Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV IZBOR

Ovo su najbolje TV serije u 2017. godini

04.01.2018.
u 12:13

Večernjakovi kritičari prisjetili su se najboljih serija prošle godine i napravili svoje izbore

Televizijska 2017. još nas je jednom uvjerila da serije i dalje kvalitetom, produkcijom i odabirom tema rastu i kako je lakše “ubosti” dobru seriju nego dobar film. No kod serija postoji jedan problem: nemoguće ih je sve pogledati jer, za razliku od filma koji u prosjeku traje 90 minuta, prosječna sezona serije traje 450 minuta. Stoga ove godine nismo radili zajednički, nego tri individualna izbora: naprosto, nismo uspjeli svi pogledati iste serije pa je ovakav odabir pošteniji. No što nam je to donijela 2017. na TV ekrane? Najjednostavnije je serije podijeliti u dva tabora: nastavke prijašnjih sezona i originalne serije koje su krenule u 2017. Od nastavaka s velikim smo nestrpljenjem dočekali novu sezonu Twin Peaksa, tu su zatim nove Zvjezdane staze (koje još traju), potom legendarni Vince Gilligan sa spin-offom Breaking Bada Nazovi Saula, gledali smo sjajan nastavak svemirske sage The Expanse, potom crnohumornog Propovjednika, špijunske Amerikance, tinejdžersku Stranger Things, kao i epohalnu Igru prijestolja koja je svakako kao fenomen izvan svake konkurencije i ozbiljno konkurira za seriju desetljeća. No gledali smo i izvrsne originale – izdvajaju se Mindhunter, Sluškinjina priča, Berlin Babilon, Dark, Legion, Američki bogovi... Godina na izmaku bila je raznovrsna, ali i godina koja dolazi počinje doista spektakularno – četvrtom sezonom jedne od najboljih serija ikada – dansko-švedskim Mostom. Ove smo godine napravili tri posebna izbora, kako bismo na jednom mjestu pobrojali sve najbolje što smo gledali u 2017. godini.

Top 10 by Robert Bubalo:

1. Legion/FX

Očekivali smo reciklažu X-mena, a na veliko iznenađenje dobili smo prvoklasnu, inteligentnu i vizualno savršenu poslasticu o mutantima. Naoko pretenciozna priča u kojoj se miješaju vremena i stadiji svijesti začinjena je psihodeličnim pinkflojdovskim ambijentom, a glavni ženski lik zove se kao i osnivač kultnog benda – Syd Barett. Kreatori serije složili su ansambl neobičnih superheroja, a svaki je kadar doslovce briljantan.

2. Dark/Netflix

Serija puna misticizma koja nas precizno vođenom pričom vodi u tajanstveni svijet putovanja kroz vrijeme, i s epohalnim soundtrackom, pogrešno je interpretirana kao kopija Stranger Thingsa. Priča iz rubnog njemačkog mjesta, u kojem se likovi šetaju u tri razdoblja – 1953., 1986. i 2019. godinu – pokušava odgovoriti na pitanje: utječe li sadašnjost na prošlost kao što prošlost utječe na sadašnjost?

3. Nazovi Saula 3/AMC

Spin-off Vincea Gilligana besprijekorna je studija sjajnih karaktera. Fascinantno je s kojom lakoćom autor ovog remek-djela vraća likove iz Breaking Bada u prošlost i preodijeva ih u sasvim novo osobenjačko ruho. U trećoj smo sezoni svjedočili maestralnoj pojavi Hectora Salamance, toliko zlog kriminalca da ga počnete obožavati. Ipak, pitanje svih pitanja – tko je zapravo Kim i što je bilo s njom – i dalje je otvoreno.

4. Mindhunter/Netlflix

Krimi-priča vraća nas u sedamdesete i svijet serijskih ubojica. Mladi agent FBI-a, zajedno sa svojim skeptičnim partnerom, okorjelim agentom, istražuje umove masovnih ubojica kako bi izradili psihoprofile i pokušali spriječiti nove zločine. U sočnom su zapletu i dvije žene – lezbijka razočarana u svoju udanu djevojku i studentica koja uzrokuje raspad sustava kod glavnog junaka.

5. Američki bogovi/Starz

Epska priča o bogovima koji hodaju Zemljom i spremaju se na međusobni rat ima moćan mitološki karakter u koji je odlično uklopljena priča o ljubavi, strasti i prijevari. Dok se stari i novi bogovi spremaju na sukob do istrebljenja, otkrivamo galeriju neobičnih stvorenja, pa tako jedan bog radi u klaonici, naš glavni junak je čovjek koji se udružuje sa starim bogom, a njegova žena, preljubnica, vraća se iz mrtvih.

6. The Expanse 2/Syfy

Kada pogledate ovu seriju, doista se pitate zašto Zvjezdane staze nisu radnju smjestile u naš Sunčev sustav. Ova sjajna svemirska simfonija bavi se hladnim ratom između Marsa i Zemlje, a priču dodatno komplicira potlačena nacija Beltera (svemirskih Roma). Sjajna i spektakularna priča bavi se realnim svemirskim futurizmom, ali je nažalost malo izgubila na snazi zbog osrednje glumačke ekipe.

7. Domovina 6/Showtime

Nakon očajne pete došla je vrlo dobra šesta sezona s agenticom Carrie u kojoj svjedočimo unutarnjem špijunskom ratu na relaciji Bijela kuća – CIA – obavještajno podzemlje. U srži sukoba je pitanje ponovnog nametanja sankcija Iranu koje forsira židovski lobi unutar CIA-e, a protive mu se Carrie, bivši šef CIA-e Saul, ali i predsjednica Amerike koja otkriva i svoje opako lice.

8. Sluškinjina priča/Hulu

Futuristička priča u kojoj su žene u posve podređenom položaju te kao sluškinje služe u moćnim obiteljima kako bi im rađale djecu moćan je prikaz gušenja prava koja se, polako ali sigurno, vraćaju i u zapadnu hemisferu. Mogućnost ovakve budućnosti doista ledi krv u žilama, sjajna kostimografija daje vizualni pečat strahovladi, a jedina je mana što se ponekad čini da priča tapka u mjestu.

9. Kronike Times Squarea/HBO

Serija o nastanku pornografije započinje na newyorškim ulicama gdje se sudaraju prostitutke, svodnici, policajci, klijenti i glavni lik serije koji vodi kafić. Prikaz šarenih newyorških ulica neodoljivo podsjeća na prošlogodišnju izvanrednu HBO-ovu seriju Vinil koju su, na žalost, ugasili, ali su ovom serijom na neki način dali hommage projektu koji nije bio komercijalan.

10. Propovjednik 2/AMC

Zamislite priču u kojoj svećenik, njegova djevojka pljačkašica i jedan vampir traže – boga. Jer bogu je dosadilo u raju i pobjegao je na zemlju malo se zabaviti. No s njegovim odlaskom poremetio se sustav vladanja i pakao se otima kontroli... Ovakva priča mogla je biti upakirana samo u crni humor, i ona to doista i jest, a druga sezona, unatoč povremenim proklizavanjima, često nasmijava do suza.

Top 10 By Zoran Vitas:

1. Babilon Berlin/Sky 1 (Njemačka), Sky Atlantic (Velika Britanija)

Tom Tykwer realizirao je prvu suradnju javnih i privatnih produkcija koja je opravdala budžet od 40 milijuna eura. Napeti politički krimić, smješten u vrijeme propasti Weimarske Republike, prožet seksom i organiziranim kriminalom, doista je ponajbolja serija ove godine. Da ne zaboravimo Briana Ferryja koji je birao glazbu, a u jednoj se sceni i pojavljuje.

2. The Vietnam War/PBS

Monumentalni dokumentarac o ratu koji i danas poteže kontroverze u Americi konačno je prikazan kroz prizmu obje strane. Osim visoke istraživačke vrijednosti, jer Ken Burns i Lynn Novick potrošili su deset godina pretražujući foto i videoarhive, tu je i ono zbog čega 18-satni serijal doista treba vidjeti – svjedočanstva iz prve ruke. Ne političara koji su rat gledali i na njega utjecali iz nekog ureda, nego onih koji su ga osjetili izravno.

3. Taboo/BBC One, FX

Naravno, Tom Hardy garancija je gledanosti, a kada napravi seriju po svojem guštu, u čemu mu pomaže i otac – onda je to svakako hit. Taboo je to i bio, Hardy u ulozi Jamesa Bonda 19. stoljeća, Jamesa Keziaha Delaneyja, ne lišava nas ni u jednom trenutku mračne atmosfere tog vremena, brutalnosti, u što je umiješao i visoku politiku, nedjela prve velike korporacije u svijetu, ali i mistiku koja dođe kao najbolje pogođen začin.

4. Comrade Detective/Amazon Video

Naprosto genijalno! Način na koji efektnom podvalom Channing Tatum i drugi koji stoje iza serije ismijavaju propagandu, ponajprije onu totalitarističku, a onda i onu koja prati konzumerizam, briljantan je. Sada je ljepuškasti Tatum ne samo atrakcija za šiparice nego i duboki um kojem je Amazon Video dao potreban prostor da to i pokaže. Dakako, ideja se cijeni uvijek i iznad svega.

5. Sluškinjina priča/Hulu

Važna serija, ekranizacija istoimenog romana Margaret Atwood napisanog 1985. koji je primjenjiv i na postojeće okolnosti danas u svijetu. Osebujna kostimografija predstavljena u seriji danas je postala čest dio sve češćih prosvjeda za prava žena. Sluškinjina priča pokazuje koliko je malo potrebno da se društvo pretvori u fundamentalistički kazamat koji će lišiti prava neke skupine, najradije ipak žene.

6. Američki bogovi/Starz


Odlično pogođena atmosfera sa sjajnim Ianom McShaneom koji kao da nikada ne stari, dovodi ekranizaciju istoimenog romana Neila Gaimana među najbolje serije. Sukob između starog i novog, bogova tradicije i bogova medija, tehnologije i konzumerizma prikazan je na način koji vas tjera da svaku novu epizodu jedva dočekate. Vrlo izravno, bez okolišanja, s adekvatnom dozom mističnosti.

7. 13 razloga/Netflix

Važna tinejdžerska serija u kojoj Clay traži razloge zašto je samoubojstvo počinila učenica i simpatija mu iz razreda. U ulozi Hannah briljira Katherine Langford na koju tipujemo da će biti nova velika zvijezda. Serija na izravan način, s malo kompromisa, adresira probleme današnje mladeži, etiketiranje, neprihvaćanje drugačijeg, sve pretopljeno u otežano sazrijevanje.

8. The Punisher/Netflix


Rijetko je na televiziji viđeno nešto ovako sirovo i surovo. Spin-off uspjelog Daredevila bacio nas je u mračniju dimenziju pa ispočetka nismo bili sigurni što o Punisheru misliti. Na kraju, može se zaključiti kako je Netflix napravio još jedno gotovo kultno ostvarenje koje će se pamtiti po sve boljem Jonu Bernthalu, praktički neograničenoj brutalnosti, ali i priči koja je nadišla predložak.

9. Mindhunter/Netflix

Sve što radi David Fincher treba pogledati, a kod Mindhuntera ima i pokoji razlog više. Serija o začecima primjene psihologije u kriminalistici vodi nas putevima dvojice FBI-jevih agenata koji će novim metodama doći nikada bliže najmračnijim umovima. Sve je kako treba, baš kao i u Kući od karata, Fincher je majstor koji je ponovio onu atmosferu koju je postigao u Zodijaku. I da, producentica serije je Charlize Theron.

10. Twin Peaks/Showtime


Nastavak Twin Peaksa doista treba gledati otvorena uma, priznajemo da smo ga se u nekom trenutku skoro i ostavili, no izdržali smo i do kraja shvatili što je David Lynch napravio. Riječ je o novom poimanju televizije, seriji koja je zapravo film rascjepkan u nekoliko dijelova koji gledatelja zove da do kraja uroni u Lynchov um, nakon čega će shvatiti barem neki dio ponuđene simbolike. Nije to za svakoga, ali Lynch je jedan od onih koji imaju mogućnost ili moć da privuku globalnu pozornost.

Top 10 by Samir Milla

1. Twin Peaks/Showtime


Nakon 25 godina vratila se jedna od najboljih serija svih vremena i dobili smo točno ono što smo i mislili – a to je da očekujemo neočekivano. Lynch je ponovno ušao u povijest televizije epizodama koje nemaju uobičajenu narativnu strukturu, eksplodiraju poput atomske bombe u 18 dijelova, no na kraju se sve sklopi u ledeni krik Laure Palmer koji nam još odzvanja u glavama.

2. Sluškinjina priča / Hulu

Premda je snimljena puno prije američkih izbora, ova serija nije mogla izaći u bolje vrijeme. Ekranizacija distopijskog romana Margaret Atwood priča je koja izaziva jezu, jer ta je budućnost itekako moguća.

3. 13 razloga/Netflix


Još jedna adaptacija književnog hita serija je o tinejdžerima iz koje možemo svi nešto naučiti. Prikaz Hannina samoubojstva jedna je od najpotresnijih scena koje smo ikad vidjeli na malim ekranima.

4. Master Of None 2/Netflix

Aziz Ansari svojom je serijom dokazao da je jedan od najboljih američkih autora nove generacije. Premda ga uspoređuju s Louijem, puno je drukčiji od njega. U seriji govori o stvarima koje muče dvadesetogodišnjake, no tako šarmantno i zanimljivo da nakon svake epizode imate velik osmijeh na licu.

5. Nazovi Saula 3/AMC


Jedini je manjak ove serije što ima samo 10 epizoda po sezoni. Ljubitelji serije Breaking Bad još će više uživati prateći razvoj dobro poznatih likova. A mi ne možemo dočekati da ne saznamo hoće li se (i kada) pojaviti legendarni Heisenberg.

6. Amerikanci 5/FX


Ni nakon pet sezona ne možemo odlučiti navijamo li za ruske špijune u Americi ili protiv njih. Jedinstvena serija u ovom desetljeću polako se bliži kraju i jasno je da će teško završiti hepiendom za glavne junake.

7. Stranger Things 2/Netflix

Čudne stvari postale su još čudnije u drugoj sezoni u kojoj ponovno s glavnim junacima krećemo na ludu vožnju u izvrnutom svijetu, garniranu s nostalgijom za 80-ima.

8. Mindhunter/Netflix


Znamo da David Fincher zna svoj posao, a to je pokazao i ovom serijom koja izaziva jezu realnim prikazima psihe serijskih ubojica. Kada shvatite kako oni razmišljaju, počet ćete se češće okretati na ulici.

9. Fargo 3/FX


Iako treća sezona nema tako jake priče kao prve dvije, ima nekoliko fenomenalnih uloga. Ewan McGregor standardno je dobar u glavnim ulogama posvađane braće, no show je ukrala Mary Elizabeth Winstead kao prevarantica Nikki Swango. Ovogodišnja nagrada za filozofa pripada Davidu Thewlisu, a tu je i naš Goran Bogdan kao ruski kriminalac.

10. The Orville/Fox



Novi Star Trek nije se još zahuktao, no zato smo gledali cijelu prvu sezonu Orvillea Setha McFarlanea. Ocjena je – bolji Star Trek od novog Star Treka. Seth je mudro uzeo najbolje stvari iz prijašnjih sezona Zvjezdanih staza i dodao malo slapstick humora.

1/9

 

.

Komentara 1

MM
mmaraci4
17:52 04.01.2018.

A gdje je tu :"Hebe lud zbunjenog"? Pa svi govore da to gledaju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije