Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba za gledatelje

Analiza: Evo što je dobro, a što loše u nacionalnim dnevnicima

nova tv
Foto: Nova TV
1/3
29.11.2014.
u 12:15

Za Ekran analiziraju dr. sc. Viktorija Car, docentica Fakulteta političkih znanosti, i TV legenda Miroslav Lilić.

Među deset najgledanijih emisija u listopadu, četvrto mjesto zauzeo je Dnevnik Nove TV.

Na drugom su mjestu Izvanredne vijesti Nove TV, oba su programa za taj mjesec rekordnu gledanost postigla 19. listopada. Taj je dan, vrijedi zabilježiti, priveden zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, tom su informacijom isti dan raspolagali svi mediji, a ipak su gledatelji, barem kada je o malim ekranima riječ, očito informacije tražili prvenstveno u informativnom programu te komercijalne televizije.

I idući su dan kasnovečernje Vijesti Nove TV bile tražena roba pa su zauzele deveto mjesto kada se radi o ciljanoj skupini 18-54. Tek se u generalnoj gledanosti, ciljanoj skupini 4+, ušuljao RTL Danas od 31. listopada, tek na devetom mjestu, dok su Dnevnik i Izvanredne vijesti Nove TV gotovo zamijenili mjesta, Dnevnik je drugi, a Vijesti pete.

Općenito se čini da je Informativni program Nove TV, u koji spada i odlično Provjereno, udario skladnu notu s gledateljima jer je njegov Dnevnik od tri nacionalna najgledaniji, s prosječnom gledanošću od 15,93 posto. Slijedi ga RTL Danas sa 11,5 posto, a tradicionalni Dnevnik HTV-a tek je treći sa 10 posto.

Skinuli ga s trona

– Zanimljivo je bilo pratiti kako je Dnevnik Nove TV, polako, još od 2005. godine, promišljenom uređivačkom politikom, preuzimao gledatelje HTV-u, ali i gradio vlastitu publiku. Važne odluke bile su promjena naziva emisije, pa su 24 sata preimenovana u Dnevnik Nove TV, termin emitiranja pomaknut je na 19.15, a i pokrenuta je mrežna stranica dnevnik.hr. To su bile tri ključne strateške odluke, čiji je rezultat 2010. godine bio taj da je Dnevnik Nove TV postao najgledanija središnja informativna emisija, a Dnevnik HTV-a je prvi put izgubio taj status – kaže dr. sc. Viktorija Car, docentica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Legenda televizijskih Dnevnika Miroslav Lilić slaže se u više stvari s dr. Car.

– Nova TV napravila je angažiran Dnevnik adekvatnog trajanja od 45 minuta s nekoliko izvrsnih novinara poput Mislava Bage te raznovrsne Ivane Petrović. Vrlo su temeljiti, svaki je kadar pomno osmišljen, vide se trud i znanje, odgovornost i informiranost. Tu je i jedan trik, najava glavne teme u 19.28 koja završava s "o tome kasnije", pa nije nemoguće da i to gledatelja motivira da ostane uz ekran. Osobno bih takvo što koristio samo u slučaju ekskluzive – kaže Lilić.

– Uređivačkom politikom, sadržaj Dnevnika Nove TV približen je prosječnom gledatelju. Pristup obradi tema i problema je pojednostavljen, ali je istovremeno tim temama dano puno više prostora pa gledatelji imaju dojam konteksta i analitičkog pristupa. Također, u nekoliko istraživanja koje sam provela, pokazalo se da je Dnevnik Nove TV najneutralniji. Na Novoj TV su se potrudili da vijesti postanu razumljivije i zanimljivije – pojašnjava dr. Car, dok Miroslav Lilić ističe da je RTL Danas čak i standardniji od Nove u nekim stvarima s troje vrlo solidnih reportera, Borisom Miševićem, Hrvojem Krešićem i Natašom Božić.

Igor Bobić sve to vodi dobro, bez oscilacija, a u nekim su stvarima znali biti i kritičniji od Nove TV – zadovoljan je RTL-om Danas Lilić te još dodaje kako RTL-ovci znaju obraditi ljudsku priču, daju minute djeci i životinjama, a ne zaboravljaju ni poplave u Slavoniji. Pohvalno je što su bili prvi kada je biran papa, a razlog zaostajanja u gledanosti za Lilića je možda i nešto nezahvalniji termin.

Urednici ili voditelji?

Prema kući u kojoj je proveo najviše TV dana, Miroslav Lilić nema nikakvih rezervi.

HTV mora hitno iz temelja promijeniti koncepciju, pogotovu kalup osam najava prije osam priloga. Nedostaje i dio informacija koje imaju Nova TV i RTL, u jednom se dijelu vidi neprofesionalnost. Standardno su dobre Ćurićeve vijesti iz svijeta, a zna se dogoditi i dobar Dnevnik, ali kao iznimka, ne pravilo. Treba svakako spomenuti da je HTV izgubio dio novinara, vidi se da nema analitičkog novinarstva, a posebna je priča 15 voditelja koji su se već izmijenili na Dnevniku, što je neodgovorno! – kritičan je Lilić te ističe i da je HTV-ov Dnevnik najkraći, traje samo 25 minuta, pa zato može dati najmanje informacija.

– HTV nikako nije smio ukinuti treći Dnevnik, koji je često bio bolji i angažiraniji od drugog. Večernje vijesti Nove ili RTL-a često su puta bolje od HTV-ova središnjeg Dnevnika, a sada im je zbog tog ukidanja porasla i gledanost. Dr. Viktorija Car primijetila je i da na Novoj Dnevnik vodi prezenterski par, dok na RTL-u i HTV-u središnje informativne emisije vode urednici emisije.

– Dnevnik bi trebao biti kvalitetniji kada ga vodi urednik ili urednica, ali rijetki su oni koji se uspiju nametnuti gledateljima stilom, koji uspiju izgraditi povjerenje i kredibilitet u očima gledatelja. HTV je imao nekoliko takvih urednika, pa su tako gledatelji voljeli gledati Milićev Dnevnik nedjeljom, Šprajcov itd. Ali, ukupno gledajući, urednici HTV-ovih Dnevnika ne uspijevaju pobijediti format Dnevnika Nove TV. HTV možda ima više novinara koji su specijalizirani za određena područja, ali njihova stručnost u kratkom formatu TV vijesti ne dolazi uvijek do izražaja. Ali, i Nova TV ima sve više novinara koji specijalizirani za određena područja. S druge strane, HTV-ova tradicija na kojoj su odrasle generacije gledatelja, s novim generacijama prestaje biti važna – kaže dr. Car.

Televizijska legenda Lilić ima i primjedbi na račun sve tri nacionalne televizije.

– Na ekran ne mogu svi, moraju znati govoriti, dobro izgledati, pogotovu HTV mora paziti tko ide na ekran. Profesionalnih spikera gotovo više i nema. U slici svi padaju na arhivi jer se više dana zaredom ponavljaju isti kadrovi, a treba se malo potruditi i iskoristiti arhive. Javljanje zbog javljanja, pogotovu iz mraka uz Markovu crkvu, također nema smisla, vrijedi jedino ako se javljate s lica mjesta – kaže Lilić.

>> Saša Kopljar sinu Franu spašavao razbijenu bradu

Komentara 10

BE
berija
12:36 29.11.2014.

Bauljajući u magli marxističkih svjetonazorskih uvjerenja, HTV je izgubio ili potjerao dio novinara. Već smo saznali da službu za jezik ne slušaji, čak nisu obvezni učiti govoriti pa imamo novinare i voditelje koji koriste lokalizme, naglasak poput kumice s placa itd. Zagrebački naglasak (na drugi ili treći slog) nije jezični standard, pa muku mučim ispravljajući djecu koja naglasak kupe od raznih voditeljica kojima je najveća kvalifikacija to što se odijevaju kao da kruh zarađuju u jednoj znatno starijoj profesiji.

Avatar abakus
abakus
15:53 29.11.2014.

Ovo dvoje "analitičara" (Car i Lilić) okolo naokolo kao oko vruće kaše... Zašto nitko od njih nije jasno i glasno rekao da je HTV pristran, neuvjerljiv i da se njegovi voditelji ne ustručavaju svojim osobnim komentarima vrijeđati većinu ljudi u Hrvatskoj koji o određenim temama misle drugačije od njihovih egocentričnih, samonapuhanih, lažnih veličina? Šprajc je po tome bio osobito na zlu glasu. Umjesto da otvoreno kažu kako je činjenica da je HTV-ov Dnevnik postao partijsko glasilo kao u doba najgoreg jednoumlja osnovni razlog pada njegove gledanost, Car se služi blagom i kao usputnom izjavom da se pokazalo kako je Dnevnik Nove tv najneutralniji. Slaba je to analiza. Pa ne gleda se središnja informativna emisija radi priloga o psima i sličnome.

Avatar Daruvar_
Daruvar_
15:25 29.11.2014.

Niedna televizija nema hrabrosti postaviti prava pitanja hrvatskim političarima. Uglavnom se pružaju mikrofoni, a potpitanja su rjeđa od čovječje ribice. Da se Mialnovića i njegove ministre rešeta neugodnim upitima, bila bi to druga pjesma. Da se Grčiću pred svima kaže da nam se popeo na glavu relativiziranjem katstrofalnih gospodarskih podataka, vladajući bi hodali po jajima. Ovako nas vuku za nos i guraju u provaliju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije