Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbeni velikan

Najljepši hommage Zagrebačke filharmonije Arsenu Dediću

Arsen Dedić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/9
08.10.2016.
u 11:54

Na pozornici Lisinskog sinoć su se okupili članovi obitelji Dedić - Gabi Novak i Matija Dedić te njihovi prijatelji i publici izveli bogat glazbeni opus Arsena Dedića

Zagrebačka filharmonija održala je veliki koncert pod nazivom (Ono) sve što znaš o meni u sjećanje na Arsena Dedića. Koncert je na jednom mjestu okupio članove obitelji Dedić –  Gabi Novak i Matiju Dedića te Tedija Spalata, klapu Nostalgiju i Klince s Ribnjaka, ali i bogati glazbeni opus Arsenove glazbe, od one za film i tv do njegovih legendarnih pjesama i stihova kojima je obilježio generacije. Moderato  cantabile, O mladosti , Kuća pored mora, Tvoje nježne godine, Himna zadrugara...nizala su se remek djela proizašla iz Arsenova skladateljskog pera, autorske genijalnosti i pjesničke duše.

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Josipa Cvitanovića izvedbama njegove filmske glazbe (U registraturi, Gospoda Glembajevi, Jedrima oko svijeta, Vlak u snijegu), dala je dostojanstven hommage njegovom opusu glazbe za film i tv kojom je obilježio kinematografiju ovih prostora. Klinci s Ribnjaka podsjetili su na posebnu konekciju koju je Arsen imao s djecom, s mladosti kojoj je u naslijeđe ostavio neke od najljepših dječjih pjesama po kojima će generacije pamtiti svoje djetinjstvo.

Sjajni Matija Dedić još je jednom na pozornici Lisinskog okupio sve - od Arsenovih glazbenih suradnika do presjeka bogatog opusa Arsenove glazbe. Još jednom je briljirao u svom dijalogu s klavirom putem kojega su Arsenove pjesme lako i snažno kao i uvijek, našle put do publike.Dašak Dalmacije i trag koji je ostavila u Arsenovu životu maestralno su prenijeli Tedi Spalato i klapa Nostalgija. Ipak, pojava Gabi Novak na pozornici bila je onaj posebni pečat koncertu zbog kojeg će ostati u sjećanju svima koji su imali priliku biti na njemu. 
      
Od Arsenove smrti prošlo je nešto više od godinu dana. Koncertom smo se prisjećali našeg omiljenog „pjesnika opće prakse“, ali ipak, koncert nije prošao u tužnom tonu. On je prije svega bio posveta velikom umjetniku. Arsen je bio i jest institucija hrvatske glazbe i kulture te je stoga večerašnji koncert s još jednom glazbenom institucijom – Zagrebačkom filharmonijom, bio tako prirodan i logičan spoj. Posljednji put ove dvije institucije našle su se zajedno na pozornici prilikom obilježavanja pedeset Arsenovih godina na sceni. Ovaj put bez Arsena, ali s pjesmama kroz koje će živjeti uvijek.   

Dvorana Lisinski je bila dupkom puna. Koncertu je prisustvovao i velik broj ljudi iz društvenog i javnog života, prijatelji i suradnici obitelji Dedić.
Ovaj koncet ujedno je otvorio novi OFF ciklus Zagrebačke filharmonije. OFF ciklus predstavit će zanimljivu kombinaciju klasične glazbe i drugih glazbenih žanrova kojima će uspješno biti nastavljen niz započet večerašnjim koncertom.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
12:47 08.10.2016.

Svaka čast Arsenu, ali već se jedno deseti put opraštate od njega, pa Vas podsjećam da je i i Vice Vukov umro i da je isto bio veliki hrvatski pjevač puno većih glasovnih mogućnosti od većine drugih, ako slavite pjevače.

RA
radekbrod
17:47 08.10.2016.

još jedan Srbin kojega ne priznaje domovina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije