Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak diva Buda Spencera

Karijera mu je procvjetala kada je promijenio ime

Bud Spencer
Foto: Facebook
1/7
29.06.2016.
u 10:04

U 86. godini umro je Bud spencer, zvijezda komedija i špageti - vesterna, koji je karijeru počeo kao plivač- olimpijac

Obitelj Buda Spencera službeno je obavijestila medije da je slavni glumac umro mirno, da nije trpio nikakve bolove i da su njegove posljednje riječi upućene najbližima bile: “Hvala vam”. Ovakav spokojan odlazak u 86. godini posve je u opreci s njegovim dinamičnim životom i karijerom punom velikih zaokreta, a spadaju u kategoriju “vjerovali ili ne”.

Spencer je danas mnogima vjerojatno najpoznatiji kao zvijezda špageti-vesterna i trash-komedija, u partnerstvu s Terenceom Hillom, ali danas se manje pamti da je “dobri div” – nadimak koji je dobio zbog pozamašne figure i karaktera uloga koje je tumačio – prije filmske karijere bio toliko uspješan plivač da je nekoliko puta predstavljao Italiju na najvećim natjecanjima. Završio je pravo, registrirao nekoliko izuma i bio vlasnik dozvole za komercijalne letove zrakoplova i helikoptera.

Ratni bijeg u Rim

Rodio se 31. listopada 1929. godine u Napulju i pravo mu je ime bilo Carlo Pedersoli. Godinu dana nakon polaska u školu, 1936., pridružio se lokalnom plivačkom klubu, da bi se 1940. godine njegova obitelj preselila u Rim, nakon što je u bombardiranjima Napulja potpuno uništena tvornica koju je osnovao njihov predak u 19. stoljeću. U sigurnijem Rimu mogao se nesmetano posvetiti učenju i sportskim aktivnostima. Rezultati su se vidjeli brzo: srednju školu završio je s odličnim, a ragbi-ekipa kojoj je pripadao osvojila je nacionalno prvenstvo. Već s 15 godina bio je svojevrsna sportska zvijezda jer je, osim svih uspjeha u ragbiju, porazio sve konkurente u plivanju. Godine 1946. upisao je studij kemije, ali ga je brzo morao prekinuti jer se obitelj ponovno preselila, ovaj put u Brazil. Život u Rio de Janeiru opisao je kao “vrlo sretno razdoblje” za kojeg je naučio tečno govoriti portugalski i zaljubio se u brazilsku glazbu koja mu je ostala najdraža do kraja života.

U Italiju se vratio 1948. i počeo studirati pravo, koje mu je ostavilo dovoljno vremena za plivačke treninge, a zaredao je i niz pobjeda na boksačkim turnirima u teškoj kategoriji. Plivanje je ipak prevagnulo, tako da je 1949. postao talijanski prvak, a godinu kasnije prvi Talijan koji je slobodnim stilom isplivao stotinu metara za manje od minute. Kada se 1957. godine oprostio od plivačke karijere, bio je sedmerostruki prvak Italije i dvostruki sudionik na Olimpijskim igrama (Finska 1952. i Australija 1956. godine). Uza sve to, bio je i član nacionalne vaterpolske vrste koja je osvojila zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. i u Rimu 1960. godine.

Pilot i vlasnik zrakoplova

Nakon MGM-ova epa “Quo vadis” (1951.), tek 1959. dobiva važniju ulogu u epu “Hannibal”, ali prave se stvari događaju u drugoj polovici 1960-ih kada mijenja ime u Bud Spencer, što je kombinacija počasti glumcu Spenceru Tracyju i američkom pivskom proizvođaču Budweiseru.

Nakon promjene imena počinje sparivanje s Terrenceom Hillom i prvi u nizu međunarodnih uspjeha: “Ace High” (1968.) i “They Call Me Trinity” (1970.).

Nakon snimanja filma “All The Way Boys” (1972.), u kojem su njih dvojica glumila pilote, Bud Spencer poželio je zapravo upravljati avionima. Položio je za komercijalnog pilota, a 1984. godine čak je osnovao i vlastitu zrakoplovnu tvrtku Mistral Air koju je nedugo potom zapustio u korist osnivanja tvrtke za proizvodnju dječje odjeće.

Od sredine 1980-ih filmska mu karijera počinje jenjavati, ali i nadalje piše scenarije, režira, nastupa na televiziji, a kao čovjek s tisuću talenata registrirao je i nekoliko izuma.

Bio je u braku s Marijom Amatom od 1960. godine u kojem su dobili dvije kćeri i sina.

>>Preminuo legendarni glumac Bud Spencer

Komentara 9

Avatar jumanji
jumanji
12:05 29.06.2016.

sto je gospodin sve uspio u životu, svaka čast.

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
15:04 29.06.2016.

Svaka čast , obožavam Buda , bio je odličan , njegovi filmovi su zabavni i ljudski , a on je kao čovjek ČOVJEk , osobno i profersionalno , žao mi je , sada je kod nebeskog Oca i znam da je sretan , i da ga Otac naš voli , Bude , vidimo se u vječnosti...

DU
Deleted user
13:03 29.06.2016.

Otkud vam - netočna - informacija da je on bio "...član nacionalne vaterpolske vrste koja je osvojila zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. i u Rimu 1960. godine."??? Ovaj, meni inače jako drag glumac, bio je sudionik OI 1952. i 1956., a tamo je dogurao "samo" do polufinala na 100 m slobodno. Svejedno, zavidna i sportska i glumačka karijera. I, divan čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije