojice policajca kojeg glumi Dano, i Joyce Tilly Mitchell, žene koja vodi zatvorsku krojačnicu i koju glumi Arquette, vidi priliku za bijeg iz zatvora. Njihov odnos prerasta u bizaran ljubavni trokut uz brojne scene eksplicitnog seksa.

Stiller je sasvim solidno režirao seriju u kojoj se od troje sjajnih glumaca tražio dodatni napor portretiranja kompleksnih likova, najprije dvojice zatvorenika, čiji odnos s vremenom prerasta u gotovo simbiotički, a zatim njihove veze sa sredovječnom ženom razočaranom životom koja utjehu traži u zabranjenim, a istodobno i vrlo opasnim situacijama. Sve se to događa u strogo čuvanom zatvoru u malom američkom mjestu, a njihov bijeg prerasta u potragu koja je trajala 22 dana i stajala 23 milijuna dolara.

Mora se priznati da je uloga Tilly bila najzahtjevnija. Del Toro i Dano standardno su na visokoj glumačkoj razini, no Patricia Arquette ostvarila je najbolju ulogu i povukla seriju u dublje vode.

– Kako izgraditi most od istine koju znamo o tom slučaju prema drami koju smo željeli napraviti, to pitanje bilo je najveći izazov. Likovi su iznimno fascinantni. U seriji je prikazana samo istina i zbog toga je obavljeno veliko istraživanje prije snimanja. To je bio jedini način da se ostvari priča kojoj se može vjerovati. Ali kada se nađete između tih zatvorskih zidova i vidite planine iza njih, lako je uživjeti se u njihovu priču. Dannemora je zaista teško mjesto. Biti tamo na licu mjesta vrijedno je deset pročitanih knjiga o toj temi. Tamo je život težak, vlada hladnoća, osjećaj opasnosti, kazne, smrad..., opisuje Paul Dano.

Patricia Arquette vrlo je brzo otkrila tajnu zašto je njezina Tilly tako uvjerljiva i životna:

– Ne trudim se likove koje glumim prikazati tako da se svide publici. Ja ih oblikujem tako da budu onakvi kakvi jesu. Ovdje se bavimo odnosom troje ljudi i mehanizmima koji ih međusobno privlače te na kraju natjeraju na pogrešne životne izbore. Nastojimo potaknuti ljude da se zapitaju bi li i sami slijedili njihove izbore da se nađu u njihovoj životnoj situaciji. Glavna pogreška moje junakinje jest želja da se opet osjetiti živom, želja za novom ljubavi. To je u redu, no ako se to dogodi sa zatvorenikom, prijeđena je tanka linija, objašnjava glumica.

Lik Richarda Matta posebno je zanimljiv, riječ je o ubojici s posebnim darom za slikanje. A i sam Del Toro ljubitelj je slikanja:

– To je upravo to, nismo tražili neki detalj da bismo likove učinili dopadljivima, nego smo ih nastojali učiniti humanijima, znajući sve što smo o njima pročitali iz velike dokumentacije o samom slučaju. Činjenica da je Matt bio vrlo dobar slikar stvara kontroverziju, tom liku daje i dodatnu dimenziju. Iako osuđen zbog svirepog ubojstva, on je u stanju zamiješati boje i stvoriti nešto zaista dobro, ali je istodobno spreman ponovno nekoga ubiti. Upoznao sam i čuvara koji je često bio u kontaktu s Mattom i rekao mi je zanimljivu stvar: većinu vremena on se držao sebe, nastojao je ne privlačiti pozornost. I to dosta govori o kompleksnosti njegove osobe. Na kraju krajeva, život mu nije dao previše – kaže Benicio del Toro. Proslavljeni glumac prvi put nakon 28 godina snimio je TV seriju.

– Za razliku od filma ili kazališne predstave, format serije dopušta da se zbog njezina duljeg trajanja dublje uđe u priču i u lik. Glumcu to omogućuje da se znatno više koncentrira pa nastaje priča ispričana na način kakav bismo teško postigli na filmu, a u ovoj seriji to je posebno vidljivo – objašnjava Del Toro.

I Paul Dano to potvrđuje te naglašava kako je velika prednost ove serije to što je sve epizode režirao jedan redatelj. Ben Stiller potpisuje cijelu seriju, a stječe se dojam da je riječ o gigantskom filmu. Posebno je zanimljivo to što su Del Toro i Dano otišli upoznati Davida Sweata, preživjelog bjegunca iz slučaja.

– Bilo je teško tražiti u njemu ljudskost jer, dok gledate nekoga tko robija jer je okončao život drugog ljudskog bića, razmišljate prilično jednodimenzionalno. A onda shvatite da je ta osoba dovoljno inteligentna da je mogla postati inženjer ili je vrlo duhovita ili nešto tome slično. On je ovo što smo mi radili shvatio prilično ozbiljno, za njega je to bila prilika da iznese neku svoju istinu. Iznio nam je užasno mnogo detalja, doslovno smo na temelju njih crtali određene situacije. To vas tjera na razmišljanje o tome što bi bilo s njime da su stvari bile samo malo drukčije, da nije odrastao kao posvojeno dijete, da nije već sa 16 završio u zatvoru, da je netko nešto malo uložio u njegov odgoj... Bilo je to izazovno, formativno i intenzivno, priča Paul Dano.

Za ulogu Tilly, Patricia Arquette morala se udebljati 20 kilograma, a to je bio tek početak oblikovanja kontroverzne šefice zatvorske krojačnice.

– Uz debljanje, morala sam naučiti naglasak kojim se tamo govori, a bilo je još mnogo detalja koji su me trebali dovesti što bliže stvarnoj Tilly. Jako dugo bavila sam se tim likom i bilo mi je zanimljivo toliko se mijenjati. Svaki dan stavljali su mi alkohol i druga sredstva na kožu kako bi je postarali, sve kako bih poslala Tilly, osoba koja je u realnom životu bila nevidljiva. Bilo je to zaista teško pa mi je drago da smo završili. Nisam je željela upoznati jer sam gledajući njezine intervjue zaključila da od toga ne bi bilo mnogo koristi. Ona je i nakon što je sve otkriveno tvrdila da s bijegom nije imala veze, a vjerojatno bi pokušala manipulirati i sadržajem serije, kaže glumica.

Benicio del Toro osvrnuo se na žanrovsko pozicioniranje “Bijega iz Dannemore”:

– Očito je da nije riječ o klasičnoj žanrovskoj seriji o bijegu iz zatvora. Ovdje postoje tri lika, jedan od njih je žena i to je ono što cijelu priču čini zanimljivom. Stalno je na djelu manipulacija, svatko od njih želi postići neki svoj cilj. Zato je ovo sasvim drukčija priča, kaže Del Toro.

Zatvor je mjesto opasnosti

Patricia Arquette govorila je i o mnogobrojnim scenama seksa svoje junakinje Tilly, koja je u vrijeme bijega imala više od 50 godina:

– Možda se može očekivati da ženi u toj dobi nedostaje pažnje pa se okreće pogrešnim stvarima i ljudima. No ovdje mi postavljamo i pitanje tko zapravo ima pravo na seksualnost? Je li ona doista zabranjena onima koji dosegnu određenu dob? Zašto bi seks u toj dobi bio pogrešan? Dok sam glumila ženu koja je toliko drukčija od mene, shvatila sam njene motive: ona je jednostavno prihvatila ponuđeno, osjetila se ponovo željenom. No ona je osoba koja će najprije zadovoljiti svoje potrebe i ne smeta joj što je takva. Zato mi je ovo bila zanimljiva ulogu – tvrdi glumica.

Stillerova televizijska serija ne pokušava biti ništa drugo nego prikaz dramatičnih zbivanja u kojima sudjeluje troje ljudi, ispričan kroz opis jednog od najšokantnijih bjegova iz zatvora u Americi u proteklih nekoliko desetljeća. Nema za današnje vrijeme uobičajene subliminalne političke ili društvene poruke.

– Nikada ne pokušavam svojom glumom poslati neku političku poruku. Kada prihvatim glumiti neki lik, nastojim ga što je moguće više približiti publici na najrealniji način. I nadam se da ću uspjeti – objašnjava Del Toro.

Međutim, kada se govori o ljudima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu, ali i onima koji rade u zatvoru, nemoguće je ne vidjeti mane cijelog sustava, ali i društva u cjelini:

– Zatvor je mjesto na kojem su svi u opasnosti jedni od drugih, pa stoga moraju ulaziti u veze koje su često i simbiotičke kako bi preživjeli. U takvim uvjetima dolazi do izražaja sebičnost, najprije se moraš pobrinuti za sebe – tumači Patricia Arquette. Ova društveno angažirana glumica svjesna je činjenice da ona i njene kolegice u Hollywoodu i dalje nisu jednako plaćene kao muški kolege, o čemu je govorila još 2015. primajući Oscar za sporednu ulogu u filmu “Boyhood”.

– Čini mi se da su nakon toga glumice počele dobivati mnogo interesantnije uloge, a nakon Oscara radila sam s više redateljica. No u tom govoru nisam mislila samo na novac nego na opći odnos prema ženi na setu i u našem poslu općenito. To se sada ipak mijenja. Počelo se razgovarati i o ravnopravnosti žena kod raspodjele dohotka, ponegdje su doneseni i zakoni, ali dalek je još put do potpune ravnopravnosti. Nažalost, dolaskom Donalda Trumpa stvari su počele kretati nizbrdo – kaže slavna glumica.

Dannemora, gdje je smješten Clinton Correctional Facility iz kojeg su Matt i Sweat pobjegli, malo je mjesto. Serija je gotovo u cijelosti snimana na autentičnim lokacijama, dakle upravo ondje. Pitamo stoga kako je lokalna zajednica reagirala na produkciju?

– Bilo je onih koji nas nisu željeli. To je jako malo mjesto u kojem ljudi žive mirnim životom i naporno rade. Također, svi su poznavali Tilly, a to je za njih prilično neugodno. Treba razumjeti njihovu ljutnju, kaže Patricia Arquette, a Benicio del Tora dodaje:

– Nadam se da je zajednica Dannemore shvatila kako smo samo nastojali detaljno ispričati priču o stvarnom događaju. Ben Stiller vodio je brigu o točnosti i autentičnosti jer, kako god okrenuli, bjegunci su osuđeni kriminalci. Možemo mi raspravljati o tome što bi bilo da su imali drukčiji život, no oni postaju likovi kada se nađu u zatvoru. Teško je tada od njih praviti heroje ili ih opravdavati. Oni su u Dannemori jer su nekoga ubili, to je činjenica od koje kreće priča – objašnjava jedan od najboljih glumaca današnjice.

Pogledajte što vam preporučuje trenerica uz koju baš svatko može smršavjeti:


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije