Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBIOZA KOLEKTIV

'Kada je gazda čuo da smo s Balkana i navijamo za Hrvatsku, poslao je pivo'

Dubioza kolektiv
Foto: Promo
1/4
05.08.2018.
u 18:29

Jedan od najpopularnijih bendova u regiji ponovno se vraća u Hrvatsku, odnosno u Split, gdje će održati koncert u sklopu festivala Aj Cha koji je posvećen Dinu Dvorniku

Jedan od bendova koji se uvijek rado vraća u Hrvatsku, gdje ih dočeka publika koja zna sve riječi svake njihove pjesme, bosanskohercegovački je Dubioza Kolektiv. Iako su im mjeseci koji dolaze ispunjeni koncertima diljem Europe, bend najprije nastupa na drugome izdanju festivala Aj Cha. Na starom Hajdukovu stadionu 18. kolovoza Dubioza će održati koncert koji je posvećen Dini Dvorniku. Neizostavan će biti njihov hit “Treba mi zraka”, a kako su za njega čuli i jesu li fanovi lika i djela prerano preminulog kralja funka, otkriva Brano Jakubović.

Nastupate na festivalu Aj Cha koji je posvećen Dini Dvorniku. Zahtijeva li to drukčiju set-listu od ostalih koncerata?

Budući da je od posljednjeg koncerta u Splitu prošlo četiri godine, potrudit ćemo se da splitskoj publici predstavimo sve ono što se događalo u međuvremenu. Na albumu “Pjesmice za djecu i odrasle” iz prošle godine nalazi se i pjesma “Treba mi zraka”, koju je napisao i otpjevao Dino Dvornik pa ćemo nju sigurno odsvirati.

Je li vam pjesma “Treba mi zraka” sjela na prvu?

Demoverziju čuli smo za slučajnog susreta u Dubrovniku s dugogodišnjim prijateljem Harisom Čustovićem. Haris i Dino imali su nekoliko započetih zajedničkih pjesama koje, nažalost, nisu stigli završiti. Haris je izrazio želju da zajedno dovršimo “Treba mi zraka” i tako se sjetimo Dine Dvornika. Pjesma nam je sjela na prvu. Završili smo sve u studiju za dva dana. Kada su njih dvojica počinjali pjesmu, upravo je Dino inzistirao na tome da bude malo drukčija u odnosu na njegov stil. Da je ta pjesma “klasični Dvornik”, ne bismo je mogli završiti, nitko ne bi osim Dine.

Jeste li i prije nje bili fanovi njegova glazbenog rada?

Moram priznati da nisam toliko pratio njegov rad do trenutka kada sam se slučajno našao na koncertu Dine & Songkillersa davne 1997. godine, kada su bili vodeća live grupa u bivšoj državi. Nakon tog koncerta Dinu sam uvijek držao na radaru.

Jeste li uz ljubav vratili nadu, kao što pjevate u toj pjesmi?

Moja mama zove se Nada, a ona je uvijek imala ljubavi za mene.

Jedna od vaših pjesama zove se “Autopilot”. Uključite li ga kada?

Kada je riječ o glazbi – nikada. Za mene tu nema mjesta za “luftanje”. Kada osjetim da se autopilot uključuje, to će biti trenutak da se gitare okače o klin.

Rekli ste da su reality showovi najjednostavniji bijeg od stvarnosti jer je lakše ljudima kada gledaju tuđe brige. Bježite li vi kad od surove realnosti? Gdje?

Od surove stvarnosti bježim nekad pod ženine skute, a nekad u dječju sobu.

Što vam je razbibriga?

Mlađi sin ušao je u fazu “prirodnih znanosti” tako da je i bez moje volje trenutačna razbibriga na relaciji između zoološkog vrta i Zemaljskog muzeja.

Izjavili ste da vam mjesto gdje živite ništa ne znači jer pjesme možete snimati bilo gdje. Znači li to da okolina nije inspiracija za pjesme?

Čini mi se da inspiracija dolazi iz doživljaja okoline. Nekada je možda dobra ideja promijeniti sredinu zbog inspiracije, pogotovo jer je oko nas uvijek isto. Teško je održavati inspiraciju u učmaloj sredini. Može se opjevati jednom, dva, tri puta, ali mora se i krenuti dalje.

Nedavno ste na jedno pitanje o koncertu odgovarali u nogometnim terminima. Je li i vas posljednjih mjesec dana prala nogometna groznica?

Budući da smo na turneji, tekme smo gledali na benzinskim crpkama, zračnim lukama i u hotelima. U svakom gradu gdje smo svirali, tražili smo trgove s velikim ekranima s prijenosima utakmica. Finale smo gledali u Portu, u kafiću pokraj hotela. Kada je gazda čuo da smo s Balkana i navijamo za Hrvatsku, odmah je poslao turu piva i klopu pa je i on došao za nas stol da gledamo zajedno.

Nogomet slovi kao najvažnija sporedna stvar na svijetu. A glazba?

U glazbi se okreće mnogo manji novac nego u nogometu. No čak ni finale svjetskog prvenstva nije mogli početi bez glazbenog uvoda.

Imate dogovorene koncerte do sredine prosinca. Hoćete imati vremena za ljetni odmor i brčkanje u moru (možda i s luftićima u obliku pelikana)?

Za odmor neće biti vremena. Često sviramo u gradovima i mjestima uz more, ali se ne stignemo okupati. Osim toga, uvijek zaboravim ponijeti kupaće gaće pa i kada se pruži prilika, provaljujem se ko papak u standardnim mudantama “za oko kuće”.

Planirate li novi album u sljedećoj godini?

Ma da je dobaciti do iduće godine i odsvirati sve ove dogovorene koncerte pa ćemo vidjeti što će biti.

Ključne riječi

Komentara 4

DO
dotoresa
20:31 05.08.2018.

Hrvatska nije Balkan.

Avatar Mi sami
Mi sami
20:46 05.08.2018.

Vi jeste sa Balkana

Avatar nisam_robot
nisam_robot
20:26 05.08.2018.

Bravo momci! 👍Hvala momci. I Balkan navija za nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije