Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DVA DANA VEĆ KOMENTIRAJU...'

Nakon kaznene prijave reagirala i Josipa Lisac: 'Ovdje se radi o potpunom nepoštivanju'

Josipa Lisac
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/6
20.02.2020.
u 17:43

Nekima se Josipina izvedba svidjela, nekima nije, a bilo je i onih koji su otišli toliko daleko, poput nezadovoljnog Boška Županovića koji je protiv pjevačice podnio kaznenu prijavu zbog "povrede ugleda Republike Hrvatske". O svemu se sada oglasila i glazbena diva koja se javnosti obratila priopćenjem koje potpisuju njezina izdavačka kuća Croatia Records i Hrvatska glazbena unija.

Himna u izvedbi Josipe Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića proteklih je dana podigla mnogo prašine. Njezin nastup podijelio je mišljenja građana. Nekima se Josipina izvedba svidjela, nekima nije, a bilo je i onih koji su otišli toliko daleko, poput nezadovoljnog Boška Županovića koji je protiv pjevačice podnio kaznenu prijavu zbog "povrede ugleda Republike Hrvatske".

O svemu se sada oglasila i glazbena diva koja se javnosti obratila priopćenjem koje potpisuju njezina izdavačka kuća Croatia Records i Hrvatska glazbena unija.

 Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovim putem se obraćamo svim medijima i sudionicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene glazbene dive, gospođe Josipe Lisac. Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.

Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne, stil i način interpretacije gđe Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.

Na molbu gđe Josipe Lisac, željeli bismo Vas obavijestiti da ona više neće komentirati reakcije na izvedbu himne Republike Hrvatske prilikom prisege predsjednika Zorana Milanovića. Isto tako neće komentirati niti prijedloge za kaznenu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruga ili institucija, neovisno o kojem mediju se radi.

Protekli dani bili su izrazito zahtjevni, stoga Vas molimo da imajući u vidu njezinu uvijek dobru suradnju sa svim medijima, poštujete njezinu privatnost. Zahvaljuje na podršci i tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u našem društvu.

Josipa Lisac, nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je iznimna glazbena djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Isto tako jedna je od najnagrađivanijih glazbenica koja je za svoja dostignuća sa suradnicima osvojila čak dvadeset i dva Porina, a ove godine na svečanoj dodijeli u Rijeci, 27. ožujka Upravni odbor Porina dodijelit će joj i Porin za životno djelo.

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja.”

"Sve je to glazba, a glazba jest ili je nema. (Josipa Lisac), navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa i Nikša Bratoš, predsjednik HGU.

Podsjetimo, Josipa Lisac na inauguraciji je himnu otpjevala uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića.  Bila je to njihova prva zajednička suradnja o kojoj je Ružić netom nakon inauguracije i primopredaje vlasti progovorio i za Večernji list. Kazao je kako su himnu ljudi iz Milanovićeva ureda čuli na generalnoj probi, no i da ju je sam predsjednik prvi put čuo na inauguraciji.

- On je naglasio kako želi da to bude posebno i drugačije. Zato smo Josipa i ja bili tamo. Predsjednik nam je nakon inauguracije čestitao na izvedbi i rekao da mu se jako svidjela. Reakcije iz Ureda predsjednika također su bile odlične, kao i reakcije uzvanika na inauguraciji. Osim toga, bilo je lijepo vidjeti vojni big band kako izvodi jazz-standarde na koktel-partyju po završetku inauguracije. Lijepo je vidjeti da se stvari mijenjaju, da je Milanović ukazao na kulturu i da ne mora sve uvijek biti predvidivo - kazao je Ružić.

Komenar osebujne izvedbe pokušali smo dobiti i od domaćih glazbenika. Ivana Kindl i Đani Stipaničev pohvalili su Josipin nastup, a svoj komentar dao nam je i Jacques Houdek koji je i sam u nekoliko navrata imao čast pjevati himnu. - Josipa Lisac je istinska diva, glazbena ikona, legenda hrvatske glazbe. Kao njen mlađi kolega, ne osjećam se pozvanim komentirati njen rad. O njenoj izvedbi, kao i uvijek do sada, jedini pravi sud donijet će publika, koja na to jedina ima pravo. Osobno sam, u više navrata imao priliku i čast pjevati našu lijepu himnu, u itekako zahtjevnim uvjetima. Stoga, poznavajući sve profesionalne “zamke” pjevanja himne, uvažavajući veliku odgovornost koju takav nastup nosi, čestitam gospođi Josipi na hrabrosti i želim joj svako dobro! - poručio je Jacques.

Ključne riječi

Komentara 106

ZO
zokanabelom
18:07 20.02.2020.

Josipa Lisac sigurno nije imala zlu namjeru, nije ona kriva što je osebujna, pomaknuta i neuklopljena. Ona je tu bila samo sredstvo za vrijeđanje i ismijavanje domoljubnih vrijednosti, kao prvi kotačić u ismijavanju himne koji će tek uslijediti kroz kojekakve frljićevske parodije i obrade. Nju su za ovo ciljano iskoristili. To ju, međutim, ne oslobađa odgovornosti, nije malo dijete, poslovno je sposobna. Eto, nek si proba zamisliti da ona, već kako to ona zna, otpjeva nekakav rekvijem za pokojnog ljubavnika Karla Metikoša, pa da poslije na internetu gleda hrpu kretenskih obrada, parodija i ismijavanja na njen i njegov račun. Ovdje je pitanje vrijednosti i morala je paziti. Ovo će joj ostati kao trajni znamen na 50-godišnjoj karijeri, većina će ju pamtiti upravo po ovom. Stigne se ispričati i pokajati.

Avatar matezanki13
matezanki13
17:55 20.02.2020.

Povreda ugleda Republike Hrvatske Članak 349. Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Narodne novine br. 125 07.11.2011 Kazneni zakon: Članak 349. 😎😎😎 Neka institucije rade svoj posao 👉👌

DD
ddh
18:16 20.02.2020.

Nema nista gorega, nego kad si jedna ossoba umisli, da je ona mjerilo za sve. Taj tipicni komunisticki pedigre se drzi u Hrvatskoj kao morski jez na nekoj stijeni. Netko tko pjeva himnu, mora znati, da ta himna vecini Hrvata puno znaci, i da je on za njih svetinja. A s tom svetinjom nema poigravanja. Ako Josipa nije zeljela izvoditi i odpjevati himnu u njezinom izvornom obliku, onda nije trabala niti pjevati. A s obzirom, da ju je u svom iskrivljenom stilu pjevala, znaci da je isla na to, namjerno vrijedjati osjecaje milijuna Hrvata. Jer himna nije niti blues niti beat i to bi Josipa trebala znati. A ako to nezna, onda je bedasta i bolesno prepotentna. Ali to izrugivanje drzavi i narodu je jedna crvena nit koja se proteze od vrijedjanja svihHrvata od strane jednog Frljica u Rijeci, od mjenjanja texta opere Zrinjski, u Rijeci, od Jugo-zastave i zvijezde petokrake u Rijeci, pa do ovog kreveljenja i pretvaranje himne u jednu persiflazu. Svasta si crveni pecinski dio Hrvata dozvoljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije