Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločesti dečki zauvijek

Nakon 17 godina u kinima je treći nastavak, ponovno uz pregršt zabave i atrakcije te sve pršti od raznesenog metala i razbijenog stakla

12.02.2020.
u 16:32

Ljubitelji prvih dvaju nastavaka neće biti razočarani, i treći je film podjednako nasilan i krvav kao i prethodnici

Kada nešto potpisuje Jerry Bruckheimer, možete biti prilično sigurni u dvije stvari – da film neće osvojiti Oscara u glavnim kategorijama te da će se taj film gledati, odnosno iznimno dobro zaraditi. Franšize su nešto u čemu se vjerojatno najuspješniji hollywoodski producent posebno izvještio, nerijetko će filmski serijali izdržati i test vremena. Kao što je slučaj sa “Zločestim dečkima”. Nakon 17 godina u kinima je treći nastavak, “Zločesti dečki zauvijek” u kojima, spomenimo, ponovo čujemo njihovu zaštitnu pjesmu, “Bad Boys” grupe Inner Circle. I sve je opet manje-više isto, neka plitka, gotovo bezvezna priča, ali i pregršt zabave i atrakcije u kojoj sve pršti od raznesenog metala, razbijenog stakla, a kinima odjekuju bjesomučne eksplozije, rafali iz automatskog oružja i pucnjevi iz oružja najčešće ozbiljnog kalibra. I sve je to zabavno, kao i dohodovno, jer s budžetom od 19 milijuna dolara prvi je nastavak zaradio više od 141 milijun na svjetskim blagajnama, drugi s budžetom od 130 milijuna više od 272 milijuna, a treći je dobrom putu da bude najdohodovniji i najprofitabilniji u franšizi – budžet mu je 90 milijuna, a do sada je zaradio više od 215 milijuna dolara. Ukupno je do sada franšiza u cijelosti zaradila više od 630 milijuna dolara na u produkciju uloženih 239 milijuna dolara. Jasno, kritika ni jedan od filmova iz franšize nije dočekala raširenih ruku, no nikoga to nije ni briga. Činjenica je da Willu Smithu, koji po treći put tumači Mikea Lowreya, takve uloge najviše leže. On je naprosto zabavan tip zbog čega je i dospio do vrha ljestvice popularnosti u Hollywoodu. Nije da nije imao dobrih dramskih uloga, primjerice “U potrazi za srećom”, no ipak i dalje ga najviše volimo gledati u laganim akcijskim komedijama poput “Zločestih dečki” gdje prostor uspješno dijeli s Martinom Lawrenceom koji je opet u ulozi Marcusa Burnetta. Osim što dijele prostor u ovoj dohodovnoj franšizi, dvojica glumaca dijele i još nešto, a to je da ni jedan ni drugi dobrih deset godina (i malo više) nisu imali zaista uspješan i kvalitetan film.

Will Smith se u međuvremenu nakratko vratio i glazbi sa svojim starim kompanjonom DJ Jazzy Jeffom, što smo vidjeli i kod nas, jedan od malobrojnih nastupa održali su upravo u Poreču. Lawrence je doista na decentan način nastavio svoju glumačku karijeru napravivši od sebe jednu od onih potencijalno velikih tamnoputih zvijezda koje tek bljesnu i nestanu. I sada su, nakon 17 godina, odlučili ponoviti uspjelu formulu zapravo prekopiranu iz “Smrtonosnog oružja” u kojem su u glavnim ulogama dvojica neuralgičnih policajaca, u prva dva nastavka na pragu sredovječnosti, a u ovom novom već u debeloj srednjoj dobi, pa i u sredovječnoj krizi. Ali, kao i u prva dva nastavka, i ovdje je priča zapravo potpuno bezvezna s dodatkom lažnih emocija. Jer, ispada da Lowrey i Burnett idu na nekadašnju Lowreyevu curu, tumači je Kate del Castillo, s kojom, ne znajući, ima sina. A taj je pak opaki ubojica gotovo nadnaravnih, nestvarnih vještina, ali i bez emocija. No susret s Lowreyem, koji je s Burnettom opet na rubu zakona u borbi protiv opake bande koju predvode bivša Mikeova cura Isabel te njegov neznani sin Armando, ključno će na njega utjecati. Sve je to upakirano u novu atrakciju s puno vožnje atraktivnim automobilima pa se ne treba čuditi kada na početku filma Willa Smitha ugledate za volanom Porschea, riječ je očito o lukrativnom sponzorskom “dealu” jer se glumac nedavno pojavio i u spotu u kojem vozi Taycan Turbo S sa 750 KS glumeći vozača usluge Lyft (nešto slično Uberu).

Banalno duhoviti dijalozi dvojice policajaca u kojima Burnett opet ima namjeru ostaviti se nasilja i otići u mirovinu adekvatno su zabavni za ovakav film. “Zločesti dečki zauvijek” podjednako je nasilan i krvav kao i prethodni nastavci, s time da ćete ovdje vidjeti i poneki šok u funkciji izvlačenja malo emocija i iz likova i iz publike. Sudeći prema kraju filma, gotovo je sigurno da ćemo vidjeti još jedan nastavak, s ponešto dopunjenijom postavom. Treba spomenuti kako i novi “Zločesti dečki” igraju na manjinsku kartu jer reklo bi se da su “Zločesti dečki”, dakle, “Smrtonosno oružje” za dečke iz kvarta, a možda u sljedećem nastavku vidimo i “Bad Boyse” u latino i tamnoputoj varijanti. Ta emancipacijska formula vrijedi i vrlo je potentna, kako smo vidjeli u nizu filmova u posljednje vrijeme, ispalo bi da su “Zločesti dečki” bili avangarda koja sada hvata vlak koji je znatno ubrzao. No ne funkcionira to uvijek, pa tako “LA’s Finest”, serija koju su čak u Hrvatsku došle promovirati Jessica Alba i Gabrielle Union, nije osobito prošla po istoj formuli. Iako je Alba jedna od najljepših žena na svijetu, ne podcjenjujući tu Union, izgleda da je Will Smith i dalje glumac s možda i najvećim fluidom u Hollywoodu kada se radi o akcijskim komedijama, odnosno filmovima kojima je u prvom redu čista i nekomplicirana zabava. Također, reaktiviranje franšize “Zločestih dečki” dobra je stvar za kina koja su navikla tiskati veći broj ulaznica kada se pojavi neki novi nastavak “Brzih i žestokih”, a očito je nakon 17 godina to slučaj i sa “Zločestim dečkima”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije