Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damjana Ćurkov

'Ljudi mi prilaze na cesti, a neki bi već sada htjeli znati hoćemo li imati bijeli Božić'

Foto: Privatni album
1/6
26.09.2020.
u 21:15

Simpatičnoj Kaštelanki u Zagrebu najviše nedostaje obitelj, posebice osmomjesečna nećakinja Luna koja svoju tetu već sad gleda na malim ekranima.

Nedugo nakon odlaska mnogima omiljene prognostičarke Dunje Mazzocco Drvar, prognostičarskom timu RTL televizije pridružila se Damjana Ćurkov. Simpatičnu Kaštelanku sve donedavno gledali smo u ulozi voditeljice vremenske prognoze na Novoj TV, a iako promjena radne sredine kod mnogih izaziva stres, Damjana se na novom radnom mjestu snašla odlično, a razlog tome je i topla dobrodošlica koju su joj novi kolege pripremili.

- Jako sam zadovoljna u novom timu i novom radnom okruženju. Svi su me divno dočekali i prihvatili tako da je unatoč blagom stresu početak protekao u ugodnoj atmosferi. Cijeli RTL tim je pozitivan i susretljiv te mi je puno pomogao u prilagodbi. Čak su mi prvi radni dan pripremili i slatko iznenađenje - torte - pohvalila se Damjana koja je u novom timu zatekla i stare znance. - Još od studentskih dana prijateljujem s Dorianom Ribarićem i Željkom Pogačić tako da mogu reći da smo u odličnim odnosima - ističe 31-godišnja prognostičarka kojoj je veliki izazov bio naslijediti prethodnicu Dunju Mazzocco Drvar. - Svaka je promjena izazovna, preostaje mi sada da opravdam dano povjerenje te najbolje što znam gledateljima prenesem kakvo nas vrijeme čeka kako bi si mogli planirati dane - poručuje Ćurkov.  Upravo taj utjecaj koji ima na život drugih nekada je pravi pothvat.

Foto: RTL/Screenshot

 - Stres u najvećoj mjeri ovisi o samoj atmosferi - za stabilnih dana stres je manji, ali kada se sprema neka veća promjena, osobito ako donosi neki ekstremni događaj, razina stresa raste. Ipak, trudim se obaviti  svoj posao najbolje što mogu i gledateljima prenijeti sve relevantne informacije - kaže. Ljubav prema meteorologiji rodila se još u osnovnoj školi iako tada još nije bila svjesna toga. Voljela je fiziku i matematiku, a kako se meteorologija svodi i na jedno i na drugo, a uz to je primijenjena znanost, odlučila je da je upravo meteorologija idealan spoj onoga što želi raditi, a da će zahvaljujući poslu gotovo svakodnevno ulaziti u domove gledatelja osvijestila je tek potkraj studija.

- Ne bih rekla da sam oduvijek maštala o tome da ću biti voditeljica vremenske prognoze, ali tijekom studija rodila se želja za tim, a na posljednjoj godini i ostvarila - kaže Damjana i priznaje kako oduvijek prati rad kolega ne samo u Hrvatskoj nego i šire te tako nastoji steći još bolje prezentacijske vještine, ali i naučiti nešto novo o vremenskim prilikama. S obzirom na to da su minute posvećene prognozi gotovo uvijek među najgledanijima, Damjanino lice gledatelji znaju prepoznati i na ulici, a oni odvažniji priđu joj i pitaju je za prognozu. - Neke zanima vrijeme u idućih nekoliko dana, a neki bi već u ljeto htjeli znati kada planirati skijanje ili hoće li Božić biti bijel - otkriva nam nova RTL-ovka. Odgovore na pitanja s kojima se susreće često je teško dati, a priznaje kako se i njoj zna dogoditi da je zatekne pogrešna prognoza.

- Mislim da nema meteorologa kojeg kiša ili pljusak nisu barem jednom iznenadili. Meni se to dogodilo nekoliko puta. Ljeti, kada znam da su mogući kratkotrajni pljuskovi, namjerno ne ponesem kišobran jer volim te ljetne pljuskove. Znam da se treba samo nakratko skloniti u neki zatvoreni prostor i da će ubrzo izaći sunce - kaže Damjana i dodaje kako posljednjih godina sve više primjećuje pritužbe na račun promjene vremena. - Uglavnom dobro podnosim promjenu vremena, ali ponekad se i meni zna dogoditi manjak energije povezan s vremenom, najčešće po južini - priznaje prognostičarka koja uz posao na RTL-u usporedo studira na poslijediplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Trenutačno je zaokupljena pisanjem doktorske radnje koja je vezana uz kvalitetu zraka. - Do obrane imam još dosta posla, ali ne bunim se, ipak je doktorski studij zahtjevan i bitno je da sve bude kvalitetno napravljeno - ističe.

Iako odlično balansira između posla i studija, priznaje da joj najteže pada što ne može u rodnim Kaštelima provoditi vremena koliko bi htjela, osobito otkad je prije osam mjeseci dobila nećakinju Lunu koja već sad zbog nje prati prognozu. - Luna prebrzo raste, ali, srećom, videopozivi i brojne fotografije ipak malo olakšavaju tu razdvojenost - kaže Damjana kojoj u Zagrebu najviše nedostaje obitelj s kojom je jako povezana. - Obitelj je važan segment u mojem životu, pogotovo otkako sam se preselila u Zagreb. Posljednjih godina svaki mi je godišnji prekratak, a svaki povratak u Zagreb sve teži. Razdvojenost mi je posebno teško pala u karanteni i zaista se nadam da se takva situacija više neće ponoviti - govori Damjana.

Foto: Privatni album

Svojim primjerom dokazuje da se sve može kad se hoće, a uz silne obveze uspije naći i slobodnog vremena, koje provodi na najbolji mogući način, radeći ono što voli. - Obožavam kuhati pa se nerijetko dogodi da cijeli slobodni dan provedem u kuhinji. Uz to volim i druženje s prijateljima, odlazak na trening ili barem malo doma vježbati da se riješim stresa. Volim i čitanje, a kako inače nemam baš previše slobodnog vremena, trudim se tijekom godišnjeg odmora nadoknaditi sve propušteno i pročitati barem nekoliko knjiga - ističe Ćurkov koja nam je za kraj otkrila i ponešto i o tome kakva će biti vrijeme u idućih nekoliko mjeseci. - Iako su dugoročne prognoze izrazito kompleksne za izradu i prezentiranje, čini se da će i jesen pred nama biti toplija od prosjeka, ali to, naravno, ne znači da neće biti i hladnijih razdoblja u iduća tri mjeseca - zaključila je Damjana Ćurkov.

Foto: RTL/Screenshot

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar salko1951
salko1951
21:57 26.09.2020.

Ovi meteorolozi ne mogu pogoditi kakvo je vrijeme bilo jučer ,a kamoli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije