Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene izvan okvira

Mani Gotovac: Ljubav, seks i brak samo se povremeno susretnu u jednoj točki

Žene izvan okvira
Foto: Promo
1/20
07.03.2018.
u 21:12

„Želja nam je bila da pitanje zaljubljenosti i ljubavi promotrimo iz svih kuteva – psihološkog, biološkog i duhovnog, ali i onog životnog i umjetničkog“ – kažu Hana i Rajana.

U četvrtak, 1.03., u 18h u ugodnoj domaćoj atmosferi salona „Kak se šika“ u Zagrebu održao se po drugi put zanimljivi live talk show „ Žene izvan okvira“  pod voditeljskom palicom Rajane Radosavljev, tv voditeljice i integrativne terapeutkinje i Hane Matejašić, psihologinje i integrativne terapeutkinje. Niske temperature , snijeg i pomalo ruski ugođaj na ulicama Zagreba, nije spriječio veliki broj žena da posjeti talk show i sazna od stručnjakinja iz raznih područja odgovor na pitanje „ U što se mi to zapravo zaljubljujemo?“. 

 „Želja nam je bila da pitanje zaljubljenosti i ljubavi promotrimo iz svih kuteva – psihološkog, biološkog i duhovnog, ali i onog životnog i umjetničkog“ – kažu Hana i Rajana.

Gošće su upravo bile stručnjakinje iz navedenih područja. Talk show je otvoren sa Dr. Ljiljanom Bastaić, poznatom geštalt i imago psihoterapeutkinjom. Po principima imago terapije modeli ponašanja usvojeni u djetinjstvu određuju koga ćemo izabrati za partnera i kako ćemo se prema njemu i ponašati. Dr. Ljiljana Bastaić je nekoliko puta naglasila kako je ključ u svjesnosti u odnosu, trebamo uistinu čuti što govori naš partner i odakle njegove rečenice dolaze. Bivamo ranjeni u kontaktu, ali jedino u kontaktu s drugim ljudskim bićem možemo i biti iscjeljeni.

Sljedeća gošća je bila poznata teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac, koja je u svom autentičnom stilu rekla kako ona razlikuje u ljubavnim odnosima tri pojma - ljubav, seks i brak. Naglasila je da se samo povremeno sve tri komponente susretnu u jednoj točki vremena. Kao žena sa bogatim iskustvom dala je vrijedan savjet kako ne možemo dopustiti da brak postane ustajao, te kako trebamo upotijebiti svoju kreativnost da je održimo živom. 

Jedna od vrlo zanimljivih gošći je bila i Iris Tarbuk, koja za sebe kaže da nije vidovnjakinja nego čitač duša, jer budućnost mijenjanjem sebe i svojih odluka u svakom trenutku možemo promijeniti. Kada nađemo svoju srodnu dušu onda unatoč preprekama imamo osjećaj da stalno idemo naprijed, imamo osjećaj da sve teće. Kao jednu od glavnih prepreka dobrim odnosima i braku naglašava problem očekivanja i traženja princa i princeze – umjesto toga trebamo početi tražiti stvarnu osobu. 

Žene izvan okvira
1/20

Na samom kraju talk showa, voditeljice su zajedno sa Senkom Blažetić, neurobiologinjom,  svele zaljubljenost na znanstvene biološke činjenice. Naglašava kako u ljubavnom odnosu postoje tri faze: požuda, romantična faza i ljubav. U prvoj fazi požude luči nam se u velikim količinama dopamin, koji aktivira dio mozga koji je zadužen za nagradu.Zatim ulazimo u fazu romantičnosti , kada nam se aktiviraju centri za ugodu. Tek kasnije dolazimo u fazu koju nazivamo ljubav. Trebamo što više aktivirati prefrontalni korteks koji je zadužen za racionalno razmišljanje – unijeti svjesni trud i odluke koje su dobre za ljubavni odnos.

Za kraj talk show-a žene su zabavljale talentirana pjevačica i kantautorica Petra Antolić i Iva Rezić na gitari. Ovaj put i sve prisutne žene na talk show nagrađene su sa 20% popusta na Radionicu Javnog Nastupa (fb: Radionica Javnog Nastupa) koju vodi psihologinja Hana Matejašić, a održava se 10.&11.03.

A ukoliko niste uspjele ugrabiti svoje mjesto na talk showu, možete ga pogledati na našem youtube kanalu „Žene izvan okvira“, te nas također pratiti na našoj istoimenoj facebook stranici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije