Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske božićne pjesme

Najveći je domaći hit za blagdane 'Božić dolazi'

Promo
Foto: Promo
17.12.2015.
u 13:00

Istražili smo koje se hrvatske autorske božićne pjesme najradije slušaju u vrijeme došašća

Nekima idu na živce, drugi ih rado pjevuše, a neizbježo je da od njih pobjeći ne možemo. Božićne su to pjesme u čiju smo se čaroliju uvjerili i protekli vikend na Večernjakovu Božićnom koncertu na kojem su najveći naši glazbenici izvodili tradicionalne pjesme kao što su “U sve vrime godišća” i “Veselje ti navješćujem” te nezaobilazne svjetske hitove poput onoga Mariah Carey “All I want for Christmas is you” koji je izvela Vanda Winter. Careyin klasik iz 1994. godine ovaj je Božić, nakon dva desetljeća vladavine, s trona najpopluarnijih božićnih pjesama svrgnula obrada pjesme “Wonderful Christmas Time” Paula McCartneya u izvedbvi grupe The Shins.

Zarazni stihovi

Što se pak najdražih domaćih autorskih pjesama tiče, adut stavljamo na legendarnu “Božić dolazi” Mustafe Ismailovskog Muca, koju su njegova Srebrna krila i brojni prijatelji otpjevali 1996. godine, a čiji su stihovi “Božić dolazi, s najljepšim pjesmama, Božić dolazi, tiho na prstima, neka noćas ljudi svi budu sretniji...” i u Lisinskom zaradili najglasniji pljesak. Zanimljivo, mlađoj generaciji je pjesma istog naslova nezaobilazna na svim zabavama za božićne blagdane, no u izvođenju zagrebačkog punk rock-banda Diletanti. Pjesma je nedavno opet popularizirana u aktualnom filmskom hitu “Život je truba”.

Autorske domaće božićne pjesme kod nas su popularnost najviše počele stjecati tek nakon osamostaljenja, tijekom devedesetih godina. Gotovo da nema autora koji nije snimio božićnu pjesmu – od Danijele Martinović i Thompsona do Jacquesa Houdeka, a božićne hitove imale su i kraljice hrvatske estrade Doris Dragović s pjesmom “Božić bez tebe” koju potpisuje pokojni Zdenko Runjić, Nina Badrić s “Naš Božić” i Vanna s pjesmom “Božić bili” koja se našla u filmu i seriji “Duga mračna noć” Antuna Vrdoljaka.

Hrvati su slavili Božić i u “mračno doba” pa su božićni albumi izlazili i u osamdesetima. Jedan je takav iz 1983., “Christmas With Kićo”, legendarnog bećara Kiće Slabinca. Zanimljivo je da je omot za taj album magazin The Sun nedavno proglasio najgorim omotom nekog albuma na svijetu.

Antibožićna čarolija

Ljubiteljima hip-hopa najveći božićni hit svakako je “Božićna” Bolesne braće i “Tram 11” koja, baš kao i pjesma Diletanata, govori i o onima koji “nemaju ni siće”, a moraju gledati druge kako uživaju u božićnim radostima i bogatoj trpezi. Grupa Lollobrigida je prije nekoliko godina napravila i pravu antibožićnu pjesmu “Nesretan Božić”, posvećenu dečku koji je curu ostavio baš prije blagdana. Svoje su hitove ove godine napravili i Ante Cash i Neno Belan, a najnoviju pjesmu jučer su predstavili momci iz hrvatsko-švedskog benda Lines and Colour čiji je single “Dear Santa” nastao u suradnji sa “songwriterima” i producentima iz Švedske Adamom Kullingom i Kristoferom Fogelmarkom koji su ujedno autori velikih One Direction. Nije loše za početak, jer čini se da se snima puno manje božićnih albuma nego početkom stoljeća, pa je prije tri godine i ukinuta kategorija Porina “najbolji album božićne glazbe”.

Komentara 1

AM
Axis Mundi
14:32 24.12.2017.

ako na spotu za "Božić dolazi" piše 1995, onda nikako pjesma nije iz 1996.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije