Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

MAESTRO: Ljudi, zaljubite se 
u klasičnu glazbu! Kad slušaš klasiku, život je lijep!

Ozren Grabarić
Foto: dario njavro
30.01.2015.
u 15:43

Poznati amateri u ulozi dirigenta, klasična glazba u udarnom terminu i mnogo dobre zabave! O Maestru, koji je nominiran u kategoriji TV emisija godine, govore urednice Ariana Jandrić i Romana Nemčić.

1. Odakle ideja za ovakvu emisiju?

Maestro je format BBC-a koji HRT već dulje vrijeme želi realizirati. To je složen projekt i ovisi o velikom broju ljudi. Imate u studiju Simfonijski orkestar HRT-a, zbor, natjecatelje, žiri, publiku i mnogobrojnu ekipu koja stoji iza kamera. I svi, baš svi sudjelovali su u stvaranju Maestra iskreno i s puno pozitivne energije.

2. Slušamo li danas premalo klasičnu glazbu?

Da, premalo se sluša. Klasika je zanemarena u našim medijima i nosi nezahvalnu etiketu „tko još to sluša, to je dosadno" (ali zato svi obožavaju teme iz filmova "Pirati s Kariba" ili "Harry Potter", koje su također orkestralna djela). I kako bi rekao jedan od finalista prve sezone Maestra Nicolas Quesnoit, osjećaj da svojim rukama stvaraš tako nešto divno – glazbu, neopisiv je, treba samo dopustiti da se čovjek zaljubi u klasičnu glazbu.

3. Gdje ste bili kad ste doznali za nominaciju za Večernjakovu ružu?

O nominaciji za Večernjakovu ružu doznale smo na poslu od kolega. Jedna drugoj čestitale smo u dizalu. U najkraćem roku razglasile smo svim članovima ekipe da je Maestro osvojio nominaciju i tako se dogodila „repriza" osjećaja nakon finalne emisije. Jer prvo smo pokazali koliko klasična glazba može biti zabavna čak i u subotu u udarnom terminu, a onda osvojili i nominaciju i priznanje uglednih članova žirija vaše nagrade.

4. Jeste li se i sami možda okušali u dirigiranju?

Divim se našim natjecateljima koji su skupili snagu, prevladali strah i tremu te stali pred stotinjak vrhunskih glazbenika – pred „živi" simfonijski orkestar! Nas dvije nismo se usudile, ali usudili smo se svi zajedno bez probe početi snimanje prve emisije. Htjeli smo gledateljima prenijeti baš onaj prvi susret dirigenta amatera s orkestrom. I ti trenuci straha, poštovanja i zadovoljstva koje smo zabilježili u prvoj emisiji bili su nevjerojatni i za nas s druge strane kamere.

5. Koju emociju ili anegdotu pamtite sa snimanja Maestra?

Emocija na snimanju serijala nije nedostajalo. To se najbolje vidjelo na licima naše publike u studiju i na licima članova Simfonijskog orkestra. Uspjeh serijala i ovu nominaciju možemo zahvaliti članovima Simfonijskog orkestra HRT-a. Njihove reakcije na dirigiranje amatera i angažiranost kojom su sudjelovali u projektu bili su presudni. Zato uime svih članova Simfonijskog orkestra, Zbora HRT-a i svih članova ekipe Maestra možemo samo zahvaliti na nominaciji i ponoviti riječi našeg natjecatelja. „Ljudi, zaljubite se u klasičnu glazbu. Kad slušaš klasičnu glazbu, život je lijep!"

>>Godišnjica mature: Pokazali smo da mladenački zanos može trajati cijeli život

>>Iva Gačić: Svaki dan donosimo priče ispričane iz svih kutova, vjerodostojno i objektivno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije