Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BREŠAN

Naša komedija apsurda iz Kulmerovih dvora govori o brojnim hrvatskim paradoksima

Vinko Brešan
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/12
25.10.2018.
u 21:35

Film je sniman na 50 lokacija, a redatelj i producent kažu da je najteže bilo dobiti dozvolu za snimanje u Lepoglavi

Podsljemenska je zona jedan od najljepših dijelova Zagreba. Prekrasan pogled s praktički bilo kojeg mjesta na kojem možete stati za vrijeme vožnje nekom od zavojitih cesta, različita luksuzna zdanja, rezidencije ambasadora, urbane vile u kojima se ne pita previše koliko stoji kvadratni metar. A onda su tu Kulmerovi dvori u Šestinama, grunt poznate povijesti, nedostupan proteklih godina, dom obitelji Todorić.

Lokacija kao simbol apsurda

Vremena se ipak mijenjaju. Upravo ondje održala se prva konferencija za medije zbog novog filma Vinka Brešana “Koja je ovo država”. Nakon, naravno, srpskog kola u kojem se slavi Tuđmana. Već i sama vijest da će Kulmerovi dvori biti mjesto presice privukla je veliku pozornost. Znali su Ivan Maloča i Vinko Brešan što rade.

– Bila je diskusija gdje napraviti ovaj prvi susret s novinarima. Jasno, važno nam je bilo da dođe što više novinara pa smo tražili lokaciju zbog koje će biti dodatno motivirani. Ali i koja će se uklopiti u priču o našem filmu. Ovo je takva lokacija i vidim da smo dobro procijenili – rekao je Maloča aludirajući na zaista neuobičajeno velik broj predstavnika medija koji su se odazvali pozivu.

Odnosno, došli su svi, pa i mame pozvanih novinara, kako bi se netko našalio:

– Ne mogu zamisliti lokaciju koja bolje od ove simbolizira apsurde u ovoj državi, odnosno, da budemo konkretniji, od sobe u kojoj sada sjedimo – podvukao je Vinko Brešan simboliku salona glavne zgrade Kulmerovih dvora. Imanje s kojega, kada je lijepo vrijeme, puca pogled praktički do Karlovca, doista je visoki luksuz. Ograda i ulaz u dvore s rešetkama ukrašenim pozlaćenim detaljima, iza kojih je porta i put prema zgradama, na prvi se pogled doima kao ulaz u kakvo feudalno gazdinstvo, pretjerano u svemu, s naglašenom porukom da ulazite na mjesto u kojem ne nedostaje apsolutno ničega.

Pogledajte što Brešan kaže o novom filmu:

S koracima prema uredno održavanom parku oko dvorca kojim vodi put uz veliku livadu i ukrasno bilje, pomislili smo kako bi se i sam Tito sramio živjeti ovdje. Zato je radije izabrao rezidenciju negdje ispod Kulmerovih dvora. Strogo osiguranje nije dozvolilo da se zaviri izvan prostora unajmljenih za ovu promociju, jer to je i dalje privatni posjed, no i taj kratki uvid dovoljan je da se osjeti sav taj luksuz. Sve je onako kako smo čitali na početku afere Agrokor: glavna zgrada u kojoj je živio Ivica Todorić sa suprugom u odličnom je stanju. Na kat vode zavojite raskošne stube s kovanom ukrašenom željeznom ogradom na kraju kojih je hodnik koji vodi u još prostorija. U hodniku dvije stilske komode sa starinskim satom i slikama Todorićevih iz ne tako davnih, ali mnogo sretnijih vremena. Sve osvjetljava veliki kristalni luster koji visi s oslikanog i štukaturama ukrašenog stropa. Čišćenje te skupocjene rasvjete stoji valjda jednogodišnju prosječnu hrvatsku plaću.

U hodniku uz glavni salon slike, starinska raskošno uokvirena ogledala iznad prekrasnih stolova i stolica.

– Film smo snimali na 50 lokacija, a na kraju je ispalo da smo najlakše dobili dozvolu i najbrže se dogovorili baš s Ivom Balent, koju poznajem već 15 godina. Razmišljali smo i o dvorištu, livadi, no bojali smo se kiše. Na kraju smo od ponuđene tri lokacije Kulmerovih dvora odabrali salon glavne zgrade. Jesmo li imali i rezervnih lokacija? Naravno, na desetke, toliko danas u Hrvatskoj ima mjesta koja na neki način odražavaju apsurde u kojima živimo. No dogovor o Kulmerovim dvorima trajao je tek nekih sedam dana, nekoliko sastanaka i to je sve. U odnosu na Lepoglavu koju je bilo najteže dobiti za snimanje, zapravo ništa – kaže producent filma Ivan Maloča sjedeći udobno na fotelji odmah pokraj Brešana. Cijena najma ostala je tajnom.

Pomoć premijera Plenkovića

Doista, teško je zamisliti bolje mjesto za najavu filma koji se bavi “apsurdistanom”, odnosno današnjom Hrvatskom.

Jesu li datum i mjesto namjerno odabrani?

– Nisu, ali nismo ih ni izbjegavali – rekao je Maloča, da bi Brešan dodao: “Kad vas ide, onda vas ide.”

Kako je sam Brešan rekao, nastojalo se u filmu dotaknuti što većeg broja hrvatskih paradoksa da bi se dobila konačna komedija apsurda. Redatelj koji svojim filmovima obara rekorde gledanosti ponovo je za uprizorenje scenarija Mate Matišića, koji se sastoji od tri priče, odabrao odličnu ekipu. Pohvalio se Vedran Mlikota da mu je ovo deseti put da u filmu glumi svećenika, no ovo mu je prvi pravoslavni svećenik.

Pogledajte kako danas izgledaju Kulmerovi dvori: 

– Ni sumnjao nisam, kada su me pozvali, koja će to biti uloga – rekao je Mlikota. Goran Grgić je u ulozi šefa SOA-e.

– Uzori? Pa gledamo ih svaki dan. Mojem se liku u filmu događa nešto što samo Brešan i Mate Matišić mogu izmisliti. No nemojte se dati zavarati, mi nismo ovaj film radili glumeći kao da se zaista radi o komediji, nego je svaki lik odrađen maksimalno ozbiljno, kao da je drama – rekao nam je Grgić.

Ovo je treći film koji je s Vinkom Brešanom napravio Mate Matišić. I misli da je najbolji. – Mislim da je ovo najbolje što sam do sada napisao, po narativu, mozaičnoj strukturi. Nisam objektivan, ali isto tako mislim da je ovo najbolji film koji je Vinko do sada režirao – rekao je Matišić. A na predstavljanju filma okupila se doista zvjezdana glumačka ekipa: Ksenija Marinković, Alma Prica, Luka Dragić, Nikša Butijer, Iva Mihalić te direktor fotografije Branko Linta. Sjajno bi bilo da su u ovom društvu bili i Krešo Mikić i Lazar Ristovski koji su u glavnim ulogama, sjajni poljski glumac Daniel Olbrychski koji glumi hrvatskog predsjednika te slovenski Sebastian Cavazza koji glumi predsjednika Vlade. Ristovski je i koproducent filma.

Oko Mikića se vrti osnovna priča filma, on glumi ministra koji prilikom postavljanja kamena temeljca za novo zatvorsko krilo odluči – ostati u ćeliji iz koje ga onda svi nastoje izvući. Otkrio je Brešan i čiju je pomoć imao.

– Kako sam smjestio radnju filma u 2020. godinu, mislio sam da će se ispuniti najava da će ured predsjednika biti u Visokoj. No premijer Andrej Plenković i predstojnik njegova ureda jako su nam pomogli, snimali smo i u sobi za sastanke u Vladi, kao i u premijerovoj sobi za sastanke. Objasnio nam je premijer što se događa u kojoj situaciji, gdje tko sjedi, niz drugih detalja koje nismo znali – rekao je Brešan. Istaknuo je da ne razmišlja o tome hoće li – i kakve– reakcije stići na njegov novi film jer, tvrdi, da tako razmišlja, ne bi nikada snimio ni jedan film. Slično je, u svom stilu, odgovorio i na naše pitanje misli li da će se netko u filmu prepoznati.

– Očekujem da će se u njemu baš svi prepoznati!

Premijera je filma 17. prosinca, distribucija počinje u siječnju.

O novom Brešanovom filmu danas su govorili brojni glumci:

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:14 26.10.2018.

Sastali se jugovići u vili komunističkog mafijaša. Sve plača hrvatski narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije