Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKA GLUMICA

Komemoracija za Miru Furlan održat će se u Beogradu

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
25.01.2021.
u 08:17

U JDP, čiji je bila pridruženi član, igrala je Leu u “Dibuku” Anskog u režiji Eduarda Milera i Izabelu u “Pozorišnim iluzijama” u režiji Slobodana Unkovskog

Komemoracija za pokojnu glumicu Miru Furlan održat će se u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a o terminu će javnost uskoro biti obaviještena, pišu srpski mediji. 

U JDP, čiji je bila pridruženi član, igrala je Leu u “Dibuku” Anskog u režiji Eduarda Milera i Izabelu u “Pozorišnim iluzijama” u režiji Slobodana Unkovskog.

Mira je do 1991. godine živjela u Zagrebu, nakon čega je uz grube riječi otišla u Beograd, gdje joj je živio i radio tadašnji partner, a kasnije i suprug Goran Gajić. 

U Ameriku je otišla devedesetih godina prošlog stoljeća nakon medijske hajke koju je doživjela u Zagrebu. Na njezinu adresu su, prema pisanjima, stizale prijetnje smrću i izlazile su novinarske potjernice. Nakon toga odlučila se oglasiti pismom upućenog sugrađanima, koje je objavio tjednik "Danas" 5. studenog 1991. godine. 

1/9

- Ovim putem želim zahvaliti svojim sugrađanima koji su se bezrezervno pridružili ovoj maloj, usputnoj i, po svemu sudeći, ne naročito značajnoj hajci na mene. Iako usputna, ona će ipak promijeniti i označiti cijeli moj život. Što je, naravno, posve nevažno u kontekstu svakodnevnih smrti, uništavanja, razaranja i stravičnih zlodjela u kojima se odvija naš život. Preslušavajući svoju telefonsku sekretaricu, slušajući neshvatljiv broj neopisivo odvratnih poruka svojih sugrađana, čeznula sam za samo jednom jedinom porukom nekog prijatelja. Ili čak ne prijatelja. Običnog znanca. Kolege. Ali takve poruke nije bilo. Ni jednog jedinog poznatog glasa, ni jednog jedinog prijatelja – čovjek se pita da li je to moguće. Pa ipak, hvala im. I onim plemenitim rodoljubima koji mi ljubazno obećavaju "masakr na srpski način" i onim kolegama, prijateljima i znancima koji mi svojom šutnjom daju do znanja da na njih više ne računam, navela je između ostalog u tom pismu. 

Podsjetimo, Mira Furlan preminula je 20. siječnja u Americi nakon višemjesečne borbe s virusom Zapadnog Nila. 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije