Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Naš proslavljeni kuhar u prošlosti je maštao o sasvim drugačijoj karijeri, život mu je promijenila jedna stvar

Foto: Dinko Bažulić/HRT
1/4
24.09.2019.
u 15:48

- Bavim se kulinarstvom od 17. godine, ali prvo profesionalno jelo s kojim sam bio zadovoljan napravio sam (nećete vjerovati) s 28 godina. Prije toga sam radio tuđa jela i tuđe recepte - kaže Gretić.

Tom Gretić, jedan od naših najpoznatijih chefova u novom kulinarskom showu HRT-a "Kuhan i pečen" sudjeluje kao jedan od voditelja i glavni sudac. Proslavljeni chef otkriva kako je u mladosti htio biti slikar ili kipar.

- Želio sam biti kipar ili slikar, istina je da sam imao i svoj portfolio i odlazio sam na pripreme za upis na Akademiju likovne umjetnosti, no odustao sam u spoznaji kako ih se svega troje ili četvero prima na odsjek… I tako na nagovor roditelja upisao sam Ugostiteljsko-hotelijersku školu. - kaže Gretić.

Dodaje kako mu je život promijenila knjiga koja se zvala ‘White heat’ Marca Pierra Whittea jer je zahvaljujući toj knjizi shvatio da kuhanje može biti kretivnije od zagrebačkog i bečkog i sve mu se tada preokrenulo u 23. godini. 

- Bavim se kulinarstvom od 17. godine, ali prvo profesionalno jelo s kojim sam bio zadovoljan napravio sam (nećete vjerovati) s 28 godina. Prije toga sam radio tuđa jela i tuđe recepte - kaže Gretić. 

Kao omiljenu kuhinju izdvaja francusku jer je baza svih današnjih kuhinja i kaže da nije svladao tu kuhinju sigurno ne bi postao tako uspješan.

O novom kulinarskom showu koji je u originalu osmislio Jamie Oliver Tom kaže:

- Čini mi se da se čitava prehrambena avangarda prijavila u ovaj show! Vegetarijaci, vegani, što je vrlo interesantno, jer je tendencija u svijetu danas ishrana sa što manje mesa, tj. bez mesa, što će nadam se zaživjeti tek kad ja umrem. Šalim se, ili ne? Ima svega – od onih koji su željni slave pa žele biti 5 minuta na televiziji, i puno više onih koji su uistinu već polu-profesionalci, u svojim razmišljanjima i načinu kuhanju, što se odmah vidi, jer nemaju previše vremena za filozofiranje u formatu od 30-ak minuta.

Kod ocjenjivanja najvažniji mu je okus. - Današanja hrana u najboljm restoranima u svijetu – više nije fokusirana na izgled, kao prije, sve je u okusu. Imate primjerice francuske kuhare koji imaju samo dvije stvari na tanjuru, ali tim dvjema stvarima taj kuhar zna ime i prezime, od tog piceka ili krave koji su dali život I napravljeno je jelo na najminimalističkiji način kako bi se istaknula kvaliteta. Ako je pogođen okus, onda gledam i prezentaciju – jer nešto što je ugodno i oku svakako zaokružuje priču - objašnjava chef. 

U pauzama između snimanja Tom rado skuha nešto za ekipu koja radi na emisiji. Uzme namirnice koje natjecatelji nisu iskoristili i osmisli neko kreativno jelo za sve.  Show "Kuhan i pečen" emitirati se počinje 8. listopada na HRT-u 2 u 20.15h. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije