Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Vuica

'Australce sam osvojila svojim kreacijama i linđom, a bila sam i na liječenju'

Foto: Privatni album
1/10
30.10.2019.
u 07:00

Dizajnerica se podvrgnula tretmanu aboridžinskog liječnika zbog kojeg je zajedno s partnerom Juricom Popovićem iz Sydneya letjela dva sata do Adelaidea. Dva su dana proveli u bolnici koja po australskim zakonima dozvoljava Aboridžinima da liječe drevnim metodama.

Naša proslavljena dizajnerica Matija Vuica još kao djevojčica maštala je o tome da će postati pilotkinja pa joj 22-satno putovanje do daleke Australije nije predstavljalo nikakav problem. Sa svojim partnerom, glazbenikom Juricom Popovićem prije nepuna dva tjedna uputila se u Sydney, grad u koji su prije gotovo pola godine prvi put sletjele njezine kreacije i smjestile se u galeriju Artelier&Billich čija je vlasnica i direktorica Alenka Bonic.

Galerija se nalazi u neposrednoj blizini velikih svjetskih brendova poput Prade, Versacea i Hermesa, proteže se na tri kata, a u njoj su uz bok umjetničkim djelima Charlesa Billicha izložene i Matijine haljine koja je u Sydney stigla upravo na poziv gospođe Bonić.

Oduševljena Billichem
– Dolazak je bio jako dirljiv. Vidjela sam fotografije i znala sam da će biti lijepo, ali kad doista dođeš u centar tako velikog grada na drugom kraju svijeta i kad u izlogu luksuznog hotela Sheraton vidiš svoje haljine srce ti zaigra od sreće. Ne možeš ostati ravnodušan – priča nam Matija koju je Billich, jedan od najskupljih australskih slikara hrvatskih korijena oduševio otprve.

– Upoznali smo se na večeri Hrvata nakon koje mi je rekao da dođem u njegov artelier da me naslika. To je bio jedan poseban događaj, sve se odvilo jako brzo. Na kraju mi je rekao da me malo pomladio na slici, ali i da sam ja zapravo mlađa nego što doista jesam – smije se Matija i dodaje kako je 85-godišnji Charles osoba nevjerojatne životne energije i jedna divna pozitivna duša.

Foto: Privatni album

Boravak u Australiji dizajnerica je maksimalno iskoristila za promociju vlastitog brenda. Uz sebe je cijelo vrijeme, govori nam, imala vrhunski tim stručnjaka koji je bio zaduženi za prezentaciju brenda i nje kao dizajnerice. Davala je intervjue za tamošnje medije, imala organizirane ekskluzivne susrete s klijenticama iz visokog društva, a družila se i uspješnim Hrvatima u Australiji na večeri na kojoj je bio nazočan i konzul Ivica Glasnović.

– Bila je to divna večer. Mnogi su tek tada povezali nas i našu glazbu. Nisu znali da je “Linđo” naša pjesma pa sam im to zapjevala uživo. Reakcije su bile izvanredne, svi su se raspametili – priča Vuica, svjesna da njezin proboj na australsko tržite nije samo njezin poslovni trijumf, već i dobar temelj za uspjeh domaćeg dizajna na tako dalekoj destinaciji. – Onaj tko probija led otvara put onima koji će doći kasnije. Ovdje ima jako puno naših ljudi i svi su voljni pomoći kako bi se dogodilo nešto još veće na tim prostorima – dodaje dizajnerica.

Aboridžini ih liječili
Osim za posao, putovanje je iskoristila i za odlazak do Adelaidea na drevne aboridžinske tretmane zahvaljujući kojima se riješila dugogodišnjih tegoba. – Dva smo dana proveli u bolnici koja po australskim zakonima dozvoljava Aboridžinima da liječe drevnim metodama. Unaprijed smo dogovorili tretman s iscjeliteljem Maxom i to je možda i nešto najljepše što sam doživjela. Riječ je o tretmanu tijekom kojeg liječnik tradicionalne medicine iscjeljuje bolna mjesta. Ja sam išla ponajprije zbog bolova u desnom uhu, a tretirao mi je i nogu koju sam slomila na skijanju. Jure je išao zbog problema s oštećenjem sluha. Letjeli smo dva sata avionom samo da se uz pomoć drevnih metoda riješimo dugogodišnjih tegoba – otkriva Matija pred kojom su sada neki novi letovi i nova putovanja. Najprije putuje u Zagreb, a potom se sprema i za odlazak u Ameriku.

Foto: Privatni album

– Već za tjedan dana Jure, moja Zvončica Vucković, koja me povezala s kontaktima u Americi, i ja idemo u Los Angeles upoznati ljude koji se tamo brinu o meni. Nakon toga u planu je i obilazak Južne Amerike. Želja mi je obići ovaj egzotičniji dio prema Meksiku – govori Vuica koja u Americi ostaje nešto manje od dva tjedna.

– U prosincu svakako želim biti u Hrvatskoj. Advent i Božić u Zagrebu ne bih nikako propustila, to je za mene svetinja – ističe jedina Hrvatica čije su se haljine pojavile na prošlogodišnjim Oscarima. Unatoč tome što joj se u posljednje vrijeme smiješi sve više inozemnih prilika, jedno je sigurno, bez omiljene domaće dizajnerice Hrvatska neće ostati. – Nikada ne bih mogla živjeti drugdje jer nigdje nije ljepše nego kod nas – zaključuje Vuica.

Foto: Privatni album

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
07:22 30.10.2019.

Lijepo, lijepo, od putovanja, susreta sa zanimljivim ljudima i sjajnim kreacijama. Sretno Matija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije