Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODIGY, MF DOOM...

Kako kaže, beatovi su mu 'prljavi i masni': Ovo je Shporky i njegova hip-hop lektira

Foto: Instagram/Shporky
1/3
15.08.2022.
u 16:07

Producent s Raba umjetničkog imena Shporky radi još od 2008. godine, a krajem srpnja je izašao njegov prvi producentski album 'Mise En Place' kojeg nema tko nije pohvalio te konzumenti uživaju u modernom valu stare škole hip-hopa. Na projektu gostuju sjajni izvođači iz cijele regije, a nakon objave spomenutog projekta za Večernji list je u jubilarnom desetom izdanju hip-hop lektire, prikladno, izdvojio deset numera

Producentski val u hrvatskom hip-hopu sve je jači i jači prethodnih godina, a najveći su dokaz tome novi projekti producenata koji su praktički, u nekoliko navrata kod nekolicine njih, okupili ogroman dio hip-hop scene s Hrvatske i šire te tako pomogli da se scena bolje prezentira, da se pokaže kako ista ima glavu, rep i smisao. Jedan od najsvjetlijih primjera je hrvatski producent Shporky (prije Shporky Pork).

Shporky, inače s Raba, svoje je prve radove objavio još tamo 2008. godine i jedna je iznimno cijenjena glava među rep 'konoserima'. 

Tijekom godina je surađivao na mnogim projektima i s mnogim izvođačima, a istaknut ćemo nekolicinu poput projekata Kampanari sa Shelter Teamom i Mony Pajton s izvođačem Edgarom Allanom Yoom. Također, surađivao je s mnogim nešto javnosti poznatijim izvođačima poput GIR-a, Magellana, Scriptora, Tibora, kao i s grupama KRAST i Represija. Valja napomenuti da posjeduje i suradnje s izvođačima engleskog govornog područja, nije se samo zaustavio na suradnicima koji repaju na našem jeziku.

No, nakon svih tih iznimno cijenjenih, ali u hip-hop žargonu nekad i 'prespavanih' suradnji, nakon nekoliko EP-eva i singlova, Shporky se prije nekih godinu i pol dana odlučio napraviti svoj prvi studijski producentski album, zaokružiti ga, upakirati u potpunosti te objaviti uz pomoć TDKM ekipe, koja posljednjih godina drži kvalitetu iznomno visokom (npr. projekti Pacino, Gan Barsi, Cobra Vragec...)

U albumu je stavio sve sastojke na svoje mjesto, pa je zato i projekt prikladnog imena 'Mise En Place'. Osim što na projektu gostuje spomenuto TDKM društvo poput Tibora, Burkyja i Noti Limuna, Shporky je na projektu okupio izvođače iz cijele regije (Srbija, Slovenija, Makedonija..), a kad po internetu i forumima bacite oko na feedback tog albuma, teško da ćete naći da je itko išta loše rekao o projektu. 

Album ukupno traje gotovo 54 minute, a na njemu ukupno svoje stihove izvodi više od 20 različitih izvođača. Kako je Shporky sam naveo, beatovi su 'prljavi i masni', a ističe da su kombinacija modernijeg hip-hop 'griseldastog' zvuka uz neke malo klasičnije instrumentale koji su mu komfort-zona. Mix i master potpisuje Flowdeep, a cover koji se mnogima svidio Nikica Jurković.

Nakon ovakvog projekta Shporky je prikladan gost jubilarnog desetog izdanja hip-hop lektire, pa smo ga pitali kojih bi to deset traka ubacio u svoju lektiru.

Hip-hop lektira by Shporky:

Foto: Instagram/Shporky

Cannibal Ox - Iron Galaxy

El - P mi je jedan od najdražih producenta. Jedan od razloga za to je baš ova numera i ostatak Cold Vein albuma, vanvremenska produkcija. Sirovo, a istovremeno melodično i atmosferično s ludim versovima Vordula Mege i Vaist Airea.

Company Flow - Last Good Sleep

Opet El-P, ali s time da tu i repa. Ljut je na pijanog očuha koji mu je tukao mamu. Ovo je pjesma s klasik albuma Funcrusher Plus.

MF Doom - Accordion

Svi znamo lik i dijelo MF Dooma. Na ovoj pjesmi možete naći jedan od najjačih madlibovih beatova, zapravo jedan od najjačih beatova ikad!

Juggaknots - Trouble Man

Nisam siguran postoji li reper kojeg slušam s većim guštom od Breezly Brewina , taj sampl od "My Favorite Things" je premoćan, a Brewinov flow još moćniji.

Organized Konfusion: Thirteen

Ne smijem ovu listu napravit, a da nije barem jedna iz 'zlatnog doba'. U tom slučaju teško je zaobići Buckwild produkciju. A Pharaohe Monch mi je jedan od dražih repera iz tog doba, bolestan vers i flow kao i na ostaku ovog klasik albuma.

Homeboy Sandman & Edan - Grim Seasons

Dvoumio sam se između ove i neke s Edanovog albuma "Beauty and The Beat", ali sam odlučio za zadnjih pet traka staviti neke koje su novijeg datuma. Progresija beata je čudo, Homeboy Sandman je interesantan MC sa schillanim flowom, jakim punchevima i wordplayom.

DJ MUGGS & ETO - Roses ft. Roc Marciano

Dj Muggs ima cijelu seriju albuma sa svježim underground reperima, a jedan je s izvrsnim reperom Etom. Na ovoj traci su ugostili GOAT-a Roc Marciana, a beat mi je jedan od najboljih zadnjih par godina.

Prodigy - Death Sentence (ft. Roc Marciano) (Prod. by Alchemist)

Od svih suradnja koje Alchemist ima uvijek će mi biti najdraže ove s Prodigyjem. Tri GOAT-a na jednoj traci...

Stove God Cooks, Roc Marciano - Jim Boheim

Vrhunski reper zanimljivog imena na Roc Marcievoj produkciji. Nemojte sudit po coveru, ova traka i ostatak albuma su čudo..

Sean Price - Bar-Barian

Listu završavam sa Sean Priceom i mislim da ne trebam više ništa tu dodati. Haha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije