Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peter Lindbergh

Mrzio je retuširanje i šminku, a zadnja suradnica bila mu je Meghan Markle

Foto: DPA/PIXSELL/Instagram
1/10
04.09.2019.
u 16:21

U 75. godini života svijet je napustio poznati fotograf Peter Lindbergh.

- Za mene, svaka fotografija je portret; odjeća je samo jedan način za ono što želim reći. Kad fotografiraš osobu, fotografiraš vezu s njom; postoji razmjena – i to je ono što čini tu sliku – rekao je jednom veliki fotograf slavnih crno-bijelih portreta Peter Lindbergh koji nas je jučer napustio 75. godini života.

Uzrok smrti još nije poznat.

- S velikom tugom objavljujemo smrt Petera Lindbergha 3. rujna 2019. godine u dobi od 74 godine. Preživjeli su ga njegova sadašnja supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, četiri sina Benjamin, Jeremy, Simon, Joseph i sedmoro unučadi. Njegova smrt ostavlja veliku prazninu - stoji u službenoj objavi.

Taj njemački umjetnik bio je jedan od najutjecanijih suvremenih fotografa, a poslijednji projekt na kojem je radio je ovogodišnje rujansko izdanje britanskog Voguea, čija je urednica vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle. Upravo je pred njegov objektiv za Vanity Fair, prije nego li je postala članicom kraljevske obitelji, stala bivša glumica koja je tada po prvi put progovorila o vezi s princem Harryjem.

Rodio se 23. studenog 1944. godine u Leszno, gradu u zapadnoj Poljskoj koja je tada bila pod njemačkom okupacijom. Veći dio djetinjstva proveo je u Duisburgu, a baš poput Giorgioja Armanija i Salvadora Dalija, kao tinejdžer je radio kao „window dresser“ za njemački trgovački lanac Karstadt und Horten. Šezdesetih se preselio u Berlin odakle je, ugledajući se na svog idola Van Gogha, krenuo pješačiti i stopirati do Arlesa, grada na jugu Francuske.

- Preferirao sam aktivno traženje inspiracije u Goghu, mom idolu, više nego slikajući obavezne portrete i pejzaže u umjetničkoj školi – ispričao je jednom. Nekoliko mjeseci kasnije, pristigao je u Arles, odakle je nastavio putem Španjolske i Maroka, a cijelo putovanje trajalo je dvije godine. Studirao je apstraktnu umjetnost na Akademiji umjetnosti u Krefeldu, a 1971. je počeo raditi za Hansa Luxa. Dvije godine poslije otvorio je vlastiti studij i zaradio veliku popularnost u rodnoj zemlji, a humanistički pristup u fotografiji vrlo brzo je postao njegov potpis. - Današnji zadatak fotografa trebao bi biti oslobođenje žena, i napokon svih ostalih, od terora mladosti i savršenstva – probao je objasniti 2014. godine umjetnik koji se proslavio 1988. godine snimivši seriju fotografija tada još nepoznatih modela Linde Evangeliste, Naomi Campbell, Tatjane Patitz, Cindy Crawford i Christy Turlington. Svjedočio je nastanku novog naraštaja modela koje je zajedno slikao za naslovnicu britanskog Voguea 1990. i time započeo eru supermodela.

Pred njegovim objektivom pozirali su gotovo svi – od modela, pjevača, glumaca, plesača do sportaša. Malo tko od njih danas nije ponosan što ih je Lindbergh snimio u najprirodnijem izdanju – bez šminke i diktiranih poza. Uvijek bi zahtijevao da njegovi modeli budu što prirodniji jer je mrzio retuširanje i šminkanje. Drugim riječima, uspio je redefinirati standarde modne fotografije u vremenima prevelike upotrebe photoshopa smatravši da osobu čini zanimljivom štošta drugo, osim njezinih godina.

Osim za Vogue i Vanity Fair, Lindbergh je snimao i za Harper's Bazaar i The New Yorker, a poznat je i po brojnim fotografijama naslovnica albuma i singlica te režiranju spotova glazbenika kao što su Tina Turner, Beyonce, Sheryl Crow i drugi. Vijest o njegovoj smrti rastužila je mnoge, a društvene mreže vrve oproštajnim porukama od fotografa.

– Još uvijek ne mogu vjerovati da ga nema...Dragi Peter Lindbergh, veliki čovječe i veliki fotografu jako ćeš mi nedostajati. Počivao u miru – napisala je Kate Winslet uz niz svojih portreta koje je snimio Lindbergh prije četiri godine, a vojvotkinja od Sussexa se s bliskim suradnikom pozdravila dirljivom objavom na službenom kraljevskom Instagram profilu.

Foto: Instagram/riley.loudermilk

- Vojvotkinja od Sussexa radila je s Peterom u prošlosti i osobno ga odabrala za snimanje 15 žena koje će se pojaviti na naslovnici rujanskog izdanja britanskog Voguea, kojeg uređuje kao gošća. Nije postojao nijedan drugi fotograf kojeg je razmatrala – stoji u objavi.

Lindberghovi radovi izloženi su u najprestižnijim svjetskim muzejima, neki od njih su MoMa u New Yorku, Center Pompidou u Parizu i V&A u Londonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije